Hoppa till innehållet
HemBloggPåskpyssel för hela familjen

Påskpyssel för hela familjen

Påskpyssel

Påsken är för många av oss synonymt med kvalitetstid med familjen, massa god mat och tid till att slappna av och samla nya krafter. Men även om vi vuxna älskar lata dagar, kan det efter en stund blir lite tråkigt för familjens allra yngsta. I sådana stunder är det smart att ha några bra förslag på saker som ni kan göra tillsammans, här är våra bästa tips på påskpyssel och påskaktiviteter för barn.

Påskpyssel för stora och små

Påskharar, påskkycklingar och påskägg. Påsken kännetecknas av påskpynt i många fräscha färger, som lyser upp och förstärker känslan av våren.

Att ordna påskpyssel är en trevlig aktivitet för hela familjen. Ta fram lite färgat papper, toarullar, lim och färgpennor i olika färger, så har ni en bra utgångspunkt för att skapa ert eget påskpynt.

Här är några av våra bästa tips på påskpyssel för barn.

Påskpyssel toarull

Från toarullar till söta påskkycklingar och harungar

Att tillverka påskkycklingar och påskharar av toarullar är både roligt och jättelätt.

För att tillverka påskkycklingar behöver du:

  • Toarullar
  • Färgat papper (du kan eventuellt färglägga ett vitt papper)
  • Lim
  • Sax
  • Svart tuschpenna

Så här gör du:

  1. Klipp pappret i en passande storlek och limma det runt en toarulle
  2. Klipp en liten trekant till näbben
  3. Limma på näbben och rita dit ögonen
  4. Fäst vingarna

Tips: Påskkycklingar och påskharar blir extra roliga med rörliga ögon. Klistermärken som ser ut som rörliga ögon hittar du bland annat i hobbybutiker.

fjader
Tillverka påskfjädrar av papper

Att pynta med färgglada fjädrar är ett populärt inslag på påsken, men inte alla vet att fjädrarna kan komma från producenter som inte har tagit hänsyn till djurskyddet. Att skapa sina egna påskfjädrar av papper eller kartong, är därför ett mycket roligare och djurvänligare alternativ.

Följ denna lätta beskrivning steg för steg och dekorera hemmet med färgglada fjädrar.

Du behöver:

  • Limstift
  • Sax
  • Blyertspenna
  • Grillspett av trä
  • Papper (färgat, lite tjockare papper rekommenderas)

Så här gör du:

  1. Hitta två pappersark i önskad storlek
  2. Använd ett limstift till att limma en sida på vart av pappersarken med lim
  3. Lägg ett grillspett mellan de två pappersarken och pressa ihop dem
  4. Rita en fjäder, se till att grillspettet är i mitten
  5. Klipp efter konturerna
  6. Klipp upp remsor längs sidorna, så att fjädern får «fransar»

Påskpyssel

Flera roliga påskaktiviteter för barn

Brädspel och kortspel är också roliga påskaktiviteter och de flesta barn tycker att det är extra roligt när de vuxna också deltar. Vem vet, kanske vankas det en liten marsipankyckling till den lycklige vinnaren (och alla andra som deltagit) efteråt?

En annan populär påskaktivitet för barn, är att föräldrarna arrangerar skattjakt. Skattjakten kan ordnas inne, eller ute om vädret tillåter.

På skattjakten finns en ledtråd vid varje station som leder vidare till nästa station, tills de slutligen kommer fram till målet. Det kan till exempel vara ett påskägg fyllt med godis, ett till varje barn.

De olika ledtrådarna anpassas efter barnens ålder. Om det är en syskonskara med barn i olika åldrar, är det kul att lösa uppdragen tillsammans. Du kan eventuellt märka varje ledtråd med namnet på den av barnen som först ska försöka sig på uppdraget, så undviker du att den äldsta svarar på allt.

Ledtrådarna kan vara uppgifter där svaret är nästa station i skattjakten. Uppgiften kan till exempel vara ett enkelt korsord, en rebus eller ett quiz. För en något enklare variant kan du skapa en karta som visar vägen.

Ett roligt tips är att låsa in påskägget i en kista eller liknande, med hjälp av ett hänglås med kod. I det sista uppdraget ska barnen försöka att komma på koden för att öppna låset. Kanske är det föräldrarnas födelsedagar eller summan av en uträkning.

