HemBloggTuffa reflexer för barn: så här använder du dem rätt och smart

Tuffa reflexer för barn: så här använder du dem rätt och smart

reflexerFör några år sedan var reflexer synonymt med tråkiga reklamprodukter från olika företag, något som inte direkt gjorde dem populära hos barn och unga. Lyckligtvis är det inte så längre, idag finns det reflexer i många tuffa designs som barn faktiskt vill använda.

Att som fotgängare använda reflex i trafiken är kanske den allra billigaste livförsäkringen vi har. Genom att använda reflex reducerar du nämligen risken för att hamna i en olycka med hela 85 procent. Trots det visar flera undersökningar att de flesta inte är så duktiga på att använda reflex och bara en av fyra säger att de alltid kommer ihåg att ha reflex i kvällsmörkret.

En utmaning med reflexer är att de just är så lätta att glömma när du har ont om tid och redan har en fot utanför dörren. Det är också lätt hänt att man mister dem, särskilt när de hänger i en tråd från jackfickan eller ryggsäcken och då gärna kan fastna i något och slitas av.

Lösningen på det problemet är självhäftande reflexer som sitter bra på olika underlag och som kan klistras på det mesta. Filur Namnlappar har självhäftande reflexer i olika design, som kan fästas på kläder, stövlar, skolryggsäcken och andra saker. Det som är super med våra reflexer är att de är lagade av ett flexibelt material som gör de perfekta till kläder och andra saker som är i rörelse.

En fördel med att använda självhäftande reflexer (gärna i kombination med andra typer reflexer) är att de alltid är på när barnen ska gå ut. De behöver därför inte komma ihåg att plocka fram dem ur jackfickan eller fästa dem när mörkret kryper på.

Var bör reflexerna fästas?

reflexer

Rätt placering av reflexerna är viktigt, men placeringen varierar utifrån var du befinner dig. I urbana områden är det till exempel speciellt viktigt att placera reflexerna långt ned eftersom bilisterna mest använder halvljus. Jämfört med helljus är halvljus vinklat lägre, och då kommer ljuset träffa fotgängaren lägre ned på kroppen. Om du däremot går i områden där bilarna kör med helljus är det viktigt att du har placerat dina reflexer högre upp på kroppen.

Den generella regeln är att vuxna och större barn ska placera sina reflexer från midjan och nedåt, medan små barn bör ha reflexer mellan midjan och nacken.

Reflexer syns dessutom bäst när de är i rörelse, det är därför smart att fästa dem nånstans på armarna eller benen. Här är våra självhäftande reflexer geniala eftersom de kan klistras på barnens stövlar, handskar och jackärmar. Kom ihåg att fästa klistermärken både fram och bak så att de syns tydligt från alla håll.

De självhäftande reflexerna kan också användas på saker som ryggsäckar, gympapåsar, cykelhjälmar, hundkoppel, väskor, cyklar, sparkcyklar och barnvagnar. Kom också ihåg att fästa reflexer på alla barnens ytterkläder, till exempel overaller, regnkläder och mössor. De självhäftande reflexerna sitter väldigt bra, ett smart tips är därför att använda dem till att täta små hål i till exempel täckjackor.

reflex

Tuffa självhäftande reflexer i olika design

För att det ska bli attraktivt för barnen att använda reflexer erbjuder Filur Namnlappar flera roliga och populära designs. Emojis med roliga ansiktsuttryck träffar alltid rätt. Vi har också helt neutrala klistermärken formade som streck, cirklar, kryss och stjärnor.

Inte alla reflexer fungerar lika bra, så var noga med att välja reflexer av hög kvalitet. Våra självhäftande reflexer är godkända enligt EN13356, som är den europeiska standarden för reflexer till personligt bruk.

