Hoppa till innehållet
HemBloggSkolavslutning och sommarlovet! Tips och inspiration.

Skolavslutning och sommarlovet! Tips och inspiration.

bild av flicka som blåser maskros

Sommarlovet brukar vara väldigt efterlängtat av alla barn. Den välbehövliga ledigheten nalkas. Men först är det skolavslutning med sång och uppträdanden. Får du också en tår i ögat när du hör barnröster sjunga ”Den blomstertid nu kommer”? Glada barn, sång och doften av syrén, får i varje fall oss i sommarlovsstämning. Här ger vi lite tips på hur ni kan fira att sommarlovet har börjat, och tips på vad man kan hitta på hemmavid en varm sommardag.

Fira sommarlovet med barnen

Kanske är det inte dags för er vuxna att ha semester ännu, men barnens sommarlov har börjat! Varför inte fira in sommarlovet genom att äta något gott och skapa lite feststämning? Ni kanske redan har någon tradition kring vad ni brukar göra den dagen det är skolavlutning. Vårt tips för att få till en enkel, men mysig inledning på sommarlovet är att göra barnvänliga snittar och trycka ut roliga former av bröd, med pepparkaksformar. Det går att variera pålägget hur mycket som helst, men lägg till exempel på ost och vindruvor, skinka, gurka och oliver, färskost och paprika, eller färskost och jordgubbar. Även ost och skinka kan tryckas ut med pepparkaksformar så att de har samma form som brödet de ska läggas på. Grönsakerna kan skäras till ögon, näsor och munnar så att det blir roliga gubbar av snittarna.

Servera barnvänliga ”drinkar” i höga glas. Blanda saft och bubblig dricka och sätt en jordgubbe eller en vattenmelonskiva på kanten av glaset. Skåla med barnen att sommarlovet börjat!

bild av glas med läsk och vattenmelon

Baka eller köp en färdig rulltårta som du skivar och sedan dekorerar med grädde och bär. Dekorera gärna med en ätbar blomma och en liten flagga på varje bit, så blir det extra festligt. Eller gör en så kallad ”huller-om buller-tårta” och lägg skivor av rulltårta lite huller om buller på ett fat. Klicka på grädde, bär och strössel eller chokladsås så att det ser ut som en slarvig tårta.

Pynta gärna rummet eller platsen ni sitter på, med vimplar, flaggor och blommor. Att sommarlovet har börjat, är ju värt att fira!

Pysseltips inför skolavslutningen

Om du har tid att pyssla lite inför skolavslutningen så är det enkelt att göra egna vimplar med papper och snöre. Klipp till en bit papper, (gärna i olika färger), så att det blir en dubbel triangel som du sedan viker på mitten. Du behöver nio trianglar. Placera ett långt snöre genom varje veck av triangeln, så att de hamnar på rad med en bits mellanrum. Limma ihop kanterna på trianglarna och låt torka. Skriv sedan varje bokstav i ordet sommarlov på varje «vimpel-bit». Fint att hänga upp på väggen, eller i taket. Barnen kan självklart vara delaktiga i detta pyssel, antingen genom att klippa, klistra eller skriva ordet sommmarlov på vimplarna.

bild på vimplar för sommarlovet

Tips på sommarlovsaktiviteter för de mindre barnen

Det brukar vara mycket spring i benen så här års, de långa dagarna och ljuset verkar ge extra mycket energi. Och det är väl precis så det ska vara på sommarlovet. Det är ju faktiskt både enklare och roligare att vara ute när det är ljust och varmt.

Barn brukar tycka att det är okej att gå en liten bit om det vankas fika när de kommer fram. Gör en utflykt och ta med en picknickkorg, eller kylväska med godsaker i. Om barnen ändå tycker att det är tråkigt att promenera, så kan man hitta på roliga små stopp längs vägen. Plocka stenar, plocka pinnar, eller håll utkik efter insekter.

bild av bär på halm

Har ni tid till att göra något som kräver mer förberedelse, så kan ni göra ett sommarlovsbingo. Rita för hand, eller klipp och klistra i datorn. Gör en ”bingobricka” med cirka åtta rutor. Det kan vara en gul blomma, en sten, en boll, ett vitt hus, eller en daggmask i rutorna. När man ser det som finns i någon av rutorna så ska man kryssa i rutan. Förhoppningsvis glömmer barnen då bort att de faktiskt är ute och går. ”Belöningen” för att man har letat saker, är fika när man kommer fram.

Om ni bor nära vatten, gå dit och titta på båtar och räkna dem.

Ge er ut och plocka blommor och se vem som hittar flest sorter. (Plocka dock inte i någon annans rabatt).

Sommarlovstips för de lite större barnen

De lite äldre barnen har inte sällan svårt att komma på aktiviteter om de inte får sitta vid datorn, eller spelkonsollen. De kan engagera sig själva, men kan ibland behöva lite hjälp på traven. Be dem till exempel göra en egen poängpromenad åt varandra. Eller lek någon av lekarna nedan. Om du hinner, var gärna med och lek en stund. Vuxna som leker brukar göra barn extra glada.

bild på barn som äter glass i sommarlovet

Tips på lekar till sommarlovet:

Pantgömme

Man behöver vara minst 4 personer. En ska räkna. Den personen ska räkna till 30. Den som räknar står vid ett träd, en lyktstolpe eller liknande. Övriga deltagare ska gömma sig, när den som räknar börjar räkna. När den som räknar räknat klart, ska den personen gå och börja leta efter de andra. De andra ska under tiden försöka ta sig till trädet, eller lyktstolpen för att ”panta sig själva”. De som gömmer sig ska då i smyg försöka ta sig till trädet, eller lyktstolpen innan den som räknar hinner tillbaka. Om den som räknar ser någon av de som gömmer sig, så ska han eller hon rusa tillbaka till trädet, eller lyktstolpen. Den som blir sedd ska också rusa tillbaka till lyktstolpen för att hinna dit innan den som räknar. Det kan då bli ett race mellan dem, för att se vem som hinner först. Om den som varit gömd hinner först fram så ska den säga: Ett, två, tre, pantar mig själv. Om den som räknar hinner först så säger han eller hon: Ett, två, tre och namnet på den personen som ska pantas. Den som pantar sig själv först, vinner hela leken.

Sardinen

Den här leken är omvänd kurragömma. Man behöver vara minst fyra personer.

En gömmer sig och de andra ska leta. Alla de som inte gömmer sig ska räkna till 30. När man räknat klart så ska alla leta efter den gömda personen. Om man hittar den gömda personen så ska man gömma sig på samma plats. Till slut blir man ju många på den platsen och det blir packat som i en sardinburk. Den som hittar gömstället sist, förlorar.

bilde på sommarkläderna till sommarlovet

Det finns mycket roligt att göra ute när vädret tillåter och det är lätt hänt att en tröja, eller keps glöms kvar någonstans. Glöm därför inte att märka alla kläder ni tar med ut. Glöm inte heller att märka den nyinköpta skjortan, jackan eller sommarskorna du köpt till skolavslutningen, med namnlappar. Det skulle ju vara väldigt retfullt om de inte kom med hem igen. Och märk allt du tar med till stranden eller utflykten med namnlappar, det är onödigt att behöva köpa ännu en ny baddräkt, nya badbyxor eller solglasögon.

Ha en riktigt härlig sommar!

Sista inlägget på bloggen