Hoppa till innehållet
HemBloggHalloweenfest för barn: Så här håller du årets läskigaste fest

Halloweenfest för barn: Så här håller du årets läskigaste fest

Halloween och halloweenfest barnDen 31 oktober är det åter dags för halloween. Ska du hålla en halloweenfest eller ett halloweenkalas? Här är tipsen som gör det till ett evenemang barnen sent kommer att glömma.

Traditionen med att fira halloween uppstod förmodligen redan på 1800-talet bland britter och irländare som immigrerat till USA. Sedan dess har sedvanan spridits till många länder över hela världen och utvecklats till en rolig fest för både vuxna och barn.

Redan från början var det vanligt att dela ut något gott att mumsa på, gärna frukt och nötter. Då trodde man att de döda kom tillbaka just på denna dag och därför satte man även ut mat till dem.

Halloween och halloweenfest barn - bus eller godis

I modern tid har frukt och nötter bytts ut mot stora mängder godis, som säkert är det barnen uppskattar mest med halloween. En av höjdpunkterna med firandet är ju att gå ”bus eller godis”, det vill säga att man klär ut sig för att gå från dörr till dörr och be om godis.

Allt eftersom har fantasifulla och läskiga maträtter, kakor och annat gott också blivit en naturlig del av halloweenfesternas godsaker. Här finner du några kusliga saker du kan servera:

Korvmumier doppade i ”blod”

Halloween och halloweenfest barn - korvmumier

Inbakade korvar är en god och enkel rätt som ofta faller i smak hos de flesta barn. Allt du behöver är korv och färdig pizza- eller smördeg. Tillvägagångssättet är enkelt; skär degen i strimlor och snurra den runt korvarna. Sätt de i ugnen till degen är gyllenbrun.

För en extra rolig effekt kan du dekorera mumiekorvarna med ätbara ögon (finns som kakdekorationer) eller göra ögon av ketchup och senap. Servera med en liten skål ”blod”, med det menar vi såklart ketchup, som korvarna kan doppas i och potatismos med grön hushållsfärg.

Äppelmonster – ett lite sundare alternativ

Halloween och halloweenfest barn - äppelmonster

Halloween kan lätt bli en rejäl sockerfest, men det är faktiskt fullt möjligt att servera mat som både är läskig och sund. Dessa äppelmonster är superenkla att laga och tilltalar de allra flesta barn. Så här lagar du dem:

Dela ett äpple i fyra bitar, så att du får fyra båtar av äpplet. Skär sedan ut en liten trekant i varje båt så att det liknar på en mun. Tänder kan du göra av mandelskivor och tungan av delade jordgubbar. För att äppelmonstren ska bli extra roliga kan du sätta på ätbara ögon (finns som kakdekoration) eller göra ögonen själv av glasyr och svart konditorfärg.

Muffins med äckliga daggmaskar

Muffins är gott och enkelt baka till halloweenfesten och de kan dekoreras på många kusliga sätt. Du kan till exempel laga realistiska daggmaskar av marsipan. Rulla marsipanen i små korvar och gör några streck på tvärs för att likna daggmaskens ringar. Maskarna kan gärna vara vita, men du kan också färga marsipanen med brun karamellfärg. Resultatet blir ganska äckliga, men smakfulla, daggmaskar.

Dagarna innan halloween är många godisaffärer fulla av läskiga godsaker, så om du vill göra det lite enklare finns det många färdiga daggmaskar och andra småkryp som du kan dekorera dina muffins med.

Halloweenkakor på pinnar

Halloweenkakor - halloweenfest barn

Cake pops, eller kaka på pinne, är en annan väldigt skojig sak att servera på halloweenfester för barn, eftersom de är lätta att hålla och blir inte lika kladdiga som muffins.

Cake pops lagar du eneklt genom att smula sönder färdigköpt tårtbotten, blandar det väl med önskad fyllning (till exempel choklad, vaniljkräm eller ostkräm) och rullar det till små kulor. Sätt kulorna i kylskåpet i cirka en timme innan du doppar dem i choklad eller annan glasyr. Cake pops kan också lagas av rester efter chokladkakor, muffins och andra kakor.

Cake pops till halloween kan dekoreras på många olika sätt, du kan till exempel använda dekorationsglasyr, hushållsfärger, ätbara ögon och strössel. Några klassiska figurer du kan laga är spindlar, mumier, pumpor, zombier, ögon och spöken.

På affären kan du köpa pinnar som passar särskilt bra till cake pops. Men var uppmärksam på att pinnar med vass spets kan vara farliga, se därför till att barnen inte springer runt med dem i munnen.

Mer kusligt snacks

Halloween och halloweenfest barn - marshmallowspöken

Blodigt popcorn är kanske det lättaste man kan laga till halloweenfesten och resultatet blir ruskigt gott. Allt du behöver göra är att poppa popcornen i en kastrull tillsammans med röd hushållsfärg.

Marshmallowspöken är också superenkelt. Trä några vita marshmallows på pinnar och ge dem läskiga ansiktsuttryck med hjälp av smält choklad eller ätbar tusch, som du kan köpa i de flesta affärer med ett stort utbud av bakutrustning.