Det lilla extra till påskfrukosten

De långa, goda frukostarna är för många en höjdpunkt vid påsken, för vad är väl härligare än att vakna till doften av nybakta frallor, ägg eller bacon? För att göra påskfrukosten extra mysig kan du pynta bordet med lite hemmatillverkat påskpynt, fint vikta servetter och målade ägg.

Att måla och dekorera ägg kring påsken är en flera hundra år gammal tradition, men att just påsken skulle bli den stora «äggfesten» är enligt experterna inte en slump. Innan vi hade hönshus med belysning la nämligen inte hönorna ägg under den mörka årstiden. Det var därför först när vårsolen kom tillbaka och dagarna blev längre och ljusare, som hönorna satte i gång värpningen. Något som alltså skedde ungefär runt påsk.

Här är några tips på hur du kan dekorera äggen till årets påskfrukost.

Färgning av ägg

Att färga ägg är ett roligt sätt att få extra färg på frukostbordet. Det enklaste sättet att färga äggskalet på, är att tillsätta lite karamellfärg i vattnet medan äggen kokar. Ju mer karamellfärg du har i vattnet, desto starkare blir färgen.

Ett annat tips är att färga äggen med naturliga färger, genom att använda ingredienser vi redan har i köksskåpen. Du kan till exempel använda dig av rödbetor, rödkål, skalet från gul, eller röd lök, svart te, chilipulver, gurkmeja, kaffe, grönt te och spenat.

Att färga ägg på naturligt sätt kräver lite mer tid, men förutom att det är en perfekt aktivitet för hela familjen, är det billigare än att använda karamellfärg. Det gillar vi!

frukust

Så färgar du ägg på naturligt sätt:

Det här tillvägagångssättet utgår från att äggen ska ligga tillsammans med det färgade vattnet i vanliga dricksglas som rymmer cirka 5 dl. Mängden vatten och hur mycket man använder av de olika ingredienserna bestämmer hur stark färgen blir.

  • Koka upp 5 dl vatten, 3 msk vinäger, 1 tsk salt och en ingrediens (kom ihåg att använda ett kärl per färg om du ska göra flera färger samtidigt).
  • Låt blandningen puttra i cirka 30 minuter.
  • Sila av blandningen och häll över det färgade vattnet i ett dricksglas. Kom ihåg att separera färgerna i olika glas.
  • Låt blandningen bli helt kyld, innan äggen läggs i för att färgas.

Följande färger fick vi när vi testade utvalda ingredienser:

ägg

För naturligt färgglada frukostägg, är det bäst att göra färgblandningen dagen innan och förvara dem i olika glas över natten. Därefter kokar du äggen i önskad tid, oavsett om det är löskokt, mjukkokt eller hårdkokt.

Styrkan på färgen beror på hur länge ägget ligger i blandningen. Allt från 15 minuter och mer blir olika färgtoner. Testa och prova dig fram – och inte minst, ha mysigt under tiden. Ta vara på innehållet i glaset, så att ni kan få färgglada ägg till frukost varje morgon.

Påskpyssel

Så smörgåskrasse med barnen

Smörgåskrasse är det perfekta tillbehöret till påskens frukostbord. Egenodlad smörgåskrasse på leverpastej, ost eller ägg, är helt enkelt riktigt gott. Det är också spännande för barnen att få uppleva hur ett frö spirar och växer sig större, då krassen gror i rasande fart.

För att odla smörgåskrasse, behöver du krassefrön, lite bomull eller jord och en passande behållare. Allt kan användas som behållare så längre det tål vatten, använd gärna äggskal, mjölkkartonger eller söta små krukor.

Fukta bomullen eller jorden och lägg den i utvald behållare. Strö krassefrö tätt och sätt behållaren på ett varmt och ljust ställe, helst i fönsterkarmen. Jorden eller bomullen måste hela tiden hållas fuktig. Efter två till tre dagar kan ni se att krassen börjar växa. Krassen är klar att användas när bladen delar sig på toppen. Processen från frö till färdig planta tar cirka sju till åtta dagar.

Dela gärna dina tips och aktiviteter till påskpyssel med oss på vår Facebook eller Instagram.

Sista inlägget på bloggen