Vilka ombyteskläder borde barnet ha med till förskolan?
Många saker måste falla på plats i förbindelse med förskolestarten. Något av det allra viktigaste är att ta reda på vilka ombyteskläder ditt barn behöver på förskolan. Ordning bland ombytena ser inte bara till att ditt barn alltid är varmt och torrt, du förenklar också vardagen för förskolepersonalen.
Fysisk aktivitet är viktigt för barnets utveckling, därför är det något som alla förskolor lägger till rätta för. Det innebär att låta barnen klättra i lekställningar, hoppa i vattenpölar och baka lerkakor i sandlådan. Glada barn leker överallt, oavsett väder och vind, men detta betyder såklart också att kläderna som barnen har med till förskolan får utstå mycket. Därför är det helt essentiellt att ha med tillräckligt mycket ombyteskläder, från underställ till ytterkläder.
Låt understället vara en del av ombyteskläder
En del av ombyteskläder på förskolan ändras efter säsong, men några plagg, som till exempel underkläder, byxor, tröjor och strumpor, borde ligga på barnets plats hela året.
Många föräldrar prisar ullunderställ och det gäller inte bara under vinterhalvåret. Ull har nämligen egenskapen att den är värmereglerande, något som gör att den håller dig varm på vintern men upplevs sval på milda dagar.
Ull absorberar också fukt, och värmer även när den har blivit våt. Ullstrumpor kan därför vara en riktigt bra investering om du vill vara säker på att ditt barn ska ha varma fötter i gummistövlarna.
För barn som inte tål ull rätt på huden, kanske på grund av sensitiv hud eller atopiskt eksem, kan ullplagg där det innersta lagret är bambus vara ett bra alternativ. Bambus är ett material som känns silkesmjukt mot huden och provocerar inte fram klåda som ull ibland kan göra. Även om bambusmaterialet inte är lika varmt som ren ull har det många av de samma egenskaperna då det är antiseptiskt, temperaturreglerande och fukttransporterande.
Det rekommenderas ofta att använda ullunderställ under barnens regnkläder. Regnkläder kan vara väldigt täta och upplevas som kvava och klibbiga. Om du har ullkläder under regnkläderna kommer ullen absorbera fuktigheten så att huden håller sig torr.
Du kan också använda ull som ett mellanlager. Om det kommer in vatten under overallen kan ullen stoppa den och på så sätt hindra att barnet blir kallt.
Investera i en slitstark overall som håller barnet varmt
Ett av de viktigaste plaggen på förskolan är kanske overallen. Kvaliteten på overaller varierar väldigt och det hänger inte alltid samman med priset. Det är smart att läsa olika tester av overaller eller fråga personalen på förskolan om råd.
Det finns särskilda vår/höst- och vinteroveraller, medan andra overaller har foder som kan tas ut så att barnet kan använda samma plagg året runt.
Det kan vara smart att hitta en overall som har extra skydd på de områden som utsätts för mest slitage till exempel rumpan och knäna. Annars är det smart att ha en vattentät overall, som andas, tål slitage och är så pass mjuk att barnet tycker den är behaglig att ha på sig. Den borde heller inte vara för liten utan lagom stor så att den inte stramar åt när barnet sitter ned.
Att ha två overaller, två par vinterskor och dubbelt upp av andra plagg som ligger på den högre prisnivån kan snabbt skapa ett stort hål i budgeten. Lösningen för många föräldrar är att köpa second hand eller använda ärvda kläder.
Några väljer också att ha några ”huvudplagg” i bra kvalitet som används i vardagen, för att sedan ta fram backupombytet när huvudplaggen ska tvättas.
Om du till exempel har en väl använd overall från ett äldre barn är det kanske inte det du vill att minstingen ska använda varje dag på förskolan. Men den kan vara ett bra alternativ i en krissituation på föris eller under tiden som huvudplagget tvättas och torkas.
Många typer regnkläder
Utbudet av regnkläder är stort och det är lätt hänt att man går vilse i jakten på det perfekta setet. Även här är det smart att leta upp tester och rådfråga andra föräldrar eller förskolepedagoger.
Regnkläder kommer oftast i två delar; jacka och byxor. Några set har en tjock, lite styv kvalitet, medan andra är mjukare och kanske därmed också lite mindre slitstarka. Fördelen med tunnare regnkläder är däremot att barnet lättare kan röra på sig.
Ett gummiband längst ned på regnbyxorna är ett måste; den förhindrar att byxorna glider upp och vatten kommer ner i stövlarna. Gummibanden har visserligen en tendens att slitas ut snabbt så det är en bra idé att se över barnens regnkläder lite då och då.
