Hoppa till innehållet
HemBloggJulklappstips till barn

Julklappstips till barn

tips til en bakemester

Har du ingen aning om vad du ska köpa till barnen i julklapp? Här är våra bästa tips på personliga och klassiska julklappar som varar länge och som barnen uppskattar.  

Att hitta den perfekta julklappen är inte alltid lika lätt. Vi vill ju helst att våra barn ska få någonting som intresserar dem och som de inte lägger bort redan innan julklappspappret är bortstädat. Dessutom finns det många barn som helt enkelt inte har skrivit någon önskelista, eller så önskar de sig bara dyra klappar så som mobiltelefoner och andra tekniska prylar.

Vad kan vi då hitta på i julklapp till barnen? Här är våra bästa julklappstips till barn.

Presenttips: Verktyg och bakredskap

I en värld som ständigt blir mer digital och där det har blivit lika vanligt att ge bort elektronik till barn som till vuxna, önskar många gå en helt annan väg när de ska köpa klappar till sina barn. Kanske är det nostalgi och minnen från den egna barndommen som styr, eller en önskan om att få bort barnen från skärmen en stund.

Ett verktygsset eller bakredskap, helst beräknade för barn, är ett exempel på en sådan typ av klapp. Genom att ge en sådan julklapp till barnet, ger du också barnet en möjlighet att lära sig att mästra något nytt. Detta så länge du som vuxen ser till att barnet får en anledning att använda redskapen.

tips til en bakemester

 

Det gör du genom att exempelvis uppmuntra barnet att hjälpa till med små repartioner i hemmet (naturligtvis under uppsikt), eller genom att köpa ingredienser så ni kan baka tillsammans. Kanske barnet också kan lära sig att reparera cykeln själv?

En sån julklapp är inte bara smart för att barnet lär sig mästra något nytt som hen har glädje av resten av livet, men skulle barnet få dille på att snickra eller baka, kan du ju fylla på med flera verktyg vid ett senare tillfälle. Fina julklappstips är exempelvis ett verktygsbälte eller ett förkläde.

Ritsaker och andra konstredskap till barn

Är det en liten spirande konstnär du ska köpa julklapp till? Det finns mycket fint att köpa som bidrar till att väcka skaparglädjen hos barn. Målarsaker, duk och staffli är t ex en perfekt julklapp.

Magnettavlor är också en bra julklappsidé, som många föräldrar säkert känner igen från sin egen barndom. Detta är en klapp som kan användas om och om igen, genom att man enkelt kan sudda bort det man har ritat bara genom att dra i ett litet handtag. Extra bra med att rita på en magnettavla är ju också att det inte medför något kladd, därför kan den tas med överallt – exempelvis i bilen.

tegnesaker

 

Ritsaker av god kvalitet är annars ett annat bra julkappstips, det vill säga färgpennor som inte behöver vässas hela tiden, suddgummin som faktiskt fungerar och tuschpennor som inte torkar ut med en gång. Fråga gärna i din lokala hobbyaffär vad de kan rekommendera. Dagens barn får tyvärr ofta dåliga ritsaker, som bara bidrar till mer frustration än skaparglädje. Ritpapper på rulle, fingermålning, linjaler i olika former och färgläggningsböcker med barnas favoritmotiv, är också något som helt säkert kommer falla i smak hos de allra flesta.

Tänker du arrangera julverkstad för barn? Här hittar du fina idéer till julkappar och julpynt som barnen kan laga.

Julklappstips: Plastelina

Problemet med många leksaker är att barnen fort tappar intresset. Det spelar nästan ingen roll hur dyra leksakerna är, när julen är bortstädad hamnar de i högen av glömda leksaker på barnrummet. Lösningen på detta problemet är att hitta leksaker som barnen kan använda på flera olika sätt och som de kan ta fram om och om igen utan att tröttna.

Modellera är ett bra exempel på en sådan leksak. Att använda sin egen kreativitet på att laga saker av modellera, är inte bara kul, enligt experterna kan det också ha en lugnende effekt på barn. Ett paket modellera och några redskap, såsom formar, kavel och några ofarliga plastknivar är därför en jättefin julklapp till barn.

Visste du förresten att man ganska enkelt kan laga modellera själv? Recept på hemmalagad modelllera och trolldeg hittar du här.

Ett fint projekt som ni kan ha tillsammans på jullovet eller på julverkstan innan jul.

Julklappstips: Tåg- eller bilbaneset

Ett tågset där barnet själv kan bygga tågbanan är en leksak som barnet kan ha glädje av i många år. Här finns det många varianter, men den klassiska tågbanan i trä från BRIO passar enligt producenten för alla «barn» i åldern 3 till 99 år. Det är med andra ord en leksak av hög kvalitet som också glädjer både stora och små.