Gelé är en matvara som man kan göra mycket roligt med till halloweenfesten. Du kan till exempel hälla flytande gelé i vanliga glas och fylla dem med gummigodis som föreställer daggmaskar. Passa på att gelén svalnar lite innan du lägger ner gummigodiset, risken är annars att det smälter bort.

Läskig dryck till halloweenfesten

Läskig dryck - Halloween och halloweenfest barn

På en halloweenfest måste man såklart också servera en mystisk dryck. Har du en gammal karaff eller en annan fin flaska kan du hälla över läsk eller saft i dessa så att barnen inte förstår vad det är de ska dricka med en gång.

På flaskorna kan du klistra etiketter med fantasifulla namn; grön dricka kan du till exempel kalla grodblod och brun kan bli häxbrygd. För att uppnå en läskig effekt kan du leta online efter ett skräckfilminspirerat typsnitt till dina etiketter. Ett extra tips är att lägga gummigodis i botten av flaskan för en nervpirrande förtjusning hos barnen.

Dekorationer till halloweenfesten

Halloween ballonger - halloweenfest barn

Det finns mycket skrämmande dekorationer man kan köpa till halloweenfesten, men för att hålla kostnaden nere kan du också göra en hel del själv.

Ett spöke kan du göra genom att lägga ett gammalt vitt lakan över en ballong och hänga upp i ett hörn eller ute framför ingångspartiet. Om det blåser lite kommer ballongen svaja fram och tillbaka för en fin effekt.

Halloweenspöke - Halloween och halloweenfest barn

Gamla syltburkar kan bli fina lyktor. Har du något gammalt bandage liggande kan du till exempel snurra det runt burken så det liknar en mumie. Teckna ögon på ett papper och limma på.

Bloddrypande ljus är också enkla att göra själv. Allt du behöver är några vita stearinljus (gärna blockljus) och ett rött stearinljus. Tänd det röda och låt stearinen droppa ner över de vita ljusen så att det skapas röda ränder längs med sidorna.

Många barn som fyller år under denna tid på året vill gärna ha halloween som tema på sitt kalas. Ett tips är att dekorera godispåsarna med namnlappar från Filur Namnlappar. Vi har nämligen flera motiv som passar bra till temat, till exempel spindlar (av den mer söta och roliga typen), fladdermöss och döskallar. Namnlapparna fungerar som klistermärken och kan enkelt klistras på godispåsar, inbjudningskort och bordplaceringskort.

Halloween och halloweenfest barn - namnlappar till godispåsarna

Aktiviteter på halloweenfester för barn

Aktiviteter för halloween - halloweenfest barn

En vällyckad halloweenfest måste såklart också ha några roliga aktiviteter. Många av de klassiska födelsedagslekarna kan anpassas till halloween genom att lägga till några skräckinjagande inslag.

Skattjakt är till exempel alltid ett skojigt inslag på barnkalas, särskilt bland de minsta barnen, och det passar självklart bra till en halloweenfest. Köp läskigt inslaget godis, som chokladspindlar eller blodsprängda ögon, och göm dem på olika ställen ute eller inne. Låt barnen leta fritt efter skatterna eller teckna en skattkarta med olika ledtrådar.

En annan enkel och rolig lek är att ”klä på mumien”. Dela in barnen på två lag och låt dem få välja ut en person från varje lag som ska vara mumien. Ge sedan varje lag fem toapappersrullar, gärna en rulle per person. Leken går ut på att gästerna så snabbt de kan ska snurra in mumien i toapapper. Laget som först har slut på toapapper vinner.

Ibland händer det att häxor och galna professorer har varit klantiga och blandat ihop sina ingredienser som de använder till sina trolldrycker och experiment. De behöver då hjälp att identifiera de olika ingredienserna. Leken går ut på att ni fyller några koppar med olika drycker på förhand, det kan till exempel vara läsk, mjölk, saft eller liknande.

Dela sedan in gästerna i två grupper och be varje gäst om att välja två koppar. Innehållet i kopparna blandas, efter det ska gästerna smaka på dryckerna och gissa innehållet. Till slut får grupperna veta vem som har gissat rätt och vad de ha druckit. Detta är en lek som kanske passar bäst till lite större barn och till personer som inte är så äckelmagade.

Kom i rätt stämning med en läskig film

Många barn älskar att bli lite skrämda och vad är väl bättre än att arrangera en filmkväll på halloween. De sista åren har det kommit många bra ”skräckfilmer” för barn, speciellt inom animerad film. Kom bara ihåg att välja filmer som inte kommer skrämma livet ur dina gäster och prata gärna med föräldrarna till de andra barnen innan du visar filmen.

Här följer några förslag på filmer som passar perfekt på en halloweenfest för barn:

Familjen Addams (den tecknade filmen från 2019 har åldersgränsen sju år), ParaNorman (åldersgräns elva år), Hotell Transylvanien (åldersgräns sju år), Coraline och spegelns hemlighet (åldersgräns elva år), Frankenweenie (åldersgräns elva år) och Nightmare Before Christmas (åldersgräns elva år).

Är du på utkik efter tips på temabaserade barnkalas? Tips på ett riktigt magiskt enhörningskalas hittar du här.

Sista inlägget på bloggen