Hoppa till innehållet
HemBloggTips på personlig Fars dag-present och Fars dag-kort

Tips på personlig Fars dag-present och Fars dag-kort

Fars dagFars dag er precis runt hörnet, men vad ger du till någon ”som har allt”? Här får du tips på personliga presenter och kort till Fars dag som garanterat kommer uppskattas av familjens superhjälte.

I en hektisk vardag är det lätt att ta varandra för givet, vi behöver därför ibland stanna upp och ge lite extra uppmärksamhet till personer vi tycker om. Detta är kanske en av anledningarna till att många av oss har blivit så förtjusta i att fira bemärkelsedagar som Mors och Fars dag.

Det att fira pappor på en egen Fars dag är en tradition som i katolska länder började redan på medeltiden. Den gången var det i och för sig skyddsängeln Josef som blev ansedd som en förebild för en bra pappa och som man därför valde att hedra.

I modern tid är det amerikanska Sondra Louise Dodd som har fått äran för att ha infört Fars dag så som vi känner till den. 1909 startade hon en kampanj för att pappor skulle få en egen dag på samma sätt som mammor hade med Mors dag. Sedan dess har traditionen handlat om att ge kärlek och uppmärksamhet till helt vanliga pappor.

Hur man firar Fars dag och hur mycket tid och pengar man lägger i det varierar från familj till familj. Medan några har mest fokus på att ge presenter väljer andra att samla familj och vänner till ett litet kalas. Här följer några tips på hur du kan fira Fars dag och ge en pappa i din närhet lite uppmärksamhet, utan att det behöver kosta skjortan.

Gör ditt eget Fars dag-kort

Fars dag-kort

Att ge bort ett fint Fars dag-kort har blivit en viktig del av Fars dag-firandet. I affärerna finns det såklart ändlöst många fina kort man kan köpa, men det kan lika gärna vara minst lika trevligt att få ett hemmagjort kort som du eller barnen har gjort.

Barnteckningar är en klassiker som dekoration på Fars dag-kortet. Om ditt barn tycker om att teckna kan barnet till exempel få i uppdrag att rita ett fint porträtt av pappa, det kommer garanterat locka fram ett leende hos mottagaren. En annan söt idé, särskilt om du har en bebis eller små barn, är att dekorera kortet med barnets fot- eller handavtryck.

Gamla foton är också helt perfekta när man ska göra fina Fars dag-kort. Du kan till exempel leta fram fina bilder på pappa och barn tillsammans och sätta ihop ett collage med en bild från varje år sen han blev pappa.

Filur Namnlappar har lagat knallfina Fars dags-kort som du kan ladda ner och skriva ut. Färglägg själv, eller välg rosa eller blått tema.

Fars dag-kort “Färglägg själv”: Ladda ner.
Fars dag-kort “rosa”: Ladda ner.
Fars dag-kort “blå”: Ladda ner.

Fars dags-kort

Ett annat fint tips är att vika ett hjärtkort, här hittar du beskrivningen på hur du viker ett hjärtkort till Alla hjärtans dag. Detta söta kort passar lika bra att ge till pappa på Fars dag.

Fars dags-kort

Vad ska man skriva på Fars dag-kortet?

Några rader om hur mycket han betyder för dig och varför han är viktig i ditt liv kommer träffa rakt i hjärtat hos varje pappa. Många väljer också att skriva humoristiska texter på Fars dag-kortet, här följer några tips på vad man kan skriva på Fars dag-kortet från barn:

”Kära pappa. Oavsett hur jobbig din vardag kan vara, kom ihåg att du i alla fall har världens bästa barn.”
”Tack för att du delade ditt DNA, nu är vi båda fantastiska!”
”Glad Fars dag och grattis till att du har en så fantastisk dotter!”
”Kära pappa, jag älskar dig (… nästan lika mycket som min mobil)”
”Pappa, jag kommer alltid se upp till dig – oavsett hur lång jag blir!”

Presenttips: Handavtrycksbilder

present Fars dag

Fot- och handavtryck kan också användas till mer än Fars dag-kortet; ett smart tips är att göra fina bilder av dem som du kan rama in och ge som present.

