HemBloggJulverkstad: Tips till julklappar och julpynt som barn kan göra

Julverkstad: Tips till julklappar och julpynt som barn kan göra

Tips till julpynt och personliga hemmagjorda klappar du kan göra tillsammans med barnen.

Julverkstad är en mysig tradition som för familjen samman oavsett ålder. Inte bara ger det oss en bra anledning att stoppa upp och ta en paus i adventstidsstressen, det är också inte många andra aktiviteter som ger oss lika mycket ”instant julstämning”

För att julverkstaden ska bli en trevlig stund som stimulerar kreativitet är det viktigt att skapa en bra ram runt det hela. Se därför till att du väljer en dag där hela familjen kan samlas runt ett bord, utan stress och tjat.

Koka lite glögg, ta fram pepparkakorna, sätt gärna på lite julmusik och ta fram allt hobbymaterial du har i huset. Pennor, papper, lim, tejp, knappar och garn är bara några saker som kan komma väl till pass. Återanvändning är ju som bekant både bra för miljön och plånboken, en julverkstad blir därför extra vällyckad om du använder dig av material du redan har hemma.

Hemmagjorda julklappar till mor- och farföräldrarna?

Även om myset är det allra viktigaste under julverkstaden kan vi också slå två flugor i en smäll genom att skapa saker som faktiskt gör nytta. Till exempel genom att skapa personligt julpynt som kan tas fram år efter år, eller fina hemmagjorda klappar till farbröder, fastrar, morbröder, mostrar, far- och morföräldrar.

Undrar du över vad du kan hitta på tillsammans med barnen på årets julverkstad? Här är några idéer på hemmagjorda och personliga julklappar och julpynt.

Julgran i papper

Detta är ett typiskt exempel på att det enkla oftast är det bästa. Inte bara är dessa julgranar i papper enkla att göra, men de passar också fint in i en modern interiör och är därför ett perfekt julklappstips. Julgranarna kan till exempel placeras på fönsterbrädan, i bokhyllan eller tillsammans med årets pepparkakshus.

För att göra julgranen behöver du tunn hobbykartong eller styvt papper, gärna i olika gröna nyanser eller med mönster. Vik pappret dubbelt, teckna konturen av trädet och strecken inuti och klipp ut.

När du viker ut pappret igen ska du se till att de invändiga strecken viks åt olika håll. Varannan gång in och varannan gång ut. Detta är trickset för att skapa den smarta 3D-effekten som gör att julgranen kan stå upp utan extra stöd.

Teckna och klipp ut en fin julgran till årets julverkstad

Julgranspynt i filt

Hobbyfilt är ett material som passar extra bra när man arrangerar julverkstad för barn. Filten är nämligen så mjuk och lätt att arbeta med att även små barn klarar av att klippa i den utan särskilt mycket hjälp. Den har också egenskapen att den inte fransar sig i sidan, så du slipper sy kantsöm.

Julgranspynt i filt är ett fint tips på julklappar som barnen kan skapa själva. Motivet kan vara julgran, stjärnor, renar, julgranskulor, pepparkaksgubbar, julstrumpor och snögubbar.

Teckna gärna motivet direkt på filten på fri hand eller använd en pepparkaksform som mall.

Teckna och klipp ut en fin julgran till hemmagjort julpynt

Julgranspyntet blir extra tjusigt om ni syr två delar mot varandra och fyller med vadd eller bomull. Att köpa en stor påse med fyllvadd kan bli en dyr affär för ett såpass litet projekt, så vi tipsar om att se dig runt efter en gammal kudde som inte används längre.

Dekorera till slut med knappar, pärlor och satängband som du limmar eller syr på. Renar och tomtar blir extra roliga om ni använder plastögon med rörliga pupiller, dessa får du köpt på de flesta hobbyaffärer. Kom ihåg att fästa en ögla av garn eller satängband på pyntet så att den kan hängas i trädet. Du kan också trä dem på en lina så att de hänger på rad som på en vimpel.

