Hoppa till innehållet
HemBloggSå här gör du hjärtkort till Alla hjärtans dag

Så här gör du hjärtkort till Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag kort

14 februari är kärlekens dag! Alla hjärtans dag kommer helt plötsligt och det kan vara höga förväntningar på denna dagen. Den är älskad (och mindre älskad) av både barn och vuxna.Dagen behöver inte nödvändigtvis innebära rosor, smycken och extravaganta presenter – utan ge hellre bort något som kommer från hjärtat.

Ge bort ett kort till barn eller vuxen – vän eller hjärtevän. Den du önskar ge lite extra uppmärksamhet till kommer uppskatta gesten. Vi har gjort ett hjärtkort som passar bra på Alla hjärtans dag, eller så kan du spara det till Mors dag eller ge den du tycker om en överraskning en helt vanlig dag. Korten kan man enkelt vika på förskolan, hemma eller var som helst där du har tillgång på papper och har lite extra tid över. Följ de enkla stegen nedan och prova du också 😊

Hur man viker ett hjärtkort för både barn och vuxna

Följ dessa enkla stegen för ett kreativt, enkelt och sött kort.

  • Ta fram ett ark, papp eller något som kan vikas. Klipp en kvadrat av materialet. Vi har använt en kvadrat på 15 x 15 cm – men du kan givetvis använda den storleken du önskar.
  • Vik kvadraten på mitten diagonalt, så att det bildas en trekant.
  • Öppna upp arket och vik kvadraten diagonalt åt andra hållet.
  • Efter det öppnar du upp kvadraten igen och viker in två hörn över varandra som på bilden nedan.
  • Sen tar du de andra två hörnen och viker de diagonalt uppåt.
  • Nu är hjärtat nästan färdigt, men för att runda av kanterna viker du in spetsarna för att få en mjukare form.
  • Vips så är du färdig! Fäst en stor namnlapp för det där lilla extra.

Skriv gärna några fina ord om den som ska få kortet och voilà – nu har du ett sött Alla hjärtans dag-kort på ingen tid alls 😍

Alla hjärtans dag kort

Varför firar vi Alla hjärtans dag?

Många tror att firandet av Valentindagen, är ännu ett modernt påhitt som bara är uppfunnit för att sälja choklad, Alla hjärtans dag-kort, blommor och hjärtballonger. Det är långt ifrån sanningen; den första dagen blev markerad i Rom så tidigt som på 400-talet.

Dagen är också uppkallad efter en verklig person; Valentin var präst och läkare, och en man som hade ett särskilt gott renommé i Romarriket. Kejsaren önskade att bli vän med Valentin men bara om denne tog avstånd från kristendomen och återvände till de romerska gudarna. Då Valentin vägrade göra som kejsaren befallde blev han dömd till döden. Efter hans död var det påven som i år 496 bestämde att den 14 februari hädanefter skulle firas till ära för Valentin, som blev utropad som helgon.

Under årens lopp har Valentindagen fått en helt ny betydning för de flesta, idag är det kärlek och romantik som står i fokus. När och hur detta skifte inträffade är ovisst men den engelska posten Geoffrey Chaucer skrev på 1400-talet en dikt som för första gången knyter samman Valentindagen med romantisk kärlek. Det kan därför mycket väl vara så att det är honom vi har att tacka för Alla hjärtans dag-firandet som den är idag.

Alla hjärtans dag är inte bara för turturduvor

hjärtkort till alla hjärtans dag

Den mer moderna varianten av hur man firar Alla hjärtans dag kommer från engelsktalande länder, men bemärkelsedagen har fått fotfäste även i andra delar av världen.

Dagen är inte längre bara förknippad med romantisk kärlek. I USA är det till exempel helt vanligt att ge kort till vänner och bekanta på Alla hjärtans dag, det kan vara allt från föräldrar och mor- och farföräldrar till kollegor och andra personer som betyder något för dig.

I många amerikanska skolklasser är det också väldigt vanligt att barnen ger kort till läraren och till varandra. Här är Alla hjärtans dag inte bara för kärlekspar, de önskar att alla ska känna sig älskade och värdefulla på denna dag. En fin tanke då det att ge varandra denna typ av positiv uppmärksamhet ofta är något som glöms bort i en hektisk vardag.

Alla hjärtans dag kort

Kort till Alla hjärtans dag

Att ge bort ett fint kort är för många själva essensen i firandet av Alla hjärtans dag, gärna med några välvalda ord om vad just den personen betyder för dig. Även enklare hälsningar som “Glad Alla hjärtans dag”, “Till min hjärtevän” och “Goda lyckönskningar på Valentindagen” blir självklart också uppskattade.

Traditionen med att ge bort ett fint kort på Alla hjärtans dag till någon man tycker om är inte heller en ny uppfinning; i USA och Storbritannien började man massproducera denna typ av kort redan på 1800-talet.

Men även om traditionerna som kopplas till Alla hjärtans dag är gamla, är det inga tvivel om att butiker tjänar bra på att folk önskar ge lite extra uppmärksamhet. Något som leder till massa pengar ut och mycket onödigt skräp in i våra hem och hus.

I en tid där fokus på återbruk är större än någonsin passar det därför extra bra att kunna skapa ett alla hjärtans dag-kort själv, gärna tillsammans med barnen. För det mesta kan du använda det du redan har hemma, som kartong, pappersark eller papp. Det att göra sitt eget Alla hjärtans dag-kort själv är både smart, kreativt och roligt!

 

Sista inlägget på bloggen