Hoppa till innehållet
HemBloggVad behövs till skolstart?

Vad behövs till skolstart?

Vad behövs till skolstart

Skolstarten är lika spännande varje år för både barn och föräldrar. Hur kommer det att bli? Vad behöver man? Vad ska man ha på sig? Skolstarten är ett barndomsminne många minns tillbaka på med värme, det är en dag med stora förväntningar.

Allra första dagen i skolan

Under sommaren innan skolstart känns det som att barnet växer snabbare än någonsin. Plötsligt är liten klar för skolan och väljer med stolthet sin första skolryggsäck. Som förälder har man kanske en önskan om att ryggsäcken ska vara en söt version av sin egen stil. Men de flesta blivande förstaklassare väljer nog en ryggsäck med ett tema de gillar. Det blir gärna en glitterexplosion med enhörningar eller en tuff fotbollrygga. Även om din smak kanske inte reflekteras i ryggsäcken som blir vald är det otroligt häftigt för barnet att få välja helt själv. Väldigt stolta över sitt val är de klara för sin första skoldag.

Skolryggsäck till förstaklassare

Förberedelser – vad behövs egentligen till skolstarten?

Sommarlovet närmar sig sitt slut och snart är tiden inne för skolstart. Hjälp – nu behöver vi många prylar tänker du kanske. Ryggsäck, pennfodral, gympapåse… Du googlar dig sönder och samman för att ta reda på vad som egentligen behövs i tid till skolstarten. Vissa saker får eleven av skolan, som blyertspenna, suddgummi och linjal. Det är saker som används upp snabbt och det kan vara smart att ha lite på lager.

Vad som behövs kan variera, men ta utgångspunkt i följande:

 • Ryggsäck
 • Pennfodral, blyertspennor, suddgummin, pennvässare och sax
 • Anteckningsblock och en pärm eller mapp
 • Hörlurar – om undervisning föregår på surfplatta
 • Bokpapper till skolböcker
 • Extra klädombyte
 • Inneskor
 • Gympaskor

Vill ni ha en bra start på dagen, eller ett sunt mellanmål efter skoldagen är slut? Vi har samlat tips till sunda frukostar och mellanmål på vår blogg.

Saker till förstaklassare

Övergången från förskola till skola

Känns det som överraskande mycket som behövs till skolstarten, eller var det som du förväntade? En av de största skillnaderna mellan förskolan och skolan är att skolan generellt sätt har mindre utrymme till att förvara barnens saker. På förskolan har man några gånger flera ställen att förvara saker på, utöver den egna hyllan eller lådan, medan man i skolan har mindre förvaringsmöjligheter.

Den största övergången för barnet är självständigheten. Nu måste de se efter sina egna saker i större grad och ha ansvar själva. Lite läskigt, men också en god möjlighet att lära sig ansvar. Det är inte helt enkelt att skilja mellan mitt och ditt, men med namnlappar får man bra hjälp. Märklappar bör klistras på allt från suddgummit till ryggsäcken och gympaskorna.

Absolut alla ägodelar bör märkas för att undvika förväxlingar. Speciellt i dessa tider när hygien är superviktigt och vi absolut inte ska blanda personliga ägodelar, särskilt vattenflaskor och liknande.

Saker till förstaklassare

Personliga märklappar till skolan

Fördelen med att välja namnlappar som du själv kan designa är att namnlapparna blir extra personliga och de hjälper dessutom barnet att känna igen sina saker. Så att just du slipper leta i hittegodset bland kvarglömda sura strumpor. Det borde vara målet för i år.

Vilka typer namnlappar behövs till skolan?

För att märka kläder rekommenderar vi definitivt våra självhäftande namnlappar. Dessa kan enkelt klistras på plagget, och du behöver inte använda strykjärn. Klisterlapparna bör fästas på tvättrådslappen eller liknande lappar i plagget för optimal hållbarhet. Till klädesplagg utan tvättrådslapp, som till exempel strumpor och egna stickade plagg, bör stryklappar användas.

Ett stalltips är minilappar till småsaker som blyertspennor, färgkritor, suddgummin, linjaler och allt annat som du hittar i pennfodralet. Småsaker som detta försvinner snabbt om de inte är märkta. Dessutom gillar vi att fräscha upp ryggsäcken, vattenflaskan och skolböckerna med stora namnlappar. Extra synliga och extra häftiga med superfin design.

Namnlappar til skolan

Osäker på vilka namnlappar du ska välja?

Vi hjälper dig gärna! Du väljer själv vilken typ namnlapp du önskar att använda till ditt barn på skolan, men vi förstår att det kan vara en utmaning att välja rätt. Det är ju trots allt så mycket fint att välja mellan. Här radar vi upp våra rekommendationer:

 • Våra självhäftande namnlappar är de mest användbara och kan klistras enkelt på det mesta. Perfekt till kläder och personliga ägodelar. Vår allra mest populära produkt! Tål 60 graders tvätt och torktumlare. Ska du bara ett set namnlappar är det dessa du borde välja.
 • Minilappar är perfekt lagom små till de allra minsta sakerna. Rekommenderas särskilt till skolbarn och alla deras små prylar.
 • Våra stora namnlappar ger en extra flärd till personliga ägodelar. Superfina med härlig design.

Och vet du vad som är extra roligt? Vår design och färgskala hittar du på alla typer namnlappar! Det betyder att du kan mixa och matcha både klassiska namnlappar, stora namnlappar och minilappar. Då blir det extra kul att sätta igång med märkning av kläder och saker inför skolstarten. Dessutom hittar du flera av vår design från namnlapparna på våra läckra wallstickers. Härligt, eller hur?

Slitstarka, robusta och vattenfasta

Kläder och saker genomgår mycket oöm användning under de olika aktiviteterna på skolan – därför finns behovet för extra slitstarka namnlappar. Våra märklappar är extra hållbara och tål 60 grader i tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin, i tillägg till ugnstemperaturer och kyla. Vi sätter höga krav på kvalitet och garanterar dig att namnlapparna behåller färg och form, även vid oöm användning och slitage över tid.

Den stora dagen

Dagens outfit är planerad och ryggsäcken tas på. Äntligen framme på skolan står förstaklassarna på rad, spända och förväntansfulla. Färgrika personligheter är redo för att träffas och stifta nya bekantskaper. Många hittar sin bästa vän på lågstadiet, och det är en vacker tanke att en potentiell bästis står och väntar tillsammans med er. Alla ropas upp, sen är det dags att träffa läraren. Ett nervpirrande ögonblick. Men på ett bra sätt. En efter en går de fram. Lite blyga, men ivriga. Som stolt förälder ser du ditt barn starta en ny vardag, och den första dagen i skolan är verkligen en stor och viktig dag i livet för både barn och föräldrar. Denna dag kommer ni minnas för alltid.

Skolstart för förstaklassare

Sista inlägget på bloggen