Hoppa till innehållet
HemBloggHöstmys: Trevliga aktiviteter för stora och små

Höstmys: Trevliga aktiviteter för stora och små

Tips på höstmys för hela familjen

Det är något speciellt med hösten, när den klara, kalla luften och kvällarna som blir mörkare och mörkare gör något med oss. I den här övergången har du två val: du kan fokusera på allt det negativa med att sommaren snart är förbi, eller så kan du glädja dig åt alla fördelar med hösten. För vi lovar dig hösten har fler positiva sidor än du nog har tänkt på.

Fokusera på höstmys med familjen

De första veckorna precis efter sommarlovet kan vara hektiska. Barnen ska börja i förskola, eller i skolan, alla fritidsaktiviteter startar upp igen och för oss vuxna är det ofta en fullspäckad tid på jobbet. Men efter att stressen runt de första veckorna har lagt sig och hösten på allvar gjort sitt intåg, är det hög tid att pusta ut och fokusera på familjen. Hur kan ni använda hösten till att ha det mysigt ihop? Vilka aktiviteter passar extra bra den här tiden på året?

För att verkligen markera att hösten är här, är det smart att rensa ut allt som hör sommaren till. Extra höstmys skapar du genom att tända levande ljus eller tända en brasa, då de sprakande lågorna har en förmåga att skapa mys och den varma atmosfär som vi så gärna vill ha. Ta fram varma plädar och mattor, och dekorera med kottar, blad och andra saker du hittar i naturen.

Mysig höstmys och inneaktiviteter när vädret är trist

Få saker är väl mysigare än att krypa upp i soffan tillsammans, och mysa med något varmt att dricka och en god bok. Använd gärna den här stunden för att få dina barn att bli bekanta med någon av dina egna favoritböcker från barndomen.

Högläsning är inte bara en bra metod för att motivera barnen till att läsa mer själva, det skapar också en närhet mellan föräldrar och barn som är helt unik. Speciellt idag kanske, när mycket av vardagen tillbringas framför en skärm.

Mysig höstmys och inneaktiviteter när vädret är trist

En annan trevlig “soffaktivitet” är att titta i gamla fotoalbum eller ha en fotovisning på surfplattan, från sommarens alla upplevelser. Experter menar att om man ser på familjebilder bidrar det faktiskt till att skapa samhörighet och knyta starka band inom familjen, särskilt om ni har familj som bor långt bort och som ni inte träffar så ofta.

Några forskare menar även, att om man ser på familjebilder kan det bidra till att barn får bättre självkänsla, och att det hjälper dem att bli tryggare i sig själva. Att växa upp och få se bilder på sig själv tillsammans med sina nära och kära, lär dem vem de är och vem de tillhör.

Ordna en riktig brädspelskväll

En annan aktivitet många förknippar med hösten, är brädspel. Varför inte låta vänner och familj få komma och mysa på en riktig brädspelskväll?

Välj ett brädspel som passar alla åldrar och som är lätt att lära sig för de som inte har spelat det innan. Läs igenom reglerna högt innan ni börjar, så att det inte finns några oklarheter som kan orsaka dålig stämning. Var uppmärksam på att även om ett spel är rekommenderat från åtta år och uppåt, kan det vara lite svårt. Ett alternativ är därför att dela in alla spelarna i lag om två och två, då känns det heller inte så jobbigt om man skulle ha oturen att förlora.

Ordna en riktig brädspelskväll

Att spela brädspel har fler fördelar än många kanske känner till. Inte bara ger det hela familjen en bra anledning till att tillbringa kvalitetstid ihop, det är också väldigt lärorikt för barnen. De får nämligen öva sig på både nya tal och nya ord, lära sig att vänta på sin tur och att dela med sig, samt öva på sina sociala färdigheter. En win win-situation helt enkelt!

