Hoppa till innehållet
HemBloggHa ordning bland barnens skolsaker + tips på hur man klär in böcker

Ha ordning bland barnens skolsaker + tips på hur man klär in böcker

namnlappar på skolsaker till skolstart

Trasiga skolböcker och saker som bara försvinner. Har du bestämt dig för att i år är året då det äntligen blir ordning bland barnens skolsaker?

Få saker skapar så mycket irritation som att behöva byta ut trasiga eller borttappade skolsaker under skolåret. Den goda nyheten är att du genom att införa några enkla rutiner kan lära ditt barn att själv hålla ordning och ta vara på sina skolsaker. Här är våra bästa tips:

Inför dagliga rutiner

Att lära sig att hålla ordning är inte bara viktigt på skolan, det kan också vara en nyttig lärdom för att lyckas på andra områden senare i livet. Några människor är nog naturligt mer ordningsamma än andra men det behöver inte nödvändigtvis betyda att de lite mer stökiga av oss inte kan få kontroll och översikt.

Redo för skolstart med unika skolsaker

Genom att införa några fasta, dagliga rutiner kan både du och ditt barn undvika onödig stress. Det kan till exempel vara att barnet, gärna precis innan läggdags, alltid packar sin ryggsäck så att den är klar för skolan nästa dag. På det sättet slipper ni det eviga morgonkaoset och att barnet glömmer ta med sig viktiga saker som gympakläder.

Det kan också vara smart att ni kommer överens om en fast tidpunkt för läxläsning, särskilt eftersom det kan vara svårt att prioritera läxor i en fullspäckad vardag när man hellre vill ägna sig åt sina fritidsaktiviteter. Det slutar oftast med att läxorna skjuts fram tills barnet är för trött för att orka ta till sig informationen.

Se till att välja rätt bokomslag

Skolböcker är bland det som slits mest på under ett skolår. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att de plockas in och ut av ryggsäcken oändligt med gånger, och ligger och skaver med de andra sakerna i skolryggsäcken.  För att de inte ska gå helt i upplösning mot slutet av läsåret är det därför viktigt att skydda dem med bokomslag.

Idag finns det otroligt många fina bokomslag, de kommer i otaliga färger, mönster och papperskvaliteter. Ett bra bokomslag bör helst vara så slitstarkt att du inte kommer behöva klä in böckerna igen under året, det är därför viktigt att vara noggrann när man väljer sitt bokomslag.

Många väljer bokplast som sitt första val, det kan du få tag på i de flesta butiker. Det är fint att se på men kan tyvärr vara väldigt svårt att slå in på ett fint sätt då det gärna har en väldigt glatt yta, innan du får på tejpen har plasten glidit av boken och du önskar att du hade fyra händer istället för två.

Ett fint och stabilt bokpapper kan vara ett bättre val. Välj ett papper som kan vikas utan att det går sönder, de tydliga kanterna du får av det vikta pappret håller boken på plats.

Elastiska bokomslag som kan användas många gånger

Att klä in böcker är en arbetsuppgift som ofta hamnar hos föräldrarna, i alla fall när det gäller lågstadiebarn. Har du dessutom flera skolbarn som ännu inte lärt sig att klä in sina böcker själva kan det snabbt bli ett jobb som tar många timmar.

Ett smart och tidsparande alternativ till det klassiska bokpappret är elastiska bokomslag i textil. Det som är fint med dessa är att de kan tas av och tvättas och på så sätt användas om och om igen. De finns i flera olika storlekar och fungerar som en strumpa du trär på boken.

Unika skolsaker för skolstart

Bokomslag av textil kostar lite mer än bokpapper, men om du köper omslagen i neutrala mönster som barnet vill använda under flera år kommer du snabbt spara in den kostnaden. Välj gärna ett omslag i en färg eller ett mönster som döljer små fläckar som kanske inte kommer försvinna i tvätten.

Är du praktiskt lagd kan du själv sy bokomslag i textil. En gammal tröja eller t-shirt i ett stickat tyg, till exempel jersey, är perfekta att återanvända för ändamålet. På YouTube hittar du många fina tutorials som visar steg för steg hur du går till väga.

Märk skolböckerna tydligt med barnets namn

För att ge barnet de bästa förutsättningarna för att inte tappa bort sina skolsaker är det smart att börja året med att märka allt med namnlappar.

