Våraktiviteterna barnen älskar
En bra våraktivitet kännetecknas av att barnen får lära sig mer om naturen, lär känna sin omgivning och får lust att tillbringa mycket tid utomhus. Här är tips på roliga våraktiviteter som barnen kommer att älska.
Både kropp och själ har behov av att tillbringa mer tid utomhus efter en lång vinter, vi längtar speciellt mycket efter naturen. Studier visar nämligen att när man vistas i naturen, vare sig det är i en park mitt i stan eller i en skog på landet, reduceras våra stressnivåer. En av de bästa aktiviteterna på våren är därför att ta med sig hela familjen på promenad.
Några barn älskar att vandra runt i naturen, medan andra behöver lite mer motivation. Ett fint sätt att motivera på är att uppmana dem att utforska omgivningarna genom att ge dem redskap som spadar och förstoringsglas. I leksaksbutiken kan man köpa egna insektsglas med andningshål och förstoringslins som ni kan lägga insekterna i. På så sätt kan ni studera dem på nära håll innan ni släpper dem fria igen.
Ni kan också starta en samling tillsammans, ni kan enas om ni vill samla på stenar eller snäckor, eller nåt annat som intresserar er. Se bara till att ni är i ett område där det är lov att ta med sig sådana saker hem.
Vårbingo med fokus på naturen
En annan spännande våraktivitet är att arrangera vårbingo där målet är att hitta saker i naturen och kryssa av allt ni ser på en bingobricka.
Innan ni går ut kan du sätta samman brickorna genom att göra ett rutnät på till exempel 16 rutor. I varje ruta skriver eller tecknar du ett vårtecken, som kan vara allt från vårblommor och fågelbon till insekter och fåglar vi förknippar med årstiden. Ta gärna med saker som pirrar de olika sinnena; lyssna efter fågelkvitter, lukta på blommor och ta på mossa. Kanske ni har tur och får höra göken gala.
Kryssa av i rutorna allt eftersom ni hittar de olika vårtecknen. Om du vill kan du göra det lite mer avancerat genom att göra varsin bricka till de olika deltagarna, men att fylla ut en bricka tillsammans kan vara nog så mysigt.
Låt barnen så sina egna växter
Små blomsterskott är för många det klaraste vårtecknet. Att så sina egna blommor eller grönsaker är därför en fin våraktivitet som du gärna kan involvera barnen i. Blomsterkrasse, morötter och solrosor är tre exempel på växter som är relativt enkla att få till att växa.
Det kan i och för sig vara svårt att skapa entusiasm runt något som det tar flera veckor att se resultatet av. Krasse är nog därför den ideella grönsaker att så tillsammans med barn, den växer i ett rasande tempo. Från det att du sår till att du ser små skott tar det bara några få dagar, redan efter en vecka är krassen klar att skördas.
Tillvägagångssättet är enkelt; fukta lite jord eller bomull och strö över krassefröna i ett tunt lager. Se till att du håller bomullen eller jorden fuktig och placera krassen ljust, gärna på fönsterbrädan.
När bladen på toppen av grodden är delad i två kan ni klippa av och hacka upp den. Smaken av krasse påminner om peppar och rädisa, den passar därför alldeles utmärkt på toppen av en smörgås med ost eller leverpastej. Den kan också användas som smaksättare i dipp eller dressing.
Så krassemänniskor och ärtsnacks
Tomma äggskal, skålar, koppar och gamla konservburkar – krasse kan odlas i nästan vad som helst. Detta öppnar upp möjligheten att skapa många fantasifulla varianter, till exempel tokiga krassemänniskor.
Börja med att lägga lite fuktad bomull och krassefrö i några tomma äggskal. Efter att krassen har växt färdigt kan ni teckna roliga ansikten på äggskalen så att krassen ser ut som hår. Kropparna gör ni av tomma toapappersrullar som ni målar eller tecknar utstyrsel på. Sätt sen äggskalet på toppen av toarullen och vipps – en liten krassemänniska.
