Hoppa till innehållet
HemBloggDet här behöver du till förskolestarten

Det här behöver du till förskolestarten

Är ni redo för förskolestarten? Att börja i förskolan är en stor händelse i många barns liv och minst lika stort för oss föräldrar. Efter att ha haft barnet hemma i en trygg miljö, kan det kännas lite skrämmande att lämna barnet till andra. Då är det skönt att veta att förskolepersonalen har lång erfarenhet av att ta emot nya barn vid förskolestart, och att de flesta barn snabbt vänjer sig och finner sig till rätta.

Det finns dock en del saker vi föräldrar kan göra för att övergången ska gå så smidigt som möjligt. En av dem är att se till att barnet har allt det behöver för bästa möjliga vistelse på förskolan.

Det här behöver du i klädväg till förskolestarten

Något av det viktigaste barnet behöver på förskolan, är bra ytterkläder. Tänk på att plaggen ska vara praktiska, så att de är lätta att ta av och på. Ytterkläderna bör också vara bekväma för barnet att ha på sig när de leker, det betyder att de inte ska vara för trånga eller hindra rörelsefrihet. Om ytterkläderna inte passar, blir barnet mindre aktivt och fryser lättare.

En overall är ofta att föredra för de minsta barnen, i varje fall om vintern, då slipper man «glipor» och kalla partier över magen. Den bör också andas, vara vattentät och slitstark. Leta efter ytterkläder med förstärkning på de områden som sliter mest, som på knän, benslut och rumpan. Resår längts ner på byxbenen som kan sättas under skorna för att hålla overallen på plats, är också en fördel.

Ytterkläder till barn kan som bekant vara kännbart i plånboken, speciellt om man köper de dyraste märkena. Det är dock inte alltid så att de dyraste märkena har bäst kvalitet, så sök efter tester och läs andra föräldrars erfarenheter på nätet. Fråga också gärna förskolepersonalen om vad de föreslår, de har trots allt många års erfarenhet.

Köp gärna second hand på nätet eller i second hand butiker, men var uppmärksam på att kläder som har använts av flera barn efterhand kan ha mist några av sina egenskaper när det kommer till vattentålighet och slitstyrka.
Men även om ytterkläderna är lite slitna, kan det ändå vara bra att tacka ja till använda kläder. Ofta rekommenderar förskolan att man har två set med regnkläder och ytterkläder, så att barnet alltid har ett reservset medan det andra tvättas. Vid sådana tillfällen kan en använd, något sliten overall, absolut göra nytta tills den andra overallen är redo att användas igen.

De flesta förskolor rekommenderar också att man har två set med ombyteskläder liggande på förskolan. Funderar du på vad du behöver för ombyten? Se vår översikt av ombyteskläder till förskolan här.

Det här behöver du troligen till förskolestart

Behovet kan variera från förskola till förskola, och många delar ut listor till föräldrarna i samband med inskolningen. Här är några av de saker du kan förbereda dig på att barnet troligen kommer att behöva till förskolestarten.

  • Vattenflaska
  • Inneskor
  • Blöjor
  • Minst två set med ombyteskläder
  • Ytterkläder till olika årstider
  • Regnkläder
  • Stövlar, vinterskor, sommarskor, sandaler
  • Mössa, halsduk, vantar eller handskar
  • Blöjsalva, kylkräm och solkräm
  • Gosedjur, napp, snuttefilt

Behöver du något att ha ombyteskläderna i?

På de flesta förskolor är det vanligt att varje barn får sin egen plats i kapprummet med egen krok och en egen plats i en garderob eller byrå. Det kan till exempel vara en hylla i garderoben eller en låda i byrån, där barnets extrakläder får plats.

Oavsett hur ordningen på ditt barns förskola är, kan det vara bra att ha något att förvara ombyteskläder och småplagg i. Då slipper du bekymret med att de flyttas runt och blir förväxlade med andras kläder.