Leriga regnkläder är inte en ovanlig syn på förskolan, eftersom det inte finns något roligare än att leka i lerpölar. Om du inte har två uppsättningar regnkläder bör du vara förberedd på att tvättmaskinen får gå varm.
Kom ihåg att märka ombyteskläderna med namnlappar
På en förskoleavdelning med kanske 20 ungar säger det sig själv att det är helt omöjligt för personalen att hålla kolla på vilket plagg som tillhör vem. Speciellt eftersom det är så mycket ombyten i omlopp, många av dem är dessutom väldigt lika varandra. Som förälder är det därför viktigt att du ser till att ditt barns plagg är märkta med namn.
Hos Filur Namnlappar kan du köpa självhäftande och strykfria namnlappar till alla barnens kläder, från de minsta strumporna till gummistövlarna. Våra namnlappar är dessutom extra slitstarka och tål 60 grader i tvättmaskin och torktumling. Namnlapparna tacklar oöm användning och många tvättar, även på de ombyten som måste genom flest rundor i tvättmaskinen.
Till barnens hemmastickade kläder, som raggsockor, mössor och vantar, har vi också påstrykbara namnlappar som sitter som en smäck. Alla våra namnlappar kan designas med motiv, bakgrund och text efter tycke och smak.
Förvara ombyteskläderna på ett smart sätt
Egna tygpåsar för förvaring av ombyteskläder kan vara en smart investering, speciellt på förskolor med begränsat utrymme. Genom att packa ombytet i en egen väska eller tygpåse underlättar du pedagogernas jobb. Du slipper också att kläderna flyter runt på barnets garderobplats eller att strumpor och andra småplagg bara försvinner.
Det kan vara smart att dela in kläderna i två påsar; en för ytterkläder och en för resten av ombytet. Du borde också märka påsen med barnets namn, precis som du gjort med kläderna, för att undvika förväxlingar.
Kom ihåg att med jämna mellanrum gå igenom ombytet på förskolan. Ha gärna en färdig lista över det du borde ha liggande där, så att du enkelt kan kryssa av det som saknas. Barn växer snabbt så se också till att kläder och skor är i riktig storlek. Att gå igenom barnens ombyteskläder ett par gånger i veckan är en liten ansträngning för dig, men underlättar enormt för de anställda.
Smart att ha två uppsättningar ombyten
Behöver du dubbelt upp av allt? Svaret är nej, men många föräldrar väljer ändå att ha två av varje plagg på förskolan.
Det kan vara perioder där barnet har större behov för frekventa ombyten, till exempel i förbindelse med potträning, men även barn som varit blöjfria en stund kan också råka ha en liten olycka.
Många förskolor har extra kläder liggande för situationer där barnet inte har tillräckligt med ombyteskläder med sig, men återigen handlar det om att göra livet enklare för pedagogerna. En smidig och bra dag på jobbet vill ge dem överskottsenergi till att ta hand om ditt barn på bästa möjliga sätt.
Vilka ombyteskläder är det då du behöver på förskolan?
Här kommer en översikt över det som kan vara smart att ha, fördelat efter säsong.
Ombyten för hela året:
- Underbyxor eller babybody, 2 st.
- Byxor, 2 st.
- Tröjor, 2 st.
- 2 par strumpor
- T-skjortor, 2 st.
- Tofflor
Ombyten för vinterhalvåret:
- 2 par långkalsonger eller strumpbyxor
- 2 par ullstrumpor
- 1 tjocktröja, gärna i ull eller fleece
- 1 extra mössa
- Vinteroverall
- Fuskolle
- 1 par extra vantar
- Varma vinterskor
Ombyten för sommaren:
- Short eller klänning
- Solhatt eller keps
- Sandaler
- Gympaskor
Ombyten för vår och höst:
- Vind- och vattentät overall
- 1 par extra regnvantar
- Regnkläder
- Regnvantar
- 1 tunn mössa
- Tunna handskar eller vantar
- Gummistövlar, gärna fodrade
Sista inlägget på bloggen
Det här behöver du till förskolestarten
Förskolestarten innebär en stor förändring i barnets liv och som föräldrar önskar vi göra övergången så smidig som möjligt. Här är en översikt över vad barnet behöver till förskolestarten.
Vad behövs till skolstart?
Skolstarten är lika spännande varje år för både barn och föräldrar. Hur kommer det att bli? Vad behöver man? Vad ska man ha på sig? Skolstarten är ett barndomsminne många minns tillbaka på med värme, det är en dag med stora förväntningar.
Så här gör du såpbubblor
Såpbubblor! Evigt roliga såpbubblor! Den klassiska utomhusaktiviteten som är lika roliga gång efter gång, och har underhållit flera generationer i lång tid. Vi har samlat några enkla recept för hemmalagade såpbubblor som vi hoppas att ni kan roa er med.