HemBloggVärldens bästa våfflor

Världens bästa våfflor

Världens bästa våfflor

Varning! Läser du vidare finns det en stor chans att du blir frestad att laga en av våra favoritvåfflor. De här recepten ger dig (helt objektivt såklart) världens bästa våfflor.

Oavsett om du är mest förtjust i det klassiska, kreativa eller sunda alternativet så är det sällan fel med våfflor. Med en gnutta kreativitet så kan våfflor serveras till alla dagens måltider. Varför inte den sunda varianten gjord på havre och banan? Eller saftiga, belgiska våfflor till helglunchen? Kanske du gillar klassikern mest?

Lek med maten och skapa skojiga figurer som gör måltiden extra rolig. Vi har samlat tre favoritrecept på olika typer våfflor som kan passa till alla möjliga tillfällen, dessutom har vi många inspirerande bilder och toppingar för det där lilla extra.

Världens bästa våfflor

Klassikern

  • 100 g smält smör
  • 3dl vetemjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Vispa i vattnet och tillsätt det smälta smöret, låt smeten svälla i 30 minuter. Rör in lite vatten om smeten är för tjock. Använd lite smör eller margarin i laggen före gräddning. Servera med favoritsylten, eller det du gillar bäst. Nu är det bara att njuta! Receptet ger ca 6 våfflor.

vaffel

@creativefun4you

Enkla, sundare våfflor

  • 3 mogna bananer – ju mognare, desto bättre
  • 3 ägg
  • 150 g havremjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten eller mjölk
  • 1 tsk kanel och/eller kardemumma – efter smak

Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt alla ingredienser. Havremjöl kan du göra i mixern eller matberedaren, eller eventuellt ersätta med valfritt mjöl. Låt smeten svälla i 15 minuter. Receptet ger ca 6 – 8 våfflor. Dessa kan enkelt göras glutenfria genom att välja havregryn som inte har kommit i kontakt med gluten.

Belgiska våfflor

Belgiska våfflor

  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 st. ägg
  • 75 g smält smör
  • 1 påse torrjäst
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vatten
  • 60 g socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk rapsolja
  • Smör eller margarin till stekning

Separera äggulan och äggvitan. Lägg gulorna åt sidan och vispa äggvitorna hårt i en egen bunke. Ta fram en ny bunke och blanda vetemjöl och salt, gör en grop i mitten. Tillsätt äggulor, smält smör, mjölk och vatten. Blanda till en jämn och klumpfri smet. Tillsätt socker, vaniljsocker, olja och torrjäst – blanda väl. Vänd försiktigt in den hårt piskade äggvitan. Låt smeten svälla i minst 30 minuter. Blandningen ska vara tjock. OBS: Smeten innehåller jäst, så smeten borde göras samma dag som våfflorna ska avnjutas. Smeten ger ca 8 – 10 våfflor.

tips

Toppingar till världens bästa våfflor

Servera den smarriga klassikern eller prova en lite mer spännande variant. Vågar du experimentera med smeten eller toppingen?

  • Färgrika bär och frisk frukt. Jordgubbar, blåbär, päron, kiwi, mango och/eller banan
  • Vaniljkesella, glass eller vispad grädde
  • Smör, socker och kanel
  • Ost och skinka – perfekt som matsäck
  • Brie, bacon och honung
  • Hemlagad karamellsås och ugnsbakade äpplen
  • Mjölkcholkad- hackade bitar i smeten eller smält till chokladsås?
  • Blåmögelost och lufttorkad skinka
  • Färskost, kallrökt lax, rödlök och gräslök

Imponera och inspirera med dina favoritvåfflor på nästa tjej/killmiddag eller till nästa arrangement på barnens skola. Psst… Kom ihåg att märka fatet du tar med dig med en namnlapp.

Dela gärna ditt favoritrecept eller favorittopping med oss på Facebook eller Instagram.

Sista inlägget på bloggen

Laddar..