Vad detta bör vara beror på hur stor plats du har att tillgå. Vissa föräldrar använder en gymnastikpåse eller en tygpåse som de kan hänga på kroken, eller lägga på hyllan i garderoben. Kanske kan du ha två påsar, så att personalen kan använda den ena när de ska skicka med smutsiga kläder hem? Många väljer också att ha en påse till ombyteskläder och en påse till barnens ytterkläder.

Kom ihåg att märka gymnastikpåsen och tygpåsen med namnlappar. Till gymnastikpåsen kan du till exempel använda våra stora självhäftande namnlappar, som är extra synliga och dekorativa. Våra självhäftande namnlappar kan också användas till tygpåsen, men om du önskar något som är extra slitstarkt rekommenderar vi våra namnlappar som kan strykas på med ett strykjärn.

Utrustning till förskolestart

På många förskolor önskar personalen att barnen tar med egna vattenflaskor och här finns en uppsjö av olika sorter att välja mellan. Tänk på att det kanske inte är den mest trendiga vattenflaskan som passar ditt barn bäst. Är korken enkel att öppna och stänga? Vill barnet klara det på egen hand?

Återigen kan det vara smart att lyssna till andra föräldrars erfarenheter, då det är retfullt att använda pengar på något som måste bytas ut efter några veckor eftersom de helt enkelt inte fungerar bra nog.

I likhet med kläder och skor, bör också den utrustning som barnet ska ha med sig till förskolan märkas med barnets namn innan förskolestart. Vi har namnlappar som passar till alla föremål.

En tråkig vattenflaska eller ett par tråkiga gummistövlar kan till exempel få ett helt unikt utseende med våra stora och dekorativa självhäftande namnlappar. En fördel med de här namnlapparna är att de är väl synliga, så att det är enkelt, både för barnet och förskolepersonalen, att se vem vattenflaskan eller gummistövlarna tillhör. Dessutom är de slitstarka så du kan köra vattenflaskan många vändor i diskmaskinen.

Till mindre föremål, som till exempel nappar och snuttefiltar, rekommenderar vi våra självhäftande minilappar. De har en storlek på bara 16 x 16 mm och kan fästas på det mesta.

Tar barnet även med sig sin favoritleksak eller sitt gosedjur till förskolan någon gång? Vårt tips är att alltid ha ett ark med självhäftande namnlappar liggande på förskolan, i bilen eller vid ytterdörren hemma, så att du har dem lätt tillgängliga när det är något du glömt att märka. Det sparar tid en stressig vardagsmorgon och kan rädda nattsömnen på så vis att du förhindrar barnets favoritleksak att komma bort.

Många föräldrar köper också en liten ryggsäck som barnet kan ha sina saker i när det åker till och från förskolan. Även om detta kanske inte är något man absolut behöver, är det något som de flesta barn utan tvivel uppskattar − i alla fall de lite äldre barnen. En egen ryggsäck, med sitt namn på, kan göra vistelsen på förskolan lite extra spännande.

Ska barnet sova på förskolan?

Fram till att barnen är två-tre år gamla, är det vanligt att de får möjlighet att ta sig en liten lur på förskolan. Hur det görs kan variera. De flesta förskolor har vilorum där barnen kan sova.

På några förskolor är det vanligt att man låter barnen sova ute i barnvagn. Om barnet ska sova ute kan du bli ombedd att ta med din egen barnvagn, då inte alla förskolor har egna vagnar, eller vagnar så det räcker till alla. Se till att vagnen har en bra madrass och ett regn- och vindskydd. Ett myggnät kan också vara bra att ha.

Om barnet ska sova ute på vintern, behöver du en bra åkpåse. Här finns det många olika varianter, men en vattenavvisande åkpåse som håller barnet varmt de kallaste vinterdagarna, utan att barnet blir svettigt, är att föredra.

Sista inlägget på bloggen