Hoppa till innehållet
HemBloggInspiration och tips till ett skojigt tivolikalas

Inspiration och tips till ett skojigt tivolikalas

Tivolibursdag

Kanske är det snart dags för födelsedag och barnkalas. Tycker ditt barn att tivoli är spännande? Vad kan då vara roligare än att ordna ett barnkalas med tivolitema? Vi har tipsen för ett spännande, fartfyllt och skojigt kalas!

Att gå på tivoli, eller åka till en nöjespark, brukar ge härliga fjärilar i magen. Det är spännande och pirrigt att kliva in på området fullt av karuseller, berg-och-dal-banor och varuspel. I luften ligger en doft av popcorn, spunnet socker och glass. Det brukar bli en fartfylld dag med många skratt och glada tjut. Det kan kännas både härligt och lite läskigt med alla dessa otroliga åkattraktioner. Försök att skapa den där härliga, lite läskiga, men skojiga och spännande känslan på barnkalaset.

Tivolidirektören välkomnar till barnkalas

Barn uppskattar ofta om vi vuxna deltar i kalaset, eller i leken. Det kan därför förgylla barnkalaset lite extra om ni vuxna klär ut er till någon person som jobbar på tivoli. Det kan till exempel vara tivolidirektören, eller en clown som ska uppträda på tivolit. Eller så har alla de som arbetar där någon gemensam uniform. Är starke Adolf på plats på scen för att visa sina stora muskler? Eller är det starka Adolfina, med ännu större muskler? Kanske är det just den tokiga clownen, eller tivolidirektören, som öppnar dörren och välkomnar gästerna till tivolikalaset.

Om ni arrangerar ett kalas med tivolitema och vill få den där gammaldags känslan, tänk i färger om rött, vitt, svart och guld. Om du är tivolidirektör, kan du klä dig i svarta byxor, eller svart kjol, vit blus eller skjorta och hög hatt. Kanske kan du få tag i en frack, i någon second-hand butik. Fäst gärna lite gulddetaljer på fracken eller kavajen så att du ser ut som en riktig direktör på tivolit. Om du ska klä ut dig till Starke Adolf, eller starka Adolfina, kan du ta på en långärmad randig tröja och sedan stoppa in några ihopknycklade sockar eller dylikt i tröjan, så att du får extra stora biceps. Cykelbyxor och hängslen passar också bra när man är starke Adolf, eller Adolfina. Och en stor låtsasmustach, eller kanske stora coola örhängen.

Dekorera rummet eller platsen ni ska vara på

Kom i rätt stämning på barnkalaset genom att dekorera fint där ni ska vara. Tillåter vädret att ni är ute, så passar det utmärkt att ni håller till utomhus på ett tivolikalas. Kanske i trädgården, eller i en närliggande park. Håll dig gärna till ett färgtema. Dekorera rummet, eller den plats ni ska vara på, med färgglada ballonger och vimplar. Om du har rött och vitt som tema, så låt även ballongerna och vimplarna vara i dessa färger. Strö konfetti på bordet och lägg ut serpentiner. Lägg gärna ut en party-tuta vid varje tallrik. Om du har tid kan du tillverka en skylt av papp där du skriver «Tivoli» och som du sedan sätter upp i rummet, eller kanske knyter upp i ett träd. Låt gärna texten vara i guld. Om du har en ljusslinga med små lampor hemma, så ser det extra festligt ut om du fäster dessa runt skylten. Häng gärna upp många ballonger även i entrén. Det kan vara vid ytterdörren, eller till det rum där kalaset är, så att barnen får gå in genom entrén till tivolit när de kommer till kalaset. Är ni utomhus så kan ni till exempel hänga upp massvis med ballonger mellan två träd.

Ha tillbehören i ett färgtema

När barnen kommer kan ni dela ut biljetter, (som ni klippt ut i färgglada papper)  som gäller som inträdesbiljetter till tivolit. Ni kan även dela ut biljetter som gäller som betalning om ni ordnar olika stationer med lekar, och kanske även när de hämtar mat, popcorn och godis. Låt temat gå som en röd tråd på både inbjudningskort, dekorationer, mat och lekar. Se förslag på hur ni kan göra inbjudningskort med tivolitema nedan. Se även våra tips på hur du serverar godsakerna, dekorerar tårtan och tips på lekar och pyssel till barnkalaset.

Välkomna till tivolit! Känn hur det pirrar i magen, du hör väl de glada skriken från berg-och-dal-banan?

Ladda ner entrébiljetter här:

Ladda ner inbjudan här:

Skriv ut våra vackra inbjudningar

Tips på lekar till barnkalas:

Om ni har kalaset utomus, nära en lekplats, så kan ni ta till vara på det som finns där. Låt klätterställning, gungor och gungbräda bli karuseller och slänggunga i fantasin. Har ni en gunga i trädgården är det utmärkt att pynta med några ballonger så att den blir till en fartfylld och spännande karusell.