Alla reflexer från Filur Namnlappar kommer i set med 12 eller 15 klistermärken. Det är visserligen viktigt att vara uppmärksam på att de minsta figurerna i våra förpackningar är för små för att användas på egen hand, utan måste användas i tillägg till de större klistermärkena. Kom ihåg: ju fler reflexer, desto bättre!

Var uppmärksam på att reflexer förlorar sin effekt

Över tid kommer reflexerna att få repor på ytan som gör att de förlorar mycket av sin effekt. Det är därför viktigt att byta ut dem med jämna mellanrum. Många vinteroveraller och regnkläder har integrerade reflexer men dessa slits snabbt ut om kläderna tvättas eller används ofta och oömt. Kvaliteten på den typen reflex kan också variera mycket, några blir obrukbara efter bara en runda i tvättmaskinen. Det kan därför vara smart att trots allt fästa några extra självhäftande reflexer på barnens ytterkläder.

För att undersöka om det är dags att byta ut reflexerna kan du ta med dig dem in i ett mörkt rum och lysa på dem med ficklampa.

Hur väl syns du egentligen med reflexer?

självhäftande reflexer

Reflex räddar liv. Alla som har tagit körlektioner har fått demonstrerat för sig hur livsviktigt det är att använda reflexer när man färdas längs en trafikerad väg i mörker. Det spelar nämligen ingen roll hur väl du ser bilarna som kommer mot dig, utan reflex är du knappt synlig för bilisterna innan det är för sent. Det är extra svårt för föraren att se dig i ljuset från mötande trafik.

Går du utan reflex har en bilist som kör i 50 km/h bara två sekunder på sig att se dig. Om du använder reflex ökar den tiden till tio sekunder. Det antas att du med en bra reflex är synlig från 140-400 meters avstånd, men utan reflex kommer inte föraren se dig förrän han är 25-30 meter ifrån dig.

För många är det kanske självklart att använda reflex när det är mörkt ute, men kom ihåg att sikten också blir sämre i skymningen, men också i dis eller dimma.

Många tror också att de är mer synlig när de går i områden med gatljus eller där det är mycket ljus från fönster. Detta är helt fel då denna typ av ljus stjäl förarens uppmärksamhet och gör dig mindre synlig. Gångfält är också en falsk trygghet för många, de flesta fotgängarolyckor sker när folk ska gå över vägen i tätbebyggda områden.

Lär barnen använda reflex på rätt sätt

reflex

Innan du skickar ut dina barn i trafikerade områden är det smart att ge dem grundläggande information om hur reflexer fungerar. Genom att låta dem lysa på reflexerna med en ficklampa i mörkret kommer de att få en bättre förståelse för varför reflex är livsviktigt att använda.

Men även om reflexer bidrar till att vi blir mer synliga i trafiken fungerar de tyvärr inte som skydd mot ouppmärksamma bilister. Det är därför också viktigt att få barnen att förstå det så att de lär sig att färdas tryggt i trafiken.

Passa också på att de äldsta barnen i familjen använder reflex. Undersökningar visar nämligen att tonåringar är bland de minst uppmärksamma i trafiken och de som löper störst risk att bli påkörd.  Detta beror kanske på att de gärna går runt med hög musik i öronen eller med näsan i mobilen. Tonåringar färdas som regel oftare ute på kvällstid än yngre barn. Våra neutrala självhäftande reflexer kan diskret placeras på tonåringens ytterkläder, till exempel ytterst på jackärmarna, på baksidan av skorna och nederst på jackan på både fram- och baksidan.

Undersökningar visar som tur är att föräldrar är noga med att se till att deras barn har på sig reflex, även om de inte använder reflexer själva. Men tänker du någonsin över vilken förebild du är för dina barn? Genom att själv använda reflex i kvällsmörkret signalerar du att använda reflex är lika naturligt som att ta på sig skorna när man går ut. I slutänden kan din hållning till användning av reflexer kanske rädda ditt barn i framtiden.

Kolla in våra självhäftande reflexer här.
reflex

Sista inlägget på bloggen

Laddar..