Ärtgroddar är en annan lättodlad variant som växer väldigt snabbt. Lägg torra gula ärtor i blöt över natten, nästa dag kan du lägga dem i fuktig jord. Använd gärna en kruka eller en plastlåda som är minst fem centimeter hög och se till att det är hål i botten av krukan, detta för att överflödigt vatten skall kunna rinna undan. Sätt krukan på ett fat på fönsterbrädan eller någon annanstans med mycket ljus.
Ärtorna gror snabbt och efter tio till fjorton dagar är groddarna så pass stora att de kan skördas. Ärtgroddar har en söt smak som påminner om sockerärtor och kan användas i sallad, som garnityr på smörgåsar eller som sund snacks.
Våraktiviteter på regniga dagar
En rolig våraktivitet, som kan hålla barnen sysselsatta många timmar, är att skapa dammar och kanaler. Hjälp barnen att komma i gång genom att ta fram saker de kan använda när de leker. Har du kanske några gamla rör eller plankor som du inte ska använda? Detta är utmärkt material för uppfinningsrika barn.
Hinkar och spadar är självklara leksaker i regnet, men även mycket av det du har liggande i skåp och lådor i köket, kan göra leken ännu mer spännande. Det kan till exempel vara koppar, skopor eller slevar.
Teckna med krita utomhus
Hinderbanor, labyrinter och utomhus-Twister
Kritor är också perfekta redskap för barn som älskar hinderbanor och labyrinter. Låt barnet teckna upp gångar, cirklar, fyrkanter och trekanter, gärna med instruktioner för vad ni ska göra på de olika hindren. Efteråt kan alla som vågar ta utmaningen hoppa, snurra och balansera sig igenom hinderbanan.
Eller så kanske det blir en cykelbana där hela familjen kan testa sina cykelkunskaper? Öka svårighetsgraden genom att sätta upp ”koner” i form av tomma läskflaskor.
Med hjälp av krita kan ni också skapa er egen utomhusversion av det populära brädspelet Twister. För att skapa själva spelbrädan behöver du minst fyra olika färger krita. Teckna upp sex cirklar på rad i varje färg. För att spela Twister behöver ni minst två deltagare och en spelledare som ger instruktioner. Ju fler deltagare desto svårare (och roligare!) blir det.
Spelledarens uppgift är att säga var deltagarna ska placera sina händer och fötter, till exempel ”vänster fot på blå cirkel” eller ”höger hand på röd cirkel”. Deltagarna ska efter bästa förmåga följa spelledarens instruktioner utan att tappa balansen. Det kan aldrig vara mer än en fot eller hand i varje cirkel och resultatet blir ofta en härva av händer och fötter på kors och tvärs.
För att locka fram lite extra skratt kan ni också skapa era egna instruktioner, som att be deltagarna att gala som en tupp på blå cirklar eller skratta som mamma på de röda.
Har du kommit ihåg att märka alla saker inför våren? Hos oss får du superfina namnlappar till stort och smått. Kolla in utbudet i vår webshop – du och mini hittar säkert en favorit!
Sista inlägget på bloggen
Det här behöver du till förskolestarten
Förskolestarten innebär en stor förändring i barnets liv och som föräldrar önskar vi göra övergången så smidig som möjligt. Här är en översikt över vad barnet behöver till förskolestarten.
Vilka ombyteskläder borde barnet ha med till förskolan?
Aktiva barn behöver kläder som håller dem varma och torra. Här är allt ombyte du behöver till förskolan, säsong för säsong.
Vad behövs till skolstart?
Skolstarten är lika spännande varje år för både barn och föräldrar. Hur kommer det att bli? Vad behöver man? Vad ska man ha på sig? Skolstarten är ett barndomsminne många minns tillbaka på med värme, det är en dag med stora förväntningar.