Hoppa till innehållet
HemBloggFyra anledningar att andrahandskläder till barn är bra

Fyra anledningar att andrahandskläder till barn är bra

barnkläderTillgången på andrahandskläder är större än den någonsin varit, trots det väljer en del föräldrar att köpa allt nytt. Här följer fyra bra anledningar till att du hellre borde låta barnens kläder återanvändas och tips på hur du kan förlänga plaggens levnadstid.
För bara några årtionden sedan var det väldigt vanligt att ha på sig kläder som man ärvt från ett äldre syskon eller någon annan släktning. Att hela tiden köpa nya plagg kunde skapa stora hål i plånboken, särskilt i familjer med många barn, så då kunde det inte hjälpas om de ärvda kläderna du fick var lite för slitna eller en smula stora i storleken.

Idag har många barn ett överflöd av kläder, ofta växer de ut av sina plagg innan de ens hinner använda dem. Denna utveckling har säkert många förklaringar, men en av de viktigaste orsakerna är att massproduktionen av kläder har gjort dem billigare än de någonsin varit tidigare. Behovet av att ärva kläder från äldre syskon upplevs därför inte lika stort idag.

Det att gå med ärvda kläder var för några förknippat med skam, eftersom det kunde uppfattas som ett tecken på att du kom från en familj som inte hade råd med nya kläder. Denna attityd till återanvändning hänger kvar hos några än idag och kan vara en bidragande orsak till att många föredrar att köpa allt nytt. Som tur är håller det på att ändras och i många kretsar är det trendigt att köpa second hand och ärva kläder.

Fler och fler inser att det finns många bra anledningar till att återanvända barnkläder, här följer några av dem:

1. Några barnkläder blir nästan aldrig utslitna

barnkläder

Många gravida går igenom en period där de ”bygger bo”. De förbereder sig mentalt på födseln och tiden efter, genom att göra hemmet klart för den nya bebisen. Inköp av babysaker och kläder är en viktig del av processen, och med det otroliga utbudet som finns idag är det lätt att svepas med.

Dock upplever många nyblivna mammor att de flesta av de söta plaggen de köpte eller fick i present under graviditeten, knappt hinns med att användas. Bebisar kan nämligen växa snabbt och helt plötsligt verkar det som att de har hoppat över en storlek.

De allra minsta barnen sliter heller inte så mycket på kläderna som används, de kryper varken runt eller äter mat som fläckar ner kläderna. Barnkläder och då särskilt de som använts av de allra minsta, kan därför återanvändas av många barn innan de tackar för sig.

Idag finns det många appar och hemsidor där du kan sälja och köpa begagnade barnkläder. På några förskolor finns det till och med en byteshörna där du kan lägga ifrån dig kläder som ditt barn växt ur och ta med några andra ”nya” kläder hem. Byteskvällar är också ett populärt arrangement i många umgängeskretsar.

På Facebook och i andra sociala medier finns det egna lokala second hand-grupper där man kan byta, ge bort eller sälja begagnade barnkläder.

2. Plaggen kan få nytt liv som något helt annat

barnkläder

Redesign är ett ganska nytt begrepp i det allmänna ordförrådet. Det handlar helt enkelt om att man gör om ett plagg, som gärna är lite trasigt eller har tappat formen, till något helt annat. En gammal herrskjorta kan till exempel bli en fin klänning till din dotter, medan en stickad tröja kan bli en tuff kjol.

Men du behöver verkligen inte vara professionell kläddesigner eller ha en utbildning inom sömnad och mode för att kunna förvandla ett gammalt plagg till något nytt.

En babybody eller en fläckig t-shirt kan till exempel få nytt liv genom att man stryker på en dekorativ bil. Om du har tillgång på datorn och skrivare kan du enkelt skriva ut din egen design på särskilt strykpapper som du sedan stryker på plaggen. Citat och uttryck, ditt barns favoritkaraktär från ett barnprogram eller en bild från familjealbumet är bara några roliga förslag på motiv.

