Hoppa till innehållet
HemBloggSkapa ett personligt hem med en bildvägg med posters

Skapa ett personligt hem med en bildvägg med posters

Posters på barnrum

Vill du förnya hemmet på ett enkelt sätt, och till ett rimligt pris? Väggdekoration i form av färgglada posters lyfter rummet och gör det mer personligt. Här är våra bästa tips på hur du kan använda posters i inredningen och få maximal glädje av din konst.

Ett hem känns inte riktigt som ett hem förrän vi har satt vår personliga prägel på det. Vi vill ju gärna omge oss med saker som betyder något för oss och som återspeglar våra intressen. Att dekorera med posters är ett perfekt sätt att göra precis det, då du enkelt, och till ett rimligt pris snabbt kan förändra hela intrycket av ett rum.

Med posters kan du tillsätta lite extra färg och spänning på rummet, samt skyla över eventuella småskador du kanske har på väggen.

Poster med räv

Välj rätt stil och placering

Minimalistisk, retro eller shabby chic, vi vågar påstå att det finns en poster som passar alla inredningsstilar. Posters behöver dock inte bara hängas upp i vardagsrummet. En vintage filmposter kan till exempel vara lika fin i köket som i hallen. Medan en poster med ett klassiskt naturmotiv kan passa lika bra i sovrummet som på gästtoaletten.

För en mer genomgående stil, välj gärna motiv i en färgskala som matchar din övriga inredning. Men häng inte upp dig för mycket på vilka färger de posters du gillar har. Om det är ett motiv du verkligen tycker om, kan du i efterhand komplettera med kuddar eller mattor i färger inspirerade av din väggkonst.

Tänk över hur du kan använda och dra nytta av din konst. Om du till exempel gillar posters med inspirerande citat som ger dig motivation och extra energi i vardagen, kan det vara smart att hänga postern på en plats där du ser den tidigt på morgonen. Du kan till exempel hänga den i badrummet, så att du ser den medan du gör dig i ordning. Då får du en extra boost och en bra start på dagen!

Posters med bilar

Tänkvärda posters som inspirerar

Posters är speciellt populära som väggdekor på barnrummet, och det är inte utan anledning. Barn är nämligen extra mottagliga för sin omgivning, då de tar in färger och former, och låter fantasin flöda fritt. Ett barnrum bör därför helst vara inbjudande och färgglatt, så att det inspirerar till kreativ lek. Med hjälp av våra posters tillför du enkelt färg och form.

Välj gärna posters som är både dekorativa och lärorika. Forskning tyder nämligen på att hela 65 procent av oss föredrar visuell inlärning, det vill säga att vi lär oss snabbare när vi ser på något. Ett av de bästa sätten att göra detta på är med hjälp av posters, då de fångar barns uppmärksamhet och motiverar dem till att vilja lära sig mer.

Fascineras barnet till exempel av djur som lever under havsytan? Den vackra och stilrena posters-serien “Havet” är full av intressanta och spännande fakta om olika djur och fiskar som lever i havet.

Posters med havsdjur

Saker det kan vara smart att tänka på när du ska välja lärorika posters till barnrummet:

  • Motiven ska helst vara enkla, så att barnet snabbt förstår vad det föreställer. Ju äldre barnet blir, desto mer komplicerade kan motiven vara.
  • Lärorika posters till barnrummet bör inte ha för mycket text. Bra illustrationer är viktigare än många ord.

Har du förresten tänkt på att posters är en ypperlig present till både födelsedag och jul? Leksaker kommer och går, varefter barnet växer och får nya intressen, men en lärorik och vacker poster kan fascinera och glädja barnet i många, många år framöver.

Ramar som framhäver motivet

Posters kan självklart hängas direkt på väggen, men att rama in dem kan på många sätt bli en lönsam investering.

För det första kommer en fin ram att få bilden eller postern att sticka ut, som ett smycke på väggen. Ramar ger också postern en något mer formell touch, jämfört med att hänga upp postern med häftmassa eller häftstift.

