Hoppa till innehållet
HemBloggPopulära barnnamn – traditionella och trendiga favoriter

Populära barnnamn – traditionella och trendiga favoriter

Barn med populära barnnamn över sig 

Att hitta ett perfekt barnnamn är inte alltid lätt. Det ska gärna klinga bra, ha en positiv betydelse och vara lätt att använda i vardagen. Lyckligtvis kan vi hitta inspiration i stort sett överallt!

En namntrend kan liknas vi en våg där ett barnnamn ökar i popularitet, sen når en topp och därefter gradvis avtar igen. För de flesta är det inte så lätt att föruste vilket barnnamn som blir populärt i framtiden, något flera föräldrar säkert fått erfara. De har kanske valt ett namn de tror är helt unikt och annorlunda, men så börjar barnet i skolan och då upptäcker de att det finns två andra i klassen som heter likadant.

Enligt experterna finns det emellertid en rad faktorer som bidrar till att ett namn blir riktigt populärt och startar en ny trend. Historiska händelser läggs ofta fram som en sådan faktor, då det både påverkar vilket namn föräldrarna väljer, och inte väljer, till sina barn.

Å andra sidan kan personer som gjort enastående insatser för världen eller som har levt extraordinära liv, inspirera namnval i flera generationer framåt. Som till exempel Anne (Frank), Diana (Princess of Wales), Albert (Einstein) och Nelson (Mandela).

Varför några barnnamn blir populära 

Barnnamn inspirerade av olika religioner

Religiösa namn har en stark ställning i många kulturer, och verkar behålla popularitet år efter år.

Profeten Muhammed var grundaren av islam. Namnet Muhammed och varianter av detta namn är bland det mest använda pojknamnet i arabiska länder. Detta beror bland annat på att det finns en stark tadition av att ge namnet till sin förstfödde son.

De sista åren har bibliska namn blivit mer och mer vanliga i den västliga världen, speciellt när det gäller pojknamn. Här kan vi nämna; Isak, Lukas, Jakob, Johannes, Elias, Tobias, Adam, Mathias och Samuel. Även många flicknamn som finns i bibeln har blivit mer flitigt använda än tidigare, som Leah, Anna, Sara, Eva, Hanna och Maria.

Stor namnlapp på flaska 

Barnnamn från filmer, böcker och tv-serier

De sista femtio åren har även populärkulturen haft en stor påverkan på våra namnval. Många föräldrar hittar inspiration i musik, filmer, böcker och tv-serier när de ska välja namn till sitt barn.

En del uppkallar sina barn efter karaktärer från Disney-filmer – och då menar vi kanske inte just Kalle Anka, utan nyare bekantskaper. Det var till exempel tydligt att många blev charmade av den vackra och beslutsamma huvudkaraktären i filmen «Frost». I flera länder fick namnet Elsa ett uppsving efter att den här Disney-karaktären kom på biograferna 2013.

Andra populära barnnamn från Disney-filmer är Jasmine (Alladin), Ariel (Den lilla sjöjungfrun), Jessie (Toy Story 2), Aurora (Törnrosa), Nala (Lejonkungen), Tiana (Prinsessan och grodan), Bruno (Encanto) och Belle (Skönheten och odjuret).

Ibland är det ganska enkelt att förstå varifrån föräldrarna fått namnet. Om det dyker upp en Leia eller en Anakin på förskolan, är det väl inte helt otänkbart att föräldrarna hämtat inspiration från Star Wars.

Vid andra tillfällen kan mer vanliga namn få en storhetstid på grund av en väl omtyckt fiktiv person.

Namnet Rachel blev till exempel mer populärt i USA efter succen med tv-serien Friends. Det barnnamnet som dock fick ännu mer boost på grund av den populära komediserien, var namnet Emma (dottern till karaktärerna Rachel och Ross). Namnet har varit bland de tre mest populära flicknamnen i USA sedan 2003, och används idag mycket över hela världen.

Sovande barn 

Betydelsen är viktig för många

Vissa namn blir populära eftersom de har en vacker betydelse, en fin klang eller att de passar i tidens trender. Ett exempel på detta är flicknamnet Luna som betyder måne på latin. Namnet ökade stort efter att böckerna och filmerna om Harry Potter erövrade världen. Andra namn med vacker betydelse är namn vi förknippar med kärlek eller att vara älskad. Till exempel flicknamnet Mabel som kommer från det latinska ordet amable («lätt att bli förälskad i»), och pojknamnet Milo som betyder «min kära» på en del slaviska språk.