Du kan till exempel ta ett handavtryck av pappa (självklart utan att säga vad du ska använda det till!) och sedan placera barnets handavtryck över pappas. Genom att använda en annan färg på barnets handavtryck kommer skillnaden i storleken fram extra tydligt. Du kan eventuellt också göra en större bild med handavtryck från alla familjens medlemmar.

Kom ihåg att sätta ålder eller datum på bilderna, barn växer ju som ogräs som bekant. Innan du vet ordet av det kommer ni se tillbaka på denna tiden och förundras över hur små barnens händer en gång var.

Presenttips: Pappa sett med barnens ögon

En annan rolig och gratis Fars dag-present är att ge barnet (eller barnen) som uppgift att svara på frågor om hur de uppfattar sin pappa. Sätt ihop ett ”så här är pappa”-formulär där du skriver ner en rad olika frågor och barnens svar. Leta också fram ett nytaget foto av pappa och barn tillsammans, datera arket med datum och barnets ålder. Skriv ut formuläret och lägg det tillsammans med Fars dag-kortet.

Du kan till exempel ställa frågor som:

· Vad brukar pappa alltid säga till dig?
· Vad gör pappa glad?
· Vad gör pappa ledsen?
· Vad gör pappa för att få dig att skratta?
· Hur var pappa när han var barn?
· Vad tycker pappa mest om att göra?
· Vad är pappa väldigt bra på?
· Vad är pappa inte så bra på?
· Om pappa skulle bli känd, vad skulle han bli känd för?
· Vad tycker du och pappa om att göra tillsammans?
· Vad gör dig stolt över pappa?
· Om pappa hade varit en tecknad figur, vilken hade det varit?
· Vad är pappas favoritmat?
· Hur är du och pappa lika?
· Hur är du och pappa olika?
· Hur vet du att pappa älskar dig?

Barnens svar på denna typ av frågor lockar ofta fram skratt hos oss vuxna, men de smälter också våra hjärtan.

Ge pappa en upplevelse i Fars dag-present

farsdagpresent

Choklad, kaffekopp med texter som ”världens bästa pappa”, strumpor och slipsar. Affärerna är fulla av fina saker du kan köpa som Fars dag-present, men det är som tur är också mycket man kan göra för att glädja ett pappahjärta utan att använda mycket pengar.

Att göra något tillsammans kostar ofta ingenting och kan skapa livslånga minnen. Tänk igenom vilka intressen pappa har och erbjud ditt sällskap, oavsett om det handlar om en promenad ute i naturen, spela ett spel eller att se en fotbollsmatch på tv:n.

Frukost på sängen är en klassiker. Sätt på alarmet så att du vaknar tidigt och överraska pappa med nybryggt kaffe, varma frallor, yoghurt, omelett eller något av hans favoritpålägg.

Några väljer att fira Fars dag med middag på en fin restaurang, men varför inte förflytta restaurangen hem? Ett tips är att göra om ditt kök eller matsal till en mysig restaurang och servera det pappa gillar allra mest. Duka bordet med en fin duk, hitta fram din bästa servis och skriv ut en fin meny med dagens middagsrätt och dessert. Skapa rätt mysstämning med tända ljus och sätt på lite avslappnande bakgrundsmusik.

Ett gott skratt förlänger livet och vem förtjänar det mer än pappa? Få barnen att uppträda med sin egen ståuppshow till pappas ära. Har han kanske några vitsar eller historier som han gärna drar, och som ni har hört hundra gånger vid det här laget? I så fall kan ni vara säkra på att han kommer tycka de är roliga när ni återberättar dem för honom. Om ni behöver mer inspiration är internet fullt av såkallade ”dad jokes”, det vill säga torra pappaskämt, som kommer få hela familjen att skratta.

Presentkort kommer också uppskattas enormt och det du ger bort kan lika gärna vara helt gratis, till exempel presentkort på en fotmassage eller ett fotbad. Har pappa några fasta uppgifter i hemmet som han tycker är litet tråkiga? Då kommer nog ett presentkort där du erbjuder dig att göra uppgiften åt honom helt säkert falla i smak. Det kan till exempel vara att gå ut med soporna, diska, tvätta bilen eller gå ut med hunden.

Farsdagpresent

Sista inlägget på bloggen