Enkel hemmagjort julpynt till årets julverkstad

Julängel av papperstallrik

För att skapa denna julängel behöver du först och främst en engångstallrik och en sked. Använd gärna miljövänliga alternativ som svanmärkta tallrikar i papp och bestick i trä eller bambus. Bra att ha, men inte nödvändigt, är målarfärg, styvt papper, bomull och piprensare.

Gör en ängel till årets julverkstad

Starta med att måla tallriken i den färgen du önskar. Se till att du målar hela den översta delen av tallriken och en stor trekant på baksidan (se bild).

Vik därefter tallriken på mitten, med översidan av tallriken in, och klipp ängelns kjol längs kanten på trekanten utan att klippa av den helt.

Vik ut tallriken igen och vik ängelns kjol ned över tallriken framsida, så att framsidan nu fungerar som ängelns vingar.

Fäst därefter skeden på baksidan av ängeln med tejp. Teckna ett ansikte på skeden och gör hår av papper eller bomull, en piprensare kan böjas till en gloria. Avsluta med att skapa en ögla som ängeln kan hängas upp i.

Ängeln kan bli ett extra roligt och personligt julpynt om du skriver ut ett foto på en familjemedlem, klipper ut ansiktet och fäster på skeden. Kanske alla i hela släkten får varsin ängel?

Gör en ängel till årets julverkstad. Se steg för steg

Skapa hemmagjorda julklappsetiketter på årets julverkstad

Etiketter är roliga att göra själv och detta är en enkel metod för att göra klapparna lite mer personliga. Utgångspunkten kan gärna vara blanka etiketter som du kan köpa, men det är också möjligt att använda sig av kartong från pappersinsamlingen så länge den är hel och ren.

De hemmagjorda etiketterna kan dekoreras på det vis ni önskar. Det kan vara teckningar, broderier, glitter, knappar, klistermärken eller motiv ni skrivit ut från nätet. Det är bara att släppa fantasin lös!

Att pärla sägs vara speciellt bra för barns finmotorik och har såklart sin naturliga plats på julverkstaden. Många barn älskar att skapa fina små bilder av Hamapärlor men det är inte alltid å lätt att veta vad man ska använda dem till. Ett bra tips är därför att stryka de med ett strykjärn och limma dem på etiketterna.

Personliga etiketter till julklapparna

Ett sista julklappstips: Dekor till barnrummet

Om du fortfarande har några julklappar kvar på handlarlistan efter årets julverkstad finns det lyckligtvis många möjligheter att köpa julklappar som också är personliga och omtänksamma.

Tre personliga julklappstips till barn är väggdekor, dörrdekor och mästicka med namn till barnrummet.

Väggdekor, eller wallstickers som det också kallas, är väggklistermärken som finns i många olika motiv och som är självhäftande så att de enkelt kan fästas på väggen i barnrummet.

Med hjälp av väggdekor kan barnrummet på ingen tid alls förvandlas till ett temarum efter barnets egna intressen och smak. Ni kan välja mellan motiv från universum, exotiska djur och prinsessor.

Du kan också välja en personlig dörrdekor. Dekoren passar väldigt bra på dörren in till barnrummet, eller över barnets säng. Dörrdekor kan beställas med barnets namn på och med det tema som barnet tycker mest om, exempelvis skogsdjur, enhörning, fotboll, handboll eller anläggningsmaskiner.

Alla dörrdekorset består av ett större huvudelement, en namnbanner och flera små dekorelement.

Dörrdekor från Filur Namnlappar har samma egenskaper som väggdekoren och passar perfekt till underlag med både jämn yta och ytor med lite struktur. Den är också gjord av samma flexibla material som enkelt kan flyttas på och tas bort när du önskar det.

Mätsticka med namn är också en superfin och personlig klapp. Med dekorativa mätstickor kan man lätt hänga med på barnets växt. Mätstickor är extra populära bland barn och klistras lätt upp på väggar, dörrar eller skåp.

Julklappstips: Personlig wallstickers till barnrummet är en fantastisk julklapp

Julklapp

mätstickor

Sista inlägget på bloggen

Laddar..