Fina flicknamn inspirerade av tv-serier, böcker och filmer:

Arwen (Sagan om ringen)

Elle (Legally Blond och Kill Bill)

Matilda (Från Roald Dahls bok med samma namn)

Rose (Titanic)

Arya (Game of Thrones)

Octavia (The Hunger Games)

Trinity (Matrix)

Fina pojknamn inspirerade av tv-serier, böcker och filmer:

Luke (Star Wars)

Neo (Matrix)

Jack (Titanic)

Jasper (Twilight)

Lucian (Underworld)

Tristan (Legends of the Fall)

Bran (Game of Thrones)

Maximus (Gladiator)

Kylo (Star Wars)

Föräldrar och barn 

Fler och fler väljer könsneutrala namn

Man har även sett en liten ökning av könsneutrala namn de senaste åren, det vill säga namn som inte nödvändigtvis avslöjar vilket kön barnet har. Begrepp som vi vanligtvis förknippar med föremål, naturfenomen och färger är ofta förekommande bland dessa namn.

I vissa länder är det dock väldigt stränga regler kring användandet av könsneutrala namn, avsikten är att undvika förvirring. Vilket namn som används på vilket kön kan också variera från land till land. Namnet Janne räknas till exempel som ett flicknamn i Norge, men namnet kommer från Finland och Sverige där det är ett typiskt pojknamn. Andra exempel är de italienska pojknamnen Andrea och Nicola, som i många länder används på flickor.

När gamla namn bli populära igen

Traditioner spelar också en viktig roll för många föräldrar när de ska välja ett namn till sitt barn.

Många vill ha ett namn som använts i släkten av tidigare generationer, kanske för att hylla en älskad släkting, eller bara för att namnet i sig är speciellt och vackert och för att man inte vill att det ska glömmas bort.

Enligt namnforskningen är det ofta de blivande föräldrarnas mor- eller farföräldrars namn som används igen, något som bidrar till att ett namns popularitet går i vågor på cirka 120 år. Det är därför inte otänkbart att ett namn du ser som lite «tantigt» och gammaldags idag, kommer att bli väldigt populärt om cirka tio år. Om du vill vara lite före i trenden och välja ett namn som inte alla andra väljer till sina barn, bör du med andra ord leta efter namn bland dagens mor- och farföräldrar.

Gosedjur och tröja med namnlapp 

Populära namn från nordisk mytologi

Några historiska epoker har också satt stor prägel på våra namnval. De sista åren har det till exempel varit väldigt populärt med namn från vikingatiden och nordisk mytologi. Orsakerna är nog flera, men det kanske kan vara så att populärkulturen, med till exempel filmen «Thor» och Netflix-serien «Vikings», har bidragit till att namnen oftare används även utanför de nordiska länderna.

Nordiska mytologin handlar bland annat om olika gudomliga varelser, och något av det som gör de nordiska namnen så roliga är betydelsen bakom. Oden var den mäktigaste guden av dem alla, Freja var kärlekens gudinna, och Thor var åskguden. Det här är tre starka namn som vikingarna ofta gav sina barn, och det är namn som forfarande är populära, speciellt i Skandinavien.

Dekor med barnnamn

Populära barnnamn i Europa

Många väljer att se bortom landsgränserna när de söker inspiration till barnnamn, något som blir tydligt när man ser den europeiska namnstatistiken. Det är nämligen många likadana namn som dominerar topplistorna i flera europeiska länder. Sättet att stava dem på kan vara lite olika på de olika språken, men flicknamnet Sofia är till exempel i topp i hela nio europeiska länder. Medan pojknamnet Noah, som egentligen är ett hebreiskt namn, används mycket i Skandinavien och i länder som Tyskland, Nederländerna och Storbrittanien.

Två trender de senaste åren är att flicknamnen ska vara korta och att de ofta slutar på bokstaven a. När det gäller pojknamn är det lite större spridning, men en trend är att de ofta slutar på bokstave o- till exempel Leo, Mio och Matheo.

Vilka barnnamn som blir de mest populära de kommande tio åren är svårt att säga med säkerhet, men här är i varje fall namnen som har figurerat på topplistorna i Europa de senaste åren:

De mest populära flicknamnen i Europa:

Sofia

Olivia

Mia

Emma

Maria

Emilia

Emily

Sara

Anna

Hanna

Andra populära flicknamn i Europa är Amelia, Victoria, Eliska, Ella, Jade, Embla, Grace, Jana, Nora,

Lucia och Astrid.

De mest populära pojknamnen i Europa:

Noah

Luka

Jakob

Leonardo

Alexander

David

William

Oliver

Filip

Emil

Andra populära pojknamn i Europa är Noel, Paul, Robin, Giorgi; Levente, James, Jack, Elias, Markas, Louis, Antonia, Fransisco, Andrei, Martin och Arten.

Du kan skapa dina egna unika namnlappar hos oss, oavsett om du väljer välkända barnnamn eller föredrar något mer unikt. Det perfekta barnnamnet förtjänar att bli framhävt, så utforska det stora utbudet av produkter från Filur namnlappar!

Sista inlägget på bloggen