Hoppa till innehållet
HemBloggBarnkalas: Så ordnar du tidernas grävmaskinskalas

Barnkalas: Så ordnar du tidernas grävmaskinskalas

Barnkalas och tårta med grävmaskin tema

När det ska ordnas födelsedag med ett bestämt tema är det lätt hänt att föräldrarna går loss i butikerna efter roliga dekorationer. Men en temafödelsedag behöver inte kosta skjortan, här får du alla tips du behöver för att ordna ett roligt grävmaskinskalas till en rimlig kostnad.

Grävmaskiner är ett populärt tema för födelsedagar eftersom de passar lika bra att ha ute som inne. Mycket av det du kan dekorera med har du kanske redan hemma, eller så kan du hitta gratismallar på nätet som du kan skriva ut.

Gratis inbjudningar till grävmaskinskalas

Temat för kalaset sätts redan vid födelsedagsinbjudningarna. Att köpa färdiga inbjudningar är alltid ett alternativ, men du kan också tillverka dina egna med en mer personlig prägel. Kanske har du ett foto av födelsedagsbarnet som passar temat? Skriv ut bilden och skriv informationen, som födelsedagsbarnets namn, datum, klockslag och plats, på baksidan. Födelsedagsinbjudningar behöver inte vara mer komplicerade än så.

Barnkalas och tårta med grävmaskin tema - inbjudningar

En annan billig och enkel lösning är att använda våra superfina, färdiga inbjudningar med grävmaskinsmotiv. De här kan du ladda ner och skriva ut eller skicka ut till gästerna i ett mejl.

Ladda ner gratis inbjudningar

Vi har också stora självhäftande namnlappar med grävmaskiner, som kan användas till att dekorera födelsedagsinbjudningarna med, eller till att tejpa ihop godispåsarna med.

Baka en rolig tårta till grävmaskinskalaset

Något av det viktigaste på varje kalas är självklart födelsedagstårtan. Tack vare bra utbud av köksredskap och dekorationer som man kan använda till tårtan, har många föräldrar hittat en ny hobby i att dekorera läckra tårtor. Har du kunskapen kan du försöka dig på att göra en grävmaskin i marsipan, men det finns lyckligtvis alternativ för oss som inte är så praktiskt lagda.

Ifall du lyckas göra de riktigt rena, kan faktiskt barnens plastleksaker fungera ypperligt som tårtdekorationer. I en del leksaksbutiker finns också förpackningar med olika små anläggningsmaskiner som kan användas till att dekorera med.

Om du av hygieniska själ inte vill placera leksaker på tårtan, kan det vara smart att sätta dem bredvid tårtan på tårtfatet. Skär gärna av en bit av tårtan och lägg den i grävskopan så att det ser ut som om grävmaskinen har tagit ett rejält bett. Du kan också lägga en liten assiett på toppen av tårtan och placera grävmaskinen uppe på fatet så att leksaken inte kommer i direktkontakt med tårtan.

Ätbara dekorationer på tårtan kan vara runda marshmallows som staplas på varandra så att de påminner om stora kabeltrummor. Godis som vaniljfudge, chokladdroppar, bruna M&Ms och Kit Kat är också ypperligt att dekorera med, eftersom de liknar saker man vanligtvis hittar på en byggarbetsplats.

Barnkalas och tårta med grävmaskin tema

Släpp loss fantasin och lägg de olika dekorationerna på ett sådant sätt att de passar ihop. Använder du till exempel en leksaksgrävmaskin kan den ha några chokladbitar i grävskopan medan lastbilen fraktar bort några andra bitar. Här går det inte att göra fel, och barnen kommer att älska tårtan!

Mörka oreokex är också smakfulla och fina att använda som dekorationer på grävmaskinstårtan. Ett tips är att ta ut den vita fyllningen i mitten och grovhacka själva kexen så att de får en struktur som påminner om jord. Strö ur över tårtan, gärna över chokladglasyr och du får ett perfekt underlag för byggarbetet.

Ett annat väldigt enkelt alternativ är att dekorera tårtan med tårtbilder. Det är ätbara sockerark som kan läggas direkt på glasyr, smörkräm, fuktad marsipan eller sockerpasta. Flera butiker erbjuder motiv som passar till grävmaskinstemat. Du kan också hitta ett eget motiv och få detta utskrivet med önskad text.

Muffins är också perfekt till grävmaskinskalas, de kan du enkelt dekorera med jord av oreokex och småskyltar som varnar för vägarbeten. Skyltarna kan du göra genom att skriva ut skyltmotiv från nätet, i passande små storlekar, och sätta dem på cocktailpinnar eller tandpetare utan smak.