En annan fördel med ramar är att de också förlänger posternas livslängd. Inte bara för att de skyddar dina posters mot smuts och damm, men också för att glaset i ramen ger ökat skydd mot UV-strålar som över tid kan bleka din konst. Genom att rama in dina posters reducerar du även risken att de blir förstörda av häftstift, häftmassa eller andra upphängningsmetoder.

Vilken ram ska du då välja? Utbudet av ramar är enormt, och med ett otal olika storlekar, stilar, färger och material kan det vara svårt att bestämma sig. Ett säkert val är klassiska ramar i ek, vitt eller svart, då dessa passar bra till olika stilar och framhäver motivet på ett fint sätt.

Ramar i olika storlekar

Glaset är också en viktig del av ramen. Ett material som ofta används till ramar är akrylglass. Akrylglas är egentligen inte är glas, utan helt klara plastplattor. De här plattorna väger mindre än vanligt glas och är därför enklare att hänga upp på väggen. En annan stor fördel, speciellt när du ska dekorera barnrum, är att akrylglas inte kan krossas som vanligt glas kan. Akrylglas är därför ett långt tryggare alternativ, om ramen skulle falla i golvet.

Skapa en rolig bildvägg med posters

Ett klassiskt trick inom inredningsdesign är att skapa en fokuspunkt i rummet. Det vill säga det ställe där du först fäster blicken när du kommer in i ett rum. Fokuspunkten ska vara något som både drar till sig uppmärksamheten, och något som sätter stämningen för inredningen. Utan en fokuspunkt kan ett rum upplevas rörigt, eftersom det är så många saker som drar till sig din uppmärksamhet.

Fokuspunkten kan till exempel vare en öppen spis, en större möbel eller ett konstverk. Men alla rum har inte en naturlig fokuspunkt och då är en bildvägg, det vill säga en samling av flera bilder eller posters, en fint sätt att skapa det på.

När du ska skapa bildväggen kan det vara smart att välja bilder med ett genomgående tema.

Bildvägg med dinosaurier

 

Men var inte rädd för att leka lite med hur bildväggen ska se ut, speciellt om du designar en bildvägg till barnrummet. Mixa och matcha motiv efter eget önskemål, så att du får rummets ägare att le. Kanske kan ni tillsammans välja ut en samling posters med barnets alla favoritdjur?

Om du vill ha ett lite lugnare uttryck, kan det vara bra att dekorera med posters i en bestämd färgskala eller använda samma typ av ramar på alla posters.

Bildvägg: Hur bör man hänga upp bilderna?

Att vara noga med hur du hänger dina posters på väggen, är viktigt för att skapa en fin bildvägg. Det kan kanske vara frestande att bara hänga upp en poster, bygga upp bildväggen utifrån den och hoppas på det bästa. Men om du lägger några minuter på att planera hur dina posters ska hängas upp, kan du spara mycket tid och undvika onödiga hål i väggen.

Ett smart trick är att ta några gamla tidningar eller en bit kartong, och klippa ut ark med samma storlek som dina olika posters. Häng därefter upp arken på väggen med häftmassa, och placera om dem på väggen tills du har hittat en upphängning du är nöjd med. Därefter är det ganska enkelt att hänga upp dina posters efter din självgjorda mall.

För att få ett enhetligt utseende är det fint att hänga dina posters ganska nära varandra, så att det känns som en enhet. Var uppmärksam på att du inte hänger dina posters för högt upp på väggen, mittpunkten i bildväggen bör vara där blicken fastnar.

Kom ihåg att bildväggar kan ökas gradvis. Om du till exempel har skapat en bildvägg på barnrummet, kan du fylla på med flera posters varefter barnet får nya intressen eller önskar sig fler fina tavlor till rummet.

Utbud av posters

Tags:

Sista inlägget på bloggen