Det finns också andra enkla metoder för att förlänga ett plaggs levnadstid, som inte heller det kräver avancerade förhandskunskaper. Börjar barnets strumpbyxor bli lite liten i foten eller har den fått ett stort hål vid tårna är det bara att klippa av foten på strumpbyxorna. Vipps, så har den förvandlats till leggings och barnet kan använda plagget några månader till.

En annan klassiker är att förvandla gamla byxor som blivit för korta eller som fått hål på knäna till shorts. En tunn bomullströja med fransiga ärmar kan klippas om till ett linne eller en t-shirt.

3. De kan dekoreras med tuffa lapptekniker

lapptekniker

Att ta god hand om sina kläder och reparera dem när det behövdes var en nödvändighet förr i tiden. Idag orkar många inte lappa sina kläder eftersom det inte är vits att lägga energi på att laga något som inte kostar särskilt mycket i vare sig tid eller pengar att köpa nytt.

Som tur är har några återigen lärt sig konsten att lappar kläder och för några har det blivit en fin hobby.

”Visible mending”, eller synlig reparation som det heter på svenska, handlar om att förlänga ett plaggs levnadstid genom att reparera dem på ett synligt sätt. Detta görs genom att till exempel sy på lappar och knappar, eller att teckna och brodera. Små hål eller fläckar på allt från gympaskor till strumpor, byxor och tröjor kan repareras på detta sätt. På sociala medier hittar du mängder med inspiration under #visiblemending.

En enklare variant är att köpa färdiga tygmärken och lappar i textilbutiker, där finns det varianter du kan sy, limma eller stryka fast på kläderna för att dölja hål eller fläckar.

lapptekniker

4. Återanvändning av barnkläder bidrar till att rädda miljön

I genomsnitt kastar vi flera kilo kläder varje år, mycket av det har aldrig eller sällan blivit använt. Detta är inte goda nyheter för miljön, eftersom dagens klädindustri står för större utsläpp än både internationell flygtrafik och sjöfart sammanlagt.

Innan du köper nya kläder till dig själv eller ditt barn borde du därför först och främst tänka på om du verkligen behöver det här plagget. Har du kanske något liggande som kan göra samma nytta?

Trasiga barnkläder och plagg som vi inte vill ärva, till exempel underkläder, har också ett värde. Det är lätt att tro att dessa plagg bara borde kastas i restavfallet, men alla kläder ska helst läggas i textilinsamlingen på återvinningsstationen. Det spelar ingen roll om kläder är i dåligt skick eller har fläckar som inte går bort i tvätten.

Anledningen till detta är att textilierna återvinns för att kunna användas som råmaterial till nya kläder eller som fyllmaterial i industrin.

Genom att återanvända alla barnkläder hjälper du miljön. Bara för att producera en enda t-shirt används så mycket som 1400 liter vatten. Det går också åt stora mängder skadliga kemikalier och transporten av kläderna till butikerna leder till stora utsläpp.

Hur tar man bort namnlappar från ärvda kläder?

Namnlapparna från Filur är designade för att sitta fast ordentligt, men det betyder inte att det är omöjligt att ta bort dem från ärvda kläder eller när du ska sälja avlagda kläder.

För att ta bort våra påstrykbara namnlappar måste du använda samma verktyg som du använde när du applicerade dem; strykjärnet. Genom att värma upp lappen igen kommer du nämligen smälta limmet så att lappen lossnar från underlaget.

Det är därför också viktigt att du även nu lägger silikonpappret, som följer med när du beställer, över namnlappen innan du stryker över med strykjärnet.

Sätt strykjärnet på högsta temperatur, slå av ångfunktionen och stryk över pappret i åtta till tio sekunder. Därefter kan du dra av namnlappen försiktigt, använd gärna pincett eftersom lappen är väldigt varm. Om du inte får av hela lappen på första försöket, lägger du bara silikonpapperet över den delen av namnlappen som sitter fast och värmer i några sekunder till.

Om du bara vill ta bort texten på namnlappen och inte hela namnlappen, kan du bara stryka över texten med en vattenfast spritpenna.

ärvda kläder

Sista inlägget på bloggen