Enkla leksaker för barnen!

Fiskdamm

En klassisk aktivitet som passar utmärkt på ett tivolikalas.

Du behöver: Ett tygstycke, en filt, eller ett lakan. Ett fiskespö, eller en lång, tunn pinne, några klädnypor och  små presenter; till exempel suddgummin, pennor, små bollar, eller godispåsar.

Sätt upp ett tygstycke i en dörröppning, eller mellan två träd. Låt barnen stå på led och låt ett barn i taget «fiska». Den person, förslagsvis en vuxen, eller ett äldre syskon, som sitter bakom tygstycket, fäster den lilla presenten på pinnen (med hjälp av klädnypan). När presenten sitter fast rycker personen lite i pinnen, så att barnet känner att det fått napp på kroken.

Sätt en clownnäsa på clownen

En gammal klassisk barnlek. Den här leken passar bra om du ordnar ett barnkalas med gammaldags tivolitema.

Du behöver ett stort ark papper och en clownnäsa, samt ett ark annat tjockt papper. Du behöver även färgpennor, häftmassa och en sjal, eller halsduk.

Rita ett clownansikte på det stora arket. På clownen saknas clownnäsan. Du kan antingen använda en färdig clownnäsa, eller rita en som du klipper ut från det lilla pappersarket och färglägger. På baksidan av clownnäsan fäster du häftmassa.

När leken börjar ska barnen stå på led. Den som ska sätta dit clownnäsan får en sjal eller halsduk bunden för ögonen. Barnet ska sen försöka sätta fast clownnäsan på rätt plats utan att tjuvkika. Den som placerar clownnäsan närmast där den ska sitta, vinner.

Kasta bollar i clownens mun

Även denna lek passar bra om man ordnar ett barnkalas med gammaldags tivolitema.

Ta en stor bit kartong som ni ritar ett stort clownansikte på. Klipp sedan ut ett stort hål för clownens mun. Barnen ska försöka träffa munnen med en boll. Man kan till exempel låta alla få tre kast var och om det är en tävling så får man poäng efter hur många gånger man får i bollen i clownens mun.

Välta muggar

Låtsas att ni är på ett tivoli. I ett av stånden ska ni kasta en mjuk boll på muggar som ska vältas. Du behöver pappersmuggar (25 stycken är lämpligt) och en mjuk boll. Använd gärna fina pappersmuggar, (se nedan för tips på hur du gör fina, dekorativa muggar). Stapla muggarna på varandra i en pyramid. Det kan vara lämpligt att stapla muggarna på ett bord, framför en vägg. Barnen ställer sig sen på led för att i tur och ordning kasta bollen. Den som välter flest muggar får flest poäng, men kanske blir det fina vinster till alla deltagare?

Ansiktmålning

Ni behöver ansiktsfärg och penslar.

Om ni själva, eller någon ni känner kan göra ansiktmålningar så är det ett roligt inslag på ett barnkalas med tivolitema. Måla barnen som clowner, eller starke Adolf, eller bara med ett fint mönster på kinden.

Ansiktsmålning är kul!

Tips på pyssel

Inbjudningskort:

Här nedan följer två förslag på inbjudningkort.

Det kan vara en roligt aktivitet att göra sina egna inbjudningskort till barnkalaset. Om du ska ha ett tivolikalas så är det roligt att visa temat på kalaset, redan på inbjudningskorten.

Till förslag 1, behöver du:

A5-papper av lite tjockare kvalitet till själva inbjudningskorten, du behöver även papper i olika färger, eller endast rött och vitt till dekoration av korten, samt sugrör, eller grillpinnar av trä, och ett litet snöre eller band som du kan använda till rosetter. Limpistol, eller starkt lim.

Vik A5-pappret på mitten. Knyt sedan fast en liten rosett på grillpinnen, eller sugröret, och limma fast den på framsidan av A5-pappret. Klipp sedan ut 10 cirklar av det färgade pappret. Antingen använder du 10 olika färger, eller så gör du fem röda och fem vita cirklar. Limma på en cirkel i taget vid övre änden av pinnen och lägg cirklarna något om lott, så att slutresultatet blir som en platt godisklubba.

Till förslag 2, behöver du:

A5-papper av lite tjockare kvalitet till själva inbjudningskorten, du behöver även papper i olika färger, eller endast rött och vitt till dekoration av korten, samt sugrör, eller grillpinnar av trä, och ett litet snöre eller band som du kan använda till rosetter. Limpistol, eller starkt lim.