Duka bordet med grävmaskiner

Om ditt barn har önskat sig ett grävmaskinskalas är chansen stor att barnrummet är fyllt av leksaker som återspeglar intresset. De här leksakerna är jättefina som dekoration på födelsedagskalaset. Leksaksbilar såsom grävmaskiner, lastbilar och hjullastare kan till exempel användas till att dekorera bordet med.

Vill du också ha placeringskort som passar till temat?

Ladda ner våra gratis placeringskort

Låt gärna dekorationer som ballonger, vimplar, servetter, koppar och fat gå i gult och svart så att det matchar anläggningsmaskinerna. Bordet kan dukas med en svart löpare som du dekorerar med vita ränder i mitten så att det påminner om en väg. Ställ några lastbilar på vägen.

Barnkalas och tårta med grävmaskin tema - placeringskort

Ett tips är att använda de största leksaksbilarna som serveringsfat eller godisskålar. En stor lastbil kan till exempel ha snacks eller muffins på flaket och om barnet har en cykelhjälm kan du ställa den upp och ner och använda den som skål.

Tips på dekorationer med grävmaskinstema

Vill du dekorera lite extra kan du till exempel skriva ut vägarbetsskyltar i stort format och hänga upp dem eller lägga dem på bordet.

Visste du förresten att Filur namnlappar också erbjuder självhäftande dörrdekor med byggarbets-design? De här kan användas till att dekorera med på grävmaskinsfödelsedagen eftersom dörrdekoren kan fästas på de flesta ytor och är väldigt enkel att flytta om du önskar det.

Barnkalas och tårta med grävmaskin tema - dekorationer

Du kan välja mellan grävmaskin, traktor eller lastbil. Varje förpackning innehåller ett lite större huvudmotiv, till exempel en grävmaskin, en personlig banner med namn format som en skylt och några mindre dekormotiv som koner och varningsskyltar.

Tips på födelsedagslekar som passar på grävmaskinskalaset

Ett grävmaskinskalas blir extra lyckat om ni har födelsedagslekar eller aktiviteter som matchar temat. Som utgångspunkt kan man ta vilka som helst av de klassiska födelsedagslekarna och ändra dem lite så att de passar temat.

Leken «Kungen befaller» kan till exempel döpas om till «Byggarbetaren befaller» eller «chefen befaller». Låt den som ska vara byggarbetaren få på sig en reflexväst som signalerar att personen är chef. Leken går ut på att chefen kommer med kommandon till de andra deltagarna och rörelser de ska göra, till exempel sätta sig ner eller hoppa på ett ben. Men deltagarna ska endast lyda order om meningen börjar med «chefen befaller».

Om du gör fel och följer en order utan att ordet «chefen» är med, är du ute ur leken. Chefen kan också försöka att lura de andra deltagarna genom att göra en rörelse samtidigt som den säger en annan, eftersom deltagarna endast ska följa det kommandot som sägs.

Skriv ut gratis målarbilder med grävmaskinstema

Färgläggning är en mysig födelsedagslek för de minsta barnen. Lägg gärna målarbilder vid varje tallrik så att gästerna kan färglägga lite medan de sitter vid boret.

Ladda ner gratis målarbilder

«Klä på byggnadsarbetaren» är en annan väldigt enkel lek som garanterat kommer att locka till många skratt. Dela in gästerna i två lag och låt dem få välja vem av dem som ska klä ut sig till byggnadsarbetare. Därefter ger du varje lag kläder som de ska klä byggnadsarbetaren i.

Kläderna kan till exempel vara en t-shirt, flanellskjorta, arbetshandskar, hörselkåpor, skyddshjälm eller keps, skyddsglasögon och reflexväst. Laget som först har klätt på sin arbetare vinner.

Barnkalas och tårta med grävmaskin tema - målarbilder

«Kasta boll i hink» är en klassiker på födelsedagskalas och en födelsedagslek som passar bra på kalas för barn i förskolan eller lågstadiet. Leken går ut på att man ska försöka att kasta en rispåse, eller kanske en sten eller kotte om ni är utomhus, i en hink. Om ni har en lite större leksakslastbil kan ni använda den istället för en hink. Då blir målet att träffa flaket.

Rispåsar tillverkar du enkelt genom att fylla en liten påse med ris eller makaroner som du sen knyter ihop väl. Gör tre-fyra stycken, så att man kan få kasta flera i varje omgång. Den som träffar med flest rispåsar vinner. Om barnen är i olika åldrar, kan du låta dem få försöka att träffa hinken från olika avstånd.

Är du på jakt efter andra kalasteman? Läs här om enhörningskalas!

Sista inlägget på bloggen