Hos Filur Namnlappar får du personliga och självhäftande namnlappar i många olika designs. Välj ett tema som passar till barnets intressen och som är lätt att känna igen, vi har allt från djur- och fågelmotiv till ninjor och astronauter. Kom ihåg att vi också har minilappar som kan användas för att märka alla småsakerna, till exempel suddgummin och blyertspennor.

Våra stora självhäftande namnlappar är perfekta till att märka skolböckerna eftersom de är extra väl synliga och väldigt dekorativa. De kommer dessutom i flera storlekar och former, som cirklar, rektanglar och kvadrater. Välj mellan många olika motiv, till exempel skogsdjur, universum, sötsaker och coola emojis. Varje förpackning innehåller 33 stora namnlappar.

Namnlappar på skolsaker till skolstart

Att märka skolböckerna med våra självhäftande namnlappar är tidsparande och förenklar arbetsuppgiften kolossalt. Dessutom är det en uppgift som även de minsta barnen fint kan få till helt själva.

Låt barnen skapa sitt eget unika bokomslag

Att klä in böcker behöver inte alls vara en tråkig syssla, varför inte göra det till en rolig aktivitet ni kan göra tillsammans? Att involvera barnen gör att de känner ett större ägande över sina böcker, vilket förhoppningsvis leder till att de tar mer vara på dem.

Istället för att klä in med vanligt bokpapper kan ni använda kraftpapper, det är ett billigare alternativ och helt perfekt för ändamålet. Låt barnet pynta pappret hur den vill, till exempel genom att teckna och måla motiv på framsidan, eller pynta med fina klistermärken, bokmärken och washitejp.

Dekorera skolsaker till skolstart

Kraftpapper kan också dekoreras med decoupage. Det är en teknik som innebär att man river eller klipper ut bilder från servetter, tidningar eller magasin, som sedan limmas på pappret med decoupagelack. Lacket fungerar som både lack och lim och du hittar det på de flesta hobbyaffärer. Efter att ni limmat på alla motiv kan ni avsluta med några rundor med lack för att få en slitstark yta. Resultatet blir ett vackert collage och ett helt unikt bokomslag.

Låt barnet få en bestämd plats till sina skolsaker

Den ideella platsen för läxläsning är ett skrivbord där barnet har alla skolsaker och där det kan jobba helt ostört. Detta råd funkar visserligen inte alltid lika bra i praktiken. Några barn vill helst göra läxorna vid köksbordet medan många familjer helt enkelt inte har plats eller råd att ge barnet ett skrivbord.

Redo för skolan med läroböcker

Oavsett vad som passar er bäst kan det vara en god idé at ge barnet en bestämd plats där det kan förvara sina skolsaker. Genom att ha en fast plats till böcker och annat skolrelaterat som inte måste följa med till skolan varje dag, sparar ni massa tid på att leta efter det på stressiga mornar och ni har alltid full översikt över vad barnet har.

Skriv gärna också en checklista över alla skolböcker och annan skolutrustning som linjaler och gradskivor, på så sätt har ni alltid en översikt nära till hands. Om barnet har en egen mobil kan ni lagra listan i en app (det finns många appar att välja på här) som föräldrarna också har tillgång till. På det sättet kan barnet kryssa av för vad som är hemma och vad som är på skolan.

Rensa ur skolryggsäcken med jämna mellanrum

Sist men inte minst; ryggsäcken är kanske den viktigaste skolutrustningen barnet har, den följer varje dag med till skolan och innehåller allt möjligt. Som många föräldrar har erfarit kan det snabbt bli kaotiskt inuti ryggsäcken. Det kan därför vara smart att ni kommer överens om en dag i veckan, till exempel fredagar efter skolan, när ryggsäcken ska rensas ut och organiseras på nytt. På så sätt undviker ni att viktiga papper eller andra skolsaker förstörs eftersom de hamnat i botten.

Namnlappar på skolsaker

Vi hoppas att du har fått några bra tips på fina bokomslag och hur man kan hålla ordning på skolsakerna. Om du har lust på mer inspiration kan du läsa om vad som behövs till skolstarten här.

Glöm inte namnlapparna till skolstarten. Välj motiv, bakgrund och text – vipps så har din lille en egen unik namnlapp. Unika barn – unika namnlappar!

Sista inlägget på bloggen