Hoppa till innehållet
HemBloggHemmagjord glass: 6 jättegoda recept

Hemmagjord glass: 6 jättegoda recept

Barn som äter hemmagjord glass
«Livet är bättre med glass» sägs det, och vi kan inte annat än att hålla med. För få saker smakar väl bättre än en svalkande glass i sommarvärmen, eller en sval och söt glassdessert för att runda av en god middag. Och det bästa av allt: den allra godaste glassen kan du enkelt göra själv!

Men är det egentligen värt att lägga tid och energi på att göra egen hemmagjord glass, med tanke på att butikerna är proppfulla med glass av alla sorter? Ja, absolut om du frågar oss! Hemmagjord glass är både hälsosammare och den smakar, enligt vår mening, mycket bättre. Dessutom kan du tillsätta precis de smakerna du gillar bäst och anpassa den med tanke på eventuella allergier. För att få laktosfri glass kan du enkelt byta vanlig mjölk och grädde mot laktosfria alternativ.

Tips: Har du några ägg eller en skvätt grädde över? Använd dina rester när du gör glassen, så bidrar du till både mindre matsvinn och gör glassen ännu mer prisvärd. Mogen frukt, som till exempel bananer, är perfekta i hemmagjord glass då det ger en extra söt och god smak.

Varför hemmagjord glass är hälsosammare

Du funderar kanske på varför hemmagjord glass är hälsosammare än glassen du köper i butik. Orsaken är enkel; när du gör glass själv behöver du inte alla tillsatser glassproducenterna tillsätter för att förlänga hållbarheten.
Butiksköpt glass innehåller dessutom en hel del socker och fett, det gör även frozen yoghurt och andra varianter som ofta marknadsförs som hälsosammare. När du gör glassen, kan du själv välja hälsosammare ingredienser, exempelvis frukt som är naturligt söt.

Vad behöver jag för att göra hemmagjord glass?

Glassmaskiner är självklart bra att ha. Allt du beöver göra är att lägga alla ingredienser i maskinen, trycka på en knapp och vips så har du god hemmagjord glass en knapp halvtimme senare. Men, glassmaskiner är som alla vet inte billiga, och även om de är praktiska används maskinen kanske inte tillräckligt ofta för att ta upp värdefull plats i köksskåpet.

Då är det bra att veta att det är fullt möjligt att göra god glass utan en köksmaskin avsedd endast för detta ändamålet. Du kommer nämligen långt med en helt vanlig visp eller en bra stavmixer. Ja du kan till och med göra glass utan något att vispa med! Läs mer om det här roliga sättet att göra glass på längre ned.

Glasspinne

Hur länge ska hemmagjord glass frysa?

Detta är en fråga som det inte går att ge ett helt rakt svar på, då det beror på flera faktorer, men räkna med att det kan ta allt mellan fyra till sex timmar.

Hur lång tid glassen behöver för att få den riktiga konsistensen, beror bland annat på vilken typ av frys du har. Det kan vara stor skillnad på om du har en fristående frys eller en mindre frys integrerad i ditt kylskåp.

Storleken på formen som du fryser glassen i, spelar också roll. Större behållare som tomma glassburkar och brödformar fungerar superbra när du ska göra större desserter, men räkna med att glassen behöver stå i minst fem timmar – och gärna över natten. Små hemmagjorda glasspinnar i glasspinneformar blir i regel klara på cirka tre timmar.

Så undviker du iskristaller i glassen.

Hemmagjord glass är lätt att göra, men när du gör större satser med glass bör du vara noga med att röra ofta i glassen. För bästa resultat bör du ta ut glassen ur frysen med cirka en halvtimmes mellanrum, och röra noga innan du sätter tillbaka den i frysen. Detta gör du hela tiden tills du ser att glassen är färdigfryst.

Genom att vara noga med att röra undviker du nämligen att det blir iskristaller i glassen. Lite iskristaller i den hemmagjorda glassen är ingen fara, de är lite hårda och smakar bara vatten. Men om det blir för många iskristaller, kan själva glassen bli klibbig.

Hemmagjord glass – serveringstips

Glass är gott som det är, men med lite spännande topping blir det ännu bättre! Glass passar bra med frukt och bär i alla former, samt klassikerna som choklad- och kolasås. Men varför inte prova något helt nytt, som till exempel knaperstekt bacon? Det låter kanske som ett märkligt förslag, men många älskar den här kombinationen av söt glass och salt bacon.
Allt du behöver göra, är att skära bacon i små tärningar och steka dem med smör tills de blir knapriga. Lägg därefter baconet på en tallrik med hushållspapper, så att fettet får rinna av. Skär det sen i ännu mindre bitar, så att det blir som ett fint strössel.
Andra spännande toppings som det är värt att testa är uppvärmt jordnötssmör, grovhackad Daim, karamelliserade nötter, potatischips i små bitar, hackade hasselnötter, hackad Turkisk Peppar eller smågodis i olika varianter.

Hemmagjord glass med valfri topping

Hemmagjord glass utan glassmaskin

Imponera på julfesten med riktigt god pepparkaksglass, eller servera hemmagjord jordgubbsglass i rån på födelsedagskalaset. Det här receptet är supergott och väldigt enkelt!

