Hoppa till innehållet
HemBloggSundare våfflor + andra frukost och mellanmålstips till barn

Sundare våfflor + andra frukost och mellanmålstips till barn

Laga sundare mellanmål

Alla föräldrar vill ge sina barn sund og bra mat, men frukosten och mellanmålen hamnar lätt i skymundan i den stressiga vardagen. Det blir inte lättare när fantasin tryter och barnen kinkar. Men de flesta gillar ju våfflor, och det är lika enkelt att laga sunda våfflor.

Här är flera tips till hur du kan variera mellanmålet och frukosten.

Sundare våfflor med havre och spenat

Våfflor passar utmärkt som mellanmål, och det finns ingen anledning till att de inte kan vara lika sunda som en smörgås. Spenat ger dem en mild grön färg men ger ingen smak, så här kan du välja vad som passar ditt barn bäst. Kanske de gröna våfflorna namnges efter Hulken, eller Karl-Alfred?

Vilket pålägg som helst passar på dessa våfflor, och de kan sparas på köksbänken i en dag om de inte äts upp direkt. Är du en person som tycker om att planera kan du också frysa in dem i portioner och ta fram en stund innan det är dags för mellanmål.

Laga sundare gröna våfflor

Recept på sundare våfflor med havre och spenat

 • 4 dl havremjöl
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 tsk kanel
 • 2 ägg
 • 0,5 dl rapsolja
 • ca 50 g spenat

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt därefter ägg och rapsolja. Om du ska ha spenat i våfflorna är det bäst att använda blender. Stek våfflorna som vanligt med smör.

Vill du ha fler tips på våfflor? Vi har receptet på världens bästa våfflor.

Enkel sundare omelett till frukost

Detta är en vinnare på stressiga mornar. Ja, faktiskt! Du vispar ihop 2 ägg med en liten skvätt grädde och häller upp det i en liten stekpanna på väldigt svag värme med lock på. Nu kan du duscha, göra dig iordning och få på kläder på alla ungar. Ungefär då är omeletten färdig att njutas på en smörgås med lite grönt på toppen.

Omelett till frukost

Pizzasnurror

Detta är en klassiker för att piffa upp mellanmålet. Laga dem med tomatsås eller blanco, alltså vit sås, och den toppingen ditt barn tycker bäst om. Gör degen själv eller köp färdig pizzadeg.

Matmuffins

Du behöver inte använda socker i vardagsmuffins, det finns många goda ersättningar för det i bakverk till barn. Du kan till exempel mosa dadlar eller banan och lägga i lite bär eller en sked sylt. Det är också gott att ha ost och skinka i muffins, och numera finns det många recept på de olika variationerna.

Tillbehör till mellanmålet

Varför inte lägga till något grönt till mellanmålet? Många barn gillar den milda smaken av rå morot, andra grönsaker som kanske passar är gurkstavar, cherrytomat och paprika. Några spenatblad kan utmana ödet, men många barn tycker det är roligt att äta bladen. Prova att tänka lite utanför boxen! Kanske ni ska odla något tillsammans i fönsterbrädan? Egenodlat smakar ljuvligt. Groddar är enkelt för barn att odla och det går dessutom snabbt.

Gillar inte barnet grönsaker?

Oroa dig inte, det är helt vanligt att barn går genom olika faser. Några äter allt, andra rynkar på näsan till minsta lilla linfrö i frallan. Om du måste smyga in lite grönsaker i barnets kosthåll så är finriven morot eller morotsmos det enklaste, och det kan du använda i allt från pannkakor till muffins och frallor.

En annan enkel grönsak att kamouflera är avokado. Avokadon glider osynligt in i smoothies och (tro det eller ej) bakverk.

Och apropå smoothies; att ta med en kall smoothie i en termos är perfekt på varma dagar på lekplatsen, och en fin variation till yoghurt eller liknande.

Sluta aldrig erbjuda barnet grönsaker. Fortsätt lägga en gurkskiva på ostmackan, även om den ”aldrig” blir uppäten. Det är ofta tillfälligheter som gör att barnet kanske äter det till slut ändå. På förskolan ser barnen de andra äta, och ditt kräsna barn kanske blir inspirerat av en allätande kompis.

Har du svurit på att aldrig skära grönsaker i hjärtformar? Kanske är det just en morot formad som ett hjärta som får din lilla att börja äta grönt, och det kan ju dessutom vara en trevlig överraskning ibland. Det är också lätt att förbereda, färdigskuren morot håller sig fint i en påse i kylskåpet.

Sundare smoothie med grönsaker

Grundrecept på smoothie

 • en halv banan för sötma
 • en liten avokado för konsistens och sunt fett
 • 2 dl frukt eller bär för smal och vitaminer
 • mjölk eller juice för önskad konsistens
 • och ev. mer grönsaker om du vill att barnet ska få i sig mer av det

För att undvika att färgen blir oaptitlig kan man använda blåbär eller färdigkokt mosad rödbeta som du frusit ner i muffinsformar. Lägg en påse i kylskåpet och tillsätt en portion i smoothien för en helt underbar rosa färg!

Prova dig fram till hur mycket grönt du kan ha i barnets smoothie. Grönsaker som gurka, kokad sötpotatis, grönkål, spenat och sallad kamoufleras väl och ger en sundare smoothie.

smoothie til barnen

Flera sundare mellanmålstips för barn

 • Köp ett granatäpple och använd en kvart kvällen innan att rensa det. Granatäpple är en smakexplosion i munnen och faller i smaken hos många barn. Lägg det i en liten matlåda och ta med ut på lekplatsen som snacks.
 • Ta med barnet på affären och låt det själv få välja bland frukt och grönt.
 • Frukt- och grönsaksspett: för de lite äldre barnen kan du laga sunda frukt- och grönsaksspett. Enkelt och roligt att äta.
 • Baka bröd tillsammans med barnet. De flesta barn älskar att baka, både att blanda degen och forma brödet är uppgifter de kan stortrivas med. Dessutom är det extra roligt att äta när man själv har bakat!

Och du? Kom ihåg att märka matlådan och vattenflaskan med namnlapp innan ni går ut!

Sista inlägget på bloggen