Bilbanor är det nog många vuxna som känner igen från sin egen barndom. Numera finns det flera avancerade varianter, där man kan köpa till delar efter hand.

Till tåg- eller bilbanan, kan ni också komplettera med olika byggnader, träd och människor. På det viser kan ni tillsammans skapa en hel liten by. Kanske kan ni till och med laga dessa själva av papp eller annat material? Ett kul gemensamt projekt för stora och små.

Presenttips: Dekor till barnrummet

Önskar du att köpa något som varar och som barnet kan ha glädje av länge? I så fall är dörr- och väggdekor till barnrummet ett genialt julklappstips till barn.

väggdekor

 

Exotic animals

Vi har självhäftande vägg- och dörrdekor i en lång rad jättefina motiv.

Väggdekoren finns i flera olika teman, där du kan välja mellan arktiska djur, prinsessor, grävmaskiner och universum. Samtliga set består av självhäftande dekorelement i olika storlekar som du enkelt kan klistra på väggen och ta bort igen om du skulle vilja det. Väggdekoren fungerar som klistermärken och kan fästas på allt från väggar till skåp, byråer eller andra möbler.

 

mätsticka

Flera av den samma designen går også igen i den självhäftande dörrdekoren. Om barnet exempelvis är tokig i enhörningar, så har du möjlighet att välja samma tema både på dörr- och väggdekoren. Dessutom kan du göra dörrdekoren extra personlig genom att du får den levererad med barnets namn eller annan text.

En annan kul julklapp till barn är mätstickor. Denna självhäftande väggdekoren, ger dig möjlighet att se hur fort barnet växer. Precis som vår dörrdekor, finns också höjdmätarna i flera olika design där du kan välja din egen personliga text. Med superfin design är våra mätstickor ett smycke i barnrummet!

Julklappstips: Posters till barnrummet 

Från ett lite oinspirerande och intetsägande rum, till en lekande äventyrsvärld! Färgglad konst på väggarna kan förvandla hela atmosfären i ett rum. Våra unika posters passar speciellt bra på barnrummet och är med sina härliga och lärorika motiv en fantastisk julklapp. 

Välj gärna posters som återspeglar barnets intressen. Älskar barnet hundar och vill ha en poster med sin favoritras på? Eller vill ni lära er mer om alla de fascinerande havsdjur som gömmer sig i djupet? Vi har ett stort utbud posters till barnrummet som kan mixas och matchas så som du önskar.  

poster

 

Presenttips: Utklädningskläder

De flesta barn älskar att klä ut sig och tänk att ha en hel kista full med spännande utklädningskläder! Affärerna har ett överflöd av olika kostymer till barn, allt från fina prinsessklänningar och prisesskronor till Spider-Man dräkter. Ett smart tips är att vara ute i god tid med julklappsinköpen och att se efter bra erbjudanden precis efter Halloween.

Att återanvända kläder som utklädningskläder är också en möjlighet. Barn tycker nämligen att det är minst lika kul att klä ut sig i gamla vuxenkläder, som rockar, kostymer, kjolar, klänningar och hattar, så att de kan sätta i hop sin helt egen stil och figur. Ett par gamla glasögon eller en färgglad skarf kan bli pricken över i på vilken som helst fantasidräkt och kommer garanterat att bidra till mycket kul lek.

Allt barnet behöver för aktiv lek

Experterna är unisont överens om att dagens barn behöver vara mer fysiskt aktiva. I en värld där vi blir mer och mer stillasittande, är det viktigt at vi lägger tillrätta för att barnen ska kunna få en aktiv vardag tillsammans med sina kompisar. Detta gäller också i högsta grad på lov och under helgerna. Ett bra julklappstips är därför att ge bort leksaker som lockar fram lustan att röra på sig.

Är barnet intresserad i bollspel? Här har du några bra julklappstips:

  • Bollar i olika storlekar och med olika tema, exempelvis volleyboll, fotboll och tennisbollar.
  • Saker barna kan kasta till varandra, som frisbee, kooshbollar och visselbollar. En visselboll är en en boll som lagar ljud nar man kastar den på rätt sätt.
  • Scoopspel
  • Kin-ball (en gigantisk boll som väger nästan ingenting)

julklappar

 

Andra saker som kan inspirera barn till aktiv lek är badmintonset, hopprep, hoppboll, gungor och rockringar. Eller varför inte en god gammeldags hoppstock.

Ett tips helt till slut: Har du tänkt på att namnlappar är bra att använda i samband med födelsedagar och julfirande? Självhäftande namnlappar från Filur Namnlappar har många användningsområden och är superbra att klistra på julklappar och julkort, eller på annat som hör julen till och som du önskar dekorera. Välj text, bakgrund och det motivet som du tycker passar bäst.

tips

Sista inlägget på bloggen