Tips och inspiration för en riktigt mysig midsommar
Vad är väl mer förknippat med den svenska sommaren, än midsommar? Dans runt midsommarstången, glada barn med midsommarkransar, massvis med god mat och långa, ljusa, (förhoppningsvis) ljumna kvällar. Vi drömmer nog alla om solsken hela dagen lång, där vi kan duka och sitta ute och äta. Men inte sällan, får vi bära in och ut både bordet och maten för att undvika regnskurarna.
Maten är en viktigt del av midsommarafton. Vad kan ni inte vara utan på midsommarlunchen, eller midsommarbuffén? Är det sillen, färskpotatisen, ägghalvorna, gräddfilen, gräslöken, laxen, eller kanske en löjromstårta? Om barnen får vara med att bestämma mat till midsommar önskas det oftast även köttbullar och prinskorv. Och vad blir det till dessert? Blir det jordgubbar med glass, eller en smarrig midsommartårta? Nedan ser du recept på två av våra favorittårtor; Jordgubbstårta med jordgubbsmousse och vit chokladmousse, och en väldigt enkel variant av jordubbstårta.
För att få den där riktiga midsommarkänslan är vårt tips att duka och dekorera med mycket blommor och kanske några blå-gula band. Det är till exempel fint att sätta små blombuketter i lite olika stora vaser, på bordet. Vik gärna servetterna fint och ställ fram små lyktor med värmeljus som kan tändas framåt kvällen.
Behöver barnen aktiveras under midsommarafton?
Barnen brukar uppskatta om de vuxna är med och leker på midsommar. Dagen blir lätt en väldigt lång dag för de små annars. Dela in er i lag och gör till exempel en enkel femkamp. Ni kan kasta boll i hink, hoppa säck, göra en äggstafett, ha dragkamp och göra en vissellek med kex.
Äggstafetten går till så att man håller skaftet på en sked, i munnen. På själva skeden sätter man ett ägg och sedan ska man gå en bana utan att tappa ägget. Den som är tillbaka först i mål med ägget kvar, vinner. Ni väljer själva om man måste börja om, om man tappar ägget, eller om reglerna ska vara så att man bara plockar upp det och fortsätter banan. Se till att äggen är kokta innan ni startar, det blir minst söligt så!
Visselleken går till så att man tuggar 3 till 4 kex, och sen ska man försöka vissla en melodi som ni bestämt på förhand. Den här leken ger garanterat många skratt! Och ni bestämmer vem som visslade bäst.
Något annat som hör midsommar till är midsommarkransen. Är du den som köper en färdig krans, eller binder du en egen? Gör du en krans till alla i familjen, eller är det endast barnen som får en midsommarkrans på huvudet?
Man kan ganska enkelt göra en lite slarvig krans av lövruskor och ändå få den att se fin ut, eller så kan man gå ”all in” och lägga ner lite extra tid på att få till en riktigt fin midsommarkrans. Ett tips om du ska göra en mer ”avancerad” krans är att göra den dagen innan och sedan lägga den i blöt över natten. Då kan du bara lägga kransen på en handduk på midsommaraftons morgon så att den som ska ha den på sig inte blir alldeles blöt i håret. Se hur vi gjort vår midsommarkrans nedan.
Jordgubbstårta med jordgubbsmousse och vit chokladmousse
Den här jordgubbstårtan blir riktigt smarrig. Den vita chokladmoussen är enkel att göra men eftersom den ska stå i kylen i 3 till 4 timmar, så kan du med fördel göra den dagen innan tårtan ska ätas. Tårtbotten och jordgubbsmoussen kan också göras dagen innan. Förvara i så fall chokladmousse och jordgubbsmousse i kylskåp över natten.
Sockerkaksbottnar
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- smör och mjöl till formen
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
Vit chokladmousse
- 100 g vit choklad
- 2 dl grädde
Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem i grädden. Blanda väl. Låt svalna. Låt stå i kyl 3 till 4 timmar.
Ta ut och vispa chokladgrädden fluffig med elvisp.
Jordgubbsmousse
- 250 g frysta jordgubbar, som tinat
- 1,5 dl florsocker
- 3 dl grädde
- 3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer. Häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
Montera tårtan
Du behöver:
- Jordgubbssaft
- Ätbara blommor (valfritt). Detta finns att få tag på, i välsorterade matbutiker.
- Jordgubbar
Pensla ett tunt lager med jordgubbssaft på bottnarna för att de ska bli saftiga.
Bred ut jordgubbsmousse med en spatel på den första botten. Lägg på den andra botten och bred sedan ut chokladmoussen på den. Lägg på det översta locket och bred ut grädde runt tårtan. Dela några jordgubbar i halvor, och några i klyftor och dekorera sedan tårtan med massvis med jordgubbar. För att få det extra dekorativt, så låt bladen sitta kvar på några av jordgubbarna.Om du har ätbara blommor, så dekorera även med det.
(Väldigt) Enkel jordgubbstårta
Färdiga sockerkaksbottnar
Jordgubbssylt
Färdig vaniljvisp (som vispas)
Vispgrädde
Bär: jordgubbar, hallon, blåbär
Gör så här
Bred sylt på en botten och färdig vaniljvisp på nästa botten. Lägg ihop bottnarna och bred ut grädde runt tårtan. Dekorera med massvis med bär; jordgubbar (såklart), hallon och blåbär.
Midsommarkrans
Du behöver:
- Blommor i de färger du tycker om
- Gröna blad
- Grön ståltråd
- Grönt snöre
Börja med att forma den gröna ståltråden så att den passar på huvudet på den person som ska ha kransen. Klä ståltråden med gröna blad och fäst med hjälp av det gröna snöret. Gör små minibuketter av blommorna du har. Försök att göra alla buketter likadana. Om du till exempel har rosor, blåklint och prästkragar, så gör varje bukett med samma mängd blommor av varje sort.
Fäst sedan en bukett i taget på kransen. Använd det gröna snöret för att knyta fast buketterna. Se till att de ligger an mot kransen så att det inte syns att det sticker ut små stjälkar här och var. Försök att gömma tråden mellan blommor och blad så att den syns så lite som möjligt. Det är lite pilligt och det tar lite tid att få ihop kransen, men resultatet brukar vara värt det.
Är ni bortbjudna på midsommarafton och ska ta med något till midsommarbuffén? Glöm då inte att märka eventuella uppläggningsfat eller tårtfat, så att de kommer till rätta efteråt. Och märk barnens sommarskor som ofta hamnar i en hög i entrén. Då är det inga tveksamheter om vilka som är vems när det är dags att gå hem.
Glad midsommar från oss på Filur namnlappar!
Sista inlägget på bloggen
Det här behöver du till förskolestarten
Förskolestarten innebär en stor förändring i barnets liv och som föräldrar önskar vi göra övergången så smidig som möjligt. Här är en översikt över vad barnet behöver till förskolestarten.
Vilka ombyteskläder borde barnet ha med till förskolan?
Aktiva barn behöver kläder som håller dem varma och torra. Här är allt ombyte du behöver till förskolan, säsong för säsong.
Vad behövs till skolstart?
Skolstarten är lika spännande varje år för både barn och föräldrar. Hur kommer det att bli? Vad behöver man? Vad ska man ha på sig? Skolstarten är ett barndomsminne många minns tillbaka på med värme, det är en dag med stora förväntningar.