Höstmys = mycket god mat

Hösten är också en ypperlig tid för att lära dig eller barnen att laga en ny rätt, helst lagad av säsongens råvaror. Om ni gillar att baka tillsammans, är äpplekaka ett enkelt och supergott alternativ. Servera den gärna med lite vaniljglass eller vaniljsås.

En kopp varm choklad har sin självskrivna plats när vi ska mysa under kyliga höstkvällar. Om ni vill göra den extra smarrig, kan ni tillsätta en liten skvätt vispad grädde. Eller vad sägs om att göra varm choklad med kardemumma och chili? Det finns många spännande smaker som passar bra i chokladen. Om du vill göra ett hälsosammare alternativ, kan du minska mängden socker och välja mjölk med lågt fettinnehåll.

En kopp varm choklad till höstmys

Roliga uteaktiviteter är också höstmys

Även om höstvädet inte alltid är optimalt, är inte det anledning nog till att hålla sig inne. Kyligare temperaturer gör det ju möjligt att vara mer aktiv utomhus, utan att bli genomsvett med en gång.

Många hävdar att naturen är som allra vackrast den här tiden på året, när träd och buskar skiftar i härliga höstfärger och efterhand tappar sina löv. Det vill man ju inte gå miste om, och med rätt kläder är det fullt möjligt att mysa lika mycket ute som inne.

Låt barnen få uppleva naturen genom att ta med dem på en promenad i en närliggande skog eller i en park. Det finns många roliga och enkla aktiviteter som gör promenaden lite mer spännande för de minsta. Ni kan till exemel  samla ihop en stor hög med löv och kasta upp dem i vädret, eller bara rulla runt i dem. Kanske vill ni ta med några löv hem och göra ett konstverk? Det finns otaliga kreativa sätt att använda torkade blad på.

Skogen gömmer många skatter och är därmed en perfekt plats för en upptäcksfärd. Leta efter söta insekter, fågelbon, myrstackar och djurspår. Det blir extra spännande om ni ordnar ett promenadbingo. Det görs genom att ni på förhand har gjort ett ark där ni skrivit ner saker som ni kan se, eller hitta, på promenaden. Alla deltagare får var sitt ark som de ska kryssa av på, allt eftersom ni stöter på nya saker.

Roliga uteaktiviteter är också höstmys

En trevlig aktivitet som får barnen att engagera sig under promenaden, är att leka “Jag ser”. Det hela går ut på att en person börjar med att välja ut något som ni alla ser, det kan till exempel vara ett staket. Personen säger då “jag ser något som börjar på bokstaven s” och så är det upp till de andra deltagarna att gissa vad det föremålet kan vara. Den som gissar rätt får välja nästa sak.

Om ni är på en längre tur och någon blir på dåligt humör, kan det vara smart att göra aktiviteter medan ni går som tar bort fokuset. Ni kan till exempel sjunga alla sånger ni kommer på som handlar om skogen, eller samla fina stenar och kottar under vägen.

Husk att märka med namnlappar

Men vad gör vi om det bara regnar?

Ja, hösten för ofta med sig en hel del regn, men låt inte det hindra dig och barnen att ha mysigt ute. Oavsett hur mycket höstmys du förbereder inne gör det gott för kropp och själ att få komma ut en stund.

Barn älskar att hoppa i vattenpölar, men hur ofta får de egentligen lov att göra det? Ta på gummistövlar och bra regnkläder, och gå på jakt i närområdet efter den största pölen. Tävla om vem som klarar att hoppa över vattenpölarna utan att träffa dem, eller vem som kan göra det största plasket. Ta gärna bilder av varandra “in action” som ni kan mysa med i efterhand. Det här är garanterat aktiviteter som kommer att framkalla mycket skratt och som barnen kommer att minnas länge.

Höstmys under regninga dagar kan också vara att tillverka små båtar av blad, pinnar, nötter och andra saker ni hittar i naturen, och låta dem segla i vattenpölar eller små bäckar.

Barn älskar att hoppa i vattenpölar

Sista inlägget på bloggen