Hoppa till innehållet
HemBloggQuiz för barn: 35 roliga frågor för stora och små

Quiz för barn: 35 roliga frågor för stora och små

Qiuz för barn

Vill du ha lite mysig kvalitetstid med barnen? Arrangera en quiz! En quiz passar lika bra till vardags som till födelsedagskalas, påskfirandet och andra tillställningar. Här får du bästa tipsen för ett lyckat quiz för familjen och 35 roliga quiz-frågor.

Det är inte alltid lätt att hitta aktiviteter som passar hela familjen, speciellt dagar när vädret är dåligt och vi tillbringar mycket tid inomhus. Varför inte arrangera ett quiz för familjen?
Frågesport där vi testar våra kunskaper är roligt för stora och små. Det är också en enkel aktivitet att styra upp när vi är lite uttråkade, som när vi sitter i en bilkö som går i snigelfart.

Hur arrangera quiz för barn?

En quiz gör lärandet roligt, när vi har det roligt kommer vi faktiskt ihåg det vi lärt oss bättre. Att svara rätt på frågor hjälper också till att stärka barns självkänsla, det är ju så härligt att få visa föräldrar och syskon vad man kan.

Men ett quiz för barn ska först och främst vara rolig och inte alltför svår. Det finns många sätt att genomföra quizen på, här är några förslag.

Ett sätt är att läsa upp frågorna en och en, och låta den första som svarar rätt få poäng. Om det är ett stort åldersspann mellan deltagarna, kan det dock bli så att den äldsta svarar så fort att de yngsta aldrig får möjligheten. För några barn går det bra, de tycker kanske bara att det är kul och lärorikt att delta, men om det skulle bli sura miner kan det vara smart att införa några regler.

Familj och quiz för barn
Ett alternativ kan vara att låta alla deltagarna svara efter ålder, så att den yngsta alltid får möjlighet att svara först. Om barnet inte svarar rätt, går chansen vidare till den näst yngsta och så vidare.

Ni kan också enas om att låta deltagarna svara på frågorna var sin gång. Vid sådana tillfällen kan det vara smart att föräldrarna, eller den som satt i hop quizen, gör åldersanpassade uppgifter så att alla får en fråga som är inom ramen för deras kunskapsnivå.
En sista metod är att alla skriver ner sitt svar på ett papper och att man läser upp alla svaren i slutet av quizen. Det är extra roligt om man delar in deltagarna i lag, åldersmässigt jämnt fördelade.

Kanske kan ni till och med bjuda in andra familjemedlemmar och vänner till att delta digitalt, via Skype, Messenger eller något annat program? En ensam mor- eller farförälder som bor långt borta, värdesätter nog att få umgås med barnbarnen på det här sättet.

Vad bör en rolig quiz för barn innehålla?

Här finns otaliga varianter. Du kan till exempel göra en quiz för familjen som fokuserar på ett gemensamt intresse som alla delar, oavsett om det är sport, historia eller geografi. Vid andra tillfällen är det kul att arrangera en quiz för familjen med frågor från en rad olika kateogorier, det kan vara allt från aktuella händelser till musik och film.

Ett kul tips är att smyga in några personliga frågor också. Vet alla i familjen egentligen var pappa föddes? Eller vad som var mammas första jobb? För rättvisans skull bör personen frågan handlar om, stå över just den rundan.

Du kan också ta med några flere kreativa uppgifter, som till exempel en rebus. Klarar ni att lösa denna rebusen? Lösenordet hittar du i slutet av den här artikeln.

