Hoppa till innehållet
HemBloggEnhörningskalas – tips till barnkalas

Enhörningskalas – tips till barnkalas

Enhörningar är en populär figur för många barn och du hittar många bra förslag på enhörningstårta och enhörningstema för ett hejdundrande enhörningskalas. Men hur enkelt är det egentligen för en helt vanlig förälder att skapa något som ser lika fräscht ut som på Instagram? 

Inbjudningar till enhörningskalas Inbjudningar till enhörningskalas

Först och främst måste såklart inbjudningarna till kalaset vara på plats! Det finns flera alternativ för inbjudningar; inköpta eller handtecknade kort, eller bara ett enkelt mejl till föräldrarna. Men det är något speciellt med att kunna dela ut sina egna inbjudningskort. En lösning som är både billig och enkel är att skriva ut söta och fräscha inbjudningskort till ett färgrikt enhörningskalas. Därför har vi gjort helt underbart söta kort med enhörningstema som du kan skriva ut. Ladda ner och skriv ut, eller skicka på mejl. Oavsett sätter du tonen för ett oförglömligt firande för din lilla enhörningsfantast. 

Ladda ner

Enhörningstårta Enhörningstårta

Det ska i grund och botten inte vara så svårt att baka en klassisk enhörningstårta. Till hornet kan du gå för en av två varianter. Det avgjort enklaste är att använda dig av en glasstrut, ett rån, som du antingen kan vara som den är eller lackera med färgspray. Ätbar färgspray till bakning hittar du i butiker som säljer bakutrustning. 

Vill du utmana dig själv och skapa ditt eget färgrika enhörningshorn så behöver inte heller det vara särskilt svårt. Du behöver bara fondant för en magisk twist. Fondant får du antingen i en färdig färg eller så kan du färga den med konditorfärg. Vi rekommenderar den färdigfärgade varianten.  

Så här gör du:   

För att göra ett enhörningshorn rullar du långa, tunna korv av fondant. Därefter tvinnar du de en efter en runt ett grillspett. Se till att spetsen är tunnare, d.v.s. att rullarna du gör har en tunnare spets på ena sidan. Fäst de färgade korvarna tillsammans med vatten och låt stelna. Använd en träpinne för att sedan fästa det färdiga hornet i tårtan. Här kan födelsedagsbarnet själv få bestämma vilken typ av tårta det ska vara. Kanske chokladtårta? Kavla ut två likadana former som ska likna öronen och använd varsin träpinne till dem för att fästa dem i sidan på tårtan.  

Det låter enkelt men det kan behövas lite övning för att få till samma elegans som proffsen. Kom bara ihåg att inte visa för många bilder till barnet, så besvikelsen inte blir alltför stor om ditt resultat inte blir perfekt 😊 

Enhörningscupcakes 

Eller muffins, om du vill. Det är ju orättvist om bara du får leka med fondanten, eller hur? Barn älskar att forma saker och det är ingenting små enhörningsfans gillar bättre än att få vara med och göra horn. Det kan snabbt bli lite varierande utseende på de små enhörningarna när du får hjälp, men födelsedagsbarnet kommer stortrivas med processen. Till öronen rullar ni små bollar och plattar till dem med fingrarna. Det kan vara en bra idé att den vuxna tar hand om öronen, medan barnen gör hornen. Ni behöver inte använda pinnar för att fästa horn och öron, bara tryck ner fondanten i smörkrämen på muffinsen.  

Ett fantastiskt recept på smörkräm  

Detta recept har delats vidare från mamma till mamma som behöver en perfekt smörkräm. Fungerar lika bra på kakor och tårtor som på muffins. 

  • 250 gram Philadelpia 
  • 150 gram rumstempereratsmör (har du glömt att ta ut smöret från kylen så kan du använda flytande) 
  • 200 gram florsocker
  • 4–5 tsk kakao eller annan smaktillsättning 
  • karamellfärg om du vill

Duka bordet till enhörningskalasDuka bordet till enhörningskalas

Hitta ett färgtema, oftast blir det pastellfärger eller regnbåge. Ett tips är att klistra väggdekor med enhörningsmotiv rätt på bordet och dessutom att pynta ballongerna med enhörningar. 

Det är många som har testat att låta barnen få teckna direkt på duken. Varför inte skriva ut några söta enhörningsbilder som de kan få färglägga? Sätt ut färgpennor och ge varje barn ett ark. 

Ladda ner

Bordplaceringskort 

Duka bordet till enhörningskalas Till varje barnkalas är det smart att ha bordplacering för de energiska gästerna. För ett enastående enhörningskalas är det en bra idé att använda våra specialgjorda bordplaceringskort. De är inte bara dekorativa, de kan dessutom färgläggas av gästerna och födelsedagsbarnet.  

Ladda ner

Enhörningsgodispåsar till barnkalaset 

Enhörningsgodispåsar

För extra personliga och söta godispåsar gillar vi att använda stora namnlappar med enhörningsmotiv för att stänga påsen. Stora namnlappar funkar lika bra att piffa upp godispåsen med som att märka termosar, ryggsäckar, pulkor och cyklar med namn. 

Slå på kastrullen – Topfschlagen  

Är du trött på fiskdamm och skattjakt, och letar efter en ny lek för att ge barnen godispåsarna? En gammal klassiker från Tyskland är kanske det lättaste sättet att ge barnen en ny lek och det bästa med denna lek är att det krävs inga förberedelser från ditt håll. 

I “topfschlagen” får barnen en efter en ta på sig ögonbindel. Godispåsen läggs under en kastrull och placeras någonstans på golvet. Barnet som har ögonbindel får en slev som ska användas till att slå på kastrullen med, därefter ska barnet krypa runt på golvet och leta efter kastrullen. Resten av gästerna står runt (akta tårna!) och ropar om det är varmt eller kallt. När letaren hittar kastrullen tas ögonbindeln av och godispåsen är vunnen.  

Vill du ha en enhörningstwist? Fäst ett enhörningshorn på kastrullen och kalla leken ”Slå på enhörningen”. 

Sista inlägget på bloggen