Ingredienser:
1 burk sötad kondenserad mjölk
5 dl grädde
1 st vaniljstång eller några droppar vaniljessens (smaka dig fram)

Så här gör du:

  1. Vispa grädden och vaniljen fluffig (den ska inte vara hårt vispad). Vänd ner den kondenserade mjölken.
  2. Nu kan du tillsätta den smak du önskar. Det kan till exempel vara Smash, Non-Stop eller annan choklad, smält choklad, kolasås, krossade pepparkakor, hemmagjord hallon- eller jordgubbcoulis. Du kan även använda hallon- eller jordgubbssylt. Bara fantasin sätter gränser!

Hemmagjord yoghurtglass med smak av melon

Den här glassen är enkel att göra och är ett bra alternativ till dem som önskar lite färre kalorier.

Ingredienser:
2 st äggulor
60 gram socker
400 gram yoghurt med melon eller passionsfrukt
1 dl kvarg med vaniljsmak

Så här gör du:

  1. Vispa ägggulor och socker pösigt. Använd gärna en handmixer eller köksmaskin. Rör i yoghurt och kvarg.
  2. Häll över glassmeten i en bunke (helst av metall, där kylan leds fortast) och täck ytan på bunken med plast.
  3. Ställ bunken i frysen i cirka två timmar tills glassen börjar frysa. Ta ut ur frysen och blanda väl med en handmixer/i köksmaskin. Upprepa detta minst två gånger tills glassen är helt frusen. Täck ytan med plast igen för att förhindra att det bildas iskristaller på ytan.

Hemmagjord glass i påse

Det här är ett roligt experiment som du gärna kan testa tillsammans med barnen. Allt du behöver är två plastpåsar, gärna zippåse så att det är enkelt att öppna och få helt tätt.

Ingredienser:
1 dl mjölk
1 dl grädde
2–3 msk socker
2 msk bär eller sylt
Isbitar
1 dl salt

Så här gör du:

  1. I den ena påsen blandar du mjölk, grädde, socker och bär. Tryck ut all överflödig luft och stäng påsen, se till att den är helt tät.
  2. I den andra påsen lägger du salt och isbitar. Sen lägger du påsen med glassmeten i påsen med salt och is. Förslut ordentligt. Skaka kraftigt, i cirka 5-10 minuter, tills glassmeten har stelnat.
  3. Det är kombinationen av isbitar och salt som är det magiska med detta experimentet. Saltet får nämligen isbitarna att tina fort, och smältprosessen behöver energi som den hämtar från glassblandningen i den inre påsen. När värmeenergin absorberas, blir glassblandningen jättekall på rekordtid.

 

OBS! Var uppmärksam på att glassen blir väldigt kall, så det kan vara smart att hantera påsen med en kökshandduk.

Chokladglass

Hemmagjord chokladglass

Sugen på en extra god dessert? Den här underbara glassen kan göras lite hälsosammare om du använder mörk choklad.

Ingredienser:
150 g bakchoklad
3 dl vispgrädde
4 msk socker
4 st äggulor

Så här gör du:

  1. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp lite av grädden tillsammans med sockret. Rör tills sockret löser sig. Häll blandningen över chokladen. Låt stå ett par minuter och rör därefter blandningen slät med en slickepott.
  2. Vispa i äggulorna, en i taget, i chokladblandningen.
    Vispa grädden hårt och vänd ner grädden i blandningen. Häll allt i en lämpig form och täck med plastfolie. Ställ in i i frysen i minst 6 timmar.
  3. Låt glassen få rätt temperatur och bli mjuk i kylskåpet i cirka 20 minuter, innan du serverar den. Servera gärna glassen i rån med lite riven choklad eller chokladsås på toppen.

Mjölkfri jordgubbsglass

Hemmagjord jordgubbsglass utan mjölk

Den här glassen är lätt att göra och är ett superbra alternativ till dem som inte tål mjölk. Om du vill ha laktosfri glass, kan du välja laktosfri vispgrädde.

Ingredienser:
2,5 dl mjölkfri grädde
50 g socker
100 g jordgubbar, färska eller halvfrusna

Så här gör du:

  1. Vispa ihop grädde och socker. Mosa jordgubbarna lätt med en stavmixer eller en gaffel. Vänd ner jordgubbarna i grädden.
  2. Häll blandningen i en tät låda med lock och sätt in i frysen. Rör i glassen med en slickepott varje timma de fyra första timmarna. Glassen påminner om mjukglass efter tre-fyra timmar i frysen.

 

Hemmagjord sockerfri glass med choklad

Sugen på en god sockerfri glass? Det här är en fantastiskt god glass med Sukrin, som är ett naturligt sötningsmedel.

Ingredienser:
3 äggulor
3 msk Sukrin Gold
3 dl grädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
En liten nypa salt

Så här gör du:

  1. Vispa äggulor och Sukrin Gold till en tjock massa och ställ åt sidan.
  2. Vispa ihop grädde, kakao, vaniljsocker och salt i en egen skål. Rör försiktigt ihop de två blandningarna, och häll över i en låda eller form med lock. Sätt på locket innan du ställer den i frysen.
  3. Glassen är klar efter cirka fyra timmar – kom ihåg att röra i glassen en gång i timmen medan den fryses.

Om glassen blivit helt genomfrusen bör du ta ut den ur frysen och låta den stå minst en timme i kylskåp innan du serverer den.

Sista inlägget på bloggen