Familjequiz

Arrangera en skattjakt med påskquiz

Påskquiz är en trevlig aktivitet. Och den passar speciellt bra då påsken är en högtid när vi gärna samlas och har trevligt och mysigt tillsammans, över generationsgränserna.
En rolig variant av påskquizen är att arrangera en skattjakt. Det hela går ut på att man gör flera stationer, antingen ute eller inne, där varje fråga leder vidare deltagarna till nästa station.
Det blir en spännande skattjakt, där man på sista stationen hittar ett pris till alla deltagare. Den perfekta vinsten i ett påskquiz är ett färggrant påskägg fyllt med godsaker.
Förutom quiz för barn kan man fylla en skattjakt med olika uppdrag. Det kan till exempel vara ett enkelt korsord, där den första bokstaven i varje ord blir lösenordet. Gåtor kan användas, låt svaret på gåtan vara platsen där man hittar nästa station på skattjakten.
Om du arrangerar skattjakten utomhus, kan det vara kul att lägga in några aktiviteter som kasta prick , balansera på en planka eller klättra upp i ett träd. Ett roligt tips är att gömma uppdraget i ballonger som barnen måste smälla för att hitta.
Ska du arrangera påsk-skidtävling eller äggjakt? Alla som deltar förtjänar ett fint diplom! På den här sidan kan du gratis ladda ner Filurs specialtillverkade och färgglada diplom.
Ladda ner rebus

Rebus

Quiz för barn

Här kommer 35 roliga quiz-frågor i olika kategorier, som både stora och små kan klura på. Se de rätta svaren längre ner. Vem i familjen får flest rätt? Kolla in quizen nedanför, eller ladda ner här

Filur nallebjörn

1. Vilka av dessa är inte ett djur: lemur, katamaran, ullgris
2. Vad heter kaninen i Greta Gris?
3. Vilket är det största djuret som lever på land?
4. Vad heter huset där den amerikanska presidenten bor?
5. Hur många spelare är det som mest i ett fotbollslag under en fotbollsmatch? (förutom avbytare)
6. Vilket djur är Alex i filmen Madagaskar?
7. Vilka två färger måste du blanda för att få färgen grön?
8. Vilket djur har högst (kraftigast) läte?
9. Vem är Tom i «Tom och Jerry», är det musen eller katten?
10. Har ett piano flest svarta eller vita tangenter?
11. Vilket instrument spelar Snusmumriken på?
12. Vilket land är mest känt för att ha mumier?
13. Hur många brickor har varje spelare i Ludo?
14. Vilket av de här djuren är minst: pytonorm, katt, tiger eller mus?
15. I vilken populär film kan vi höra sången «Slå dig fri»?
16. Sant eller osant: Ingen handbollsspelare får lov att röra bollen med foten.
17. Vilken färg har giraffens tunga?
18. I vilket land hittar vi världens största mur?
19. Vad heter Harry Potters uggla?
20. Hur måna färger finns det i regnbågen?
21. Vad är russin gjorda av?
22. Vilken idrott är Mohamed Salah känd från?
23. I vilken stad hittar vi klocktornet Big Ben?
24. I vilket dataspel bygger man med klosser och kämpar mot monster?
25. Hur många valpar är det i Paw Patrol?
26. Vad kallas fårets barn?
27. Vad händer med Pinocchios näsa när han ljuger?
28. Hur många dagar är det på ett år?
29. Vad består moln av: bomull, rök eller vatten?
30. Vilket berömt skepp sjönk på sin allra första tur 1912?
31. Hur många ben har en spindel?
32. Vilken färg får du om du blandar blått och rött?
33. Vem bor i en ananas på havets botten?
34. Vad är en brontosaurus?
35. Hur många ringar är det i den olympiska flaggan?

Svar:
1. Katamaran (det är en båt)
2. Karin Kanin
3. Elefanten (närmre bestämt den afrikanska savannelefanten)
4. Vita huset
5. 11, inklusive målvakt
6. Lejon
7. Gul och blå
8. Valen (Lätet från blåvalen och finvalen är mätt till hela 188 decibel, något som är högre än ett jetplan som startar).
9. Katten
10. Vita (Ett vanligt piano har 88 tangenter: 52 vita och 36 svarta).
11. Munspel
12. Egypten
13. Fyra
14. Mus
15. I den animerade Disney-filmen Frost
16. Osant! Målvakten får röra bollen med foten, men bara innanför målområdet.
17. Den kan vara lila, blå eller nästan svart.
18. Kina
19. Hedvig
20. Sju (röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett)
21. Vindruvor
22. Fotboll
23. London
24. Minecraft
25. Sex
26. Lamm
27. Den växer
28. 365
29. Vatten
30. Titanic
31. Åtta
32. Lila
33. Svampbob Fyrkant
34. En dinosaurie
35. Fem (i färgerna blått, gult, svart, grönt och rött)

Lösenord rebus för barn: Skattjakt

Sista inlägget på bloggen