Vik A5-pappret på mitten. Knyt sedan fast en liten rosett på grillpinnen, eller sugröret, och limma fast den på framsidan av A5-pappret. Limma sedan fast bomull, eller vadd över övre delen av pinnen, så att det ser ut som formen på sockervadd. Om du lyckas få tag på rosa eller blå bomullsvadd så blir det extra effektfullt. Om du använder vit bomull eller vadd så använd annat papper än vitt.

Muggar med tivolitema:

Gör egenhändigt gjorda muggar med tivolitema. Du behöver pappersmuggar och färgglada papper, samt lim.

Klipp ut smala, långa trekanter som pappersremsor och fäst dessa på muggarna så att det blir ett fint mönster. Den bredare delen av trekanten limmar du kant i kant med den övre kanten på muggen. Du kan använda dessa muggar som dricksglas på kalaset, eller som rekvistita till lek (se ovan), eller bara som dekoration.

Pyssla vindsnurror

Det här kan vara roligt för barnen att göra som en pysselstation på själva kalaset.

Du behöver: A4-papper i olika färger, sugrör, silkespapper, lim, eller limpistol. Du kan också använda dig av häftstift och grillpinnar.

Ta fram ett A4-papper och vik det nedre högra hörnet mot vänster sida.

Klipp bort pappret som sticker upp ovanför den vikta triangeln.

Öppna triangeln och vik den på mitten igen så att du får ett kors när du vecklar upp den.

Klipp från varje hörn och halvvägs in till mitten.

Här efter kan du göra på två sätt, beroende på om du använder lim, eller häftstift. Och här är det viktigt att en vuxen deltar när det ska limmas, eller när häftstiften ska sättas i.

Med häftstift:

På vänster sida om varje klipp gör du ett litet hål med häftstiftet.

Böj flikarna med hålen in mot mitten så att hålen hamnar ovanpå varandra.

Sätt ett häftstift genom hålen och pressa fast i en grillpinne.

Med lim, eller limpistol:

Limma med limpistol i mitten, eller med annat kraftigt lim. Vik upp flikarna mot mitten. Fortsätt att göra samma sak med alla flikar. Limma lite silkespapper i mitten, gärna i en annan färg.

Fäst sedan snurran på ett sugrör.

Mat och godis till barnkalas med tivolitema

Korv med bröd, eller hamburgare är lämplig mat på ett tivolikalas.

Servera saft eller annan dricka i glasflaskor med sugrör, helst randiga sugör i rött, vitt eller guld, för att förstärka tivolikänslan.

När ni ska dela ut godis eller popcorn kan ni ha det stående i ett stånd, där man får lämna in en av sina biljetter för att hämta ut godispåse, eller popcorn. Då känns det ännu mer som ett riktigt tivoli! Lägg gärna godiset i cellofanpåsar och knyt ihop dem med fina band eller snören. Gärna snören i rött, vitt eller guld.

Om ni serverar glass så kan ni ha glassbyttor i en hemmagjord glasskiosk. Där får barnen peka och välja vilka smaker de vill ha och om de ska ha strössel och kanske choklad-, eller kolasås. Det behöver inte vara många olika sorters glass, det räcker med kanske tre sorter. Till exempel vanilj, jordgubb och choklad. Även även här kan barnen lämna in en biljett för att hämta ut glass.

Var kreativ med tårtan!

Tips på hur du dekorerar en tårta med tivolitema:

Om du vill bjuda på tårta kan du dekorera den med tivolitema. Du behöver två stora godisklubbor, (gärna runda, platta klubbor), två sugrör, ett litet snöre, små tårtvimplar (brukar finnas i välsorterade matbutiker eller i partybutiker på nätet) , valfritt godis, popcorn och en popcornask.

Gör eller köp din favorittårta. Mitt på tårtan placerar du en popcornask, gärna röd-vit, eller vit- och guldrandig. Det blir extra personligt om du sätter en stor namnlapp med barnets namn, på popcornasken.  I den häller du förstås popcorn. Ta sedan två sugrör, gärna röd-vita, eller i vitt och guld, och fäst snöret med vimplarna på, mellan sugrören. Stick ner sugrören framför popcornasken, i tårtan, så att det liknar entrén till tivolit. Stick sedan ner en godisklubba på var sida av sugrören. Dekorera sedan med godis av ditt barns favoritsort, till exempel geléhjärtan, eller non stop. Sätt till sist i tårtljus i tårtan. Vill du att det ska bli extra stämningsfullt och förstärka tivolikänslan, sätter du i tomtebloss i tårtan när du bär ut den till gästerna. Kanske blir tårtan den sprakande avslutningen på tivolikalaset!

Sista inlägget på bloggen