Hoppa till innehållet
HemBloggDIY-tips: Roliga och billiga utklädningskläder till barn

DIY-tips: Roliga och billiga utklädningskläder till barn

Roliga och billiga utklädningskläder till barn

Många barn älskar att klä ut sig, för vad är väl roligare än att gå in i rollen som en annan person, fantasifigur, eller filmhjälte? Utklädningskläder till barn kan lämna ett stort hål i plånboken, här är tips på alternativ som inte kostar så mycket.

Tillfällen som maskerad, halloween och temakalas är höjdpunkter för alla barn som älskar att klä ut sig. Men om du köper alla utklädningskläder i specialbutiker, och nytt varje gång, kan det snabbt bli dyrt. Barnen växer ju så fort att du riskerar att det du köpte till halloween i oktober, redan blivit för litet till temakalaset i maj.

Lyckligtvis kan man med lite fantasi och enkla medel lätt tillverka egna utklädningskläder som barnen kommer att älska, och som är nog så bra. Här är några tips på hur du kan undvika att länsa bankkontot för att barnet ska få klä ut sig.

Enkla djurkostymer i alla varianter

Djur som katt och hund är perfekt när barnen ska klä ut sig på maskerad. För de är inte bara världens sötaste djur, det är ju dessutom så roligt att krypa omkring på alla fyra och säga mjau eller voff-voff!

Allt du behöver för att tillverka de här utklädningskläderna är en bas av enfärgade kläder, i till exempel svart, vitt, rosa eller brunt. Basen består av en långärmad tröja eller t-shirt, och tajts. Ta gärna även shorts eller tyllkjol över, om du har det.

Alla katter och hundar ska självklart ha öron och svans. Öron kan du tillverka själv genom att klippa ut dem i papp och limma fast dem på ett gammalt diadem. Du kan också använda piprensare, filt eller annan typ av tyg som är styvt nog till att hålla sig på plats.

utklädningstips till barn

Svansar kan du tillverka på många olika sätt. Du kan till exempel ta en gammal strumpbyxa som barnet vuxit ur och klippa av det ena benet. Fyll med tygrester, papper eller liknande, så att den får rätt tjocklek, och fäst den på ett skärp som barnet kan ha runt midjan.

Glöm inte att låta den lilla katten få en söt nos och morrhår, med hjälp av lite teatersmink eller kajalpenna.

Nedladdningsbar mask till panda

Pandan är världens finaste björn och en stor favorit hos många barn, lyckligtvis är det också en jätteenkel utklädnad att tillverka på egen hand.

Med sina stora, svarta ringar runt ögonen, är ansiktet det mest karaktäristiska på pandan. Om du inte vill använda svart och vitt teatersmink för att måla ansiktet med, så har vi ett väldigt bra alternativ.

Genom att klicka här kan du gratis ladda ner och skriva ut vår supersöta pandamask till barnet.

Ladda ner

Själva utklädningskläderna tillverkar du av svarta tajts eller strumpbyxor, en svart, gärna åtsittande stickad tröja, och en vit t-shirt. T-shirten tas på utanpå den svarta stickade tröjan, rulla gärna upp ärmarna på t-shirten så att den ser ut som pandans vita mage. Om du vill göra kostymen mer avancerad, kan du kan du klippa ut en vit, rund mage av en gammal t-shirt och limma fast den mitt på den svarta stickade tröjan.

Psst, har du sett alla våra fina posters med pandamotiv till barnrummet?

Utklädningskläder till skrämmande tillställningar

Till halloween eller utklädningskalas tycker många barn att det är skoj att klä ut sig till något extra skrämmande. Något av det enklaste du kan tillverka själv, är skelettkläder. Även här är utgångspunkten för utklädningskläderna en enfärgad bas bestående av en svart långärmad tröja och svarta tajts eller långkalsonger.

Det vita skelettet tillverkar du av vit maskeringstejp. Klipp tejpbitar i passande storlek och fäst dem på den svarta basen, så att det liknar ett skelett.

Mumie är också en av de lättaste utklädningskläderna du kan tillverka. Allt du behöver är ett vitt lakan, en vit tröja, eller t-shirt och vita långkalsonger, eller leggings. Dra sönder lakanet i strimlor och limma, eller sy dem, kors och tvärs över den vita tröjan och långkalsongerna.

Om du vill göra mumien extra skrämmande, kan ni sminka ansiktet helt vitt och måla svarta ringar runt ögonen. Ni kan också surra några lakansstrimlor över pannan och huvudet, se bara till att det inte blir för stramt och att det inte görs på ett farligt sätt.

Utklädningskläder av lakan och gamla tyger

Gamla, vita lakan är även perfekta till att tillverka spökkläder av, du behöver bara klippa hål för ögon och mun. Eller kanske låta barnet klä ut sig till en grekisk gud och använda lakan till att tillverka en egen toga-dräkt?

Mantlar är viktiga plagg i många utklädningskläder, då de används av både prinsessor, superhjältar, riddare och häxor, och de är väldigt enkla att tillverka själv. Det kan vara smart att tillverka manteln i en neutral färg, till exempel svart, så att den kan användas i flera olika sammanhang. Om du inte har någon gammal tygbit som passar, till exempel från ett överkast, säljer textilbutiker ofta velourtyg till ett rimligt pris.

superhjält kostym

Klipp till tyget i rätt längd och sy en fåll överst där du trär igenom ett snöre eller band, så att manteln kan knytas över barnets axlar. Ett tryggare alternativ är att använda ett kardborreband, då det lättare ger efter om någon skulle dra i manteln.

Andra billiga och enkla utklädningstips till barn

Clark Kent: Ett smart trick är att använda gamla butiksköpta utklädningskläder på nytt, men med en ny tvist. Om barnet till exempel redan har en Stålmannen-dräkt, eller en t-shirt med det berömda s-et på, kan barnet klä ut sig till Clark Kent, som ju är Stålmannens alias. Hitta en vit skjorta, ett par svarta byxor och gärna ett par svarta glasögon om du har det. Knäpp delvis upp skjortan, så att Stålmannen-dräkten visas innunder och vips så har du Clark Kent!

Bankrånare eller Björnligan: Hur ser en bankrånare ut? Här kan man låta fantasin flöda, men i barns värld har de ofta svarta ögonmasker och randiga tröjor. Björnligan, de lite knäppa rövarna från Ankeborg, har röda tröjor med vitt fångnummer på bröstet, något som ju är enkelt att tillverka själv.

Prinsar, prinsessor- och enhörningsdräkter: Många barn har garderoben full av finkläder som de knappt hinner använda innan de blir för små. Färgglada och glittriga plagg passar speciellt bra till prinsar, prinsessor och enhörningar. Pricken över i är självklart en fin krona eller ett enhörningshorn som ni kan tillverka i papp. Använd ett resårband eller ett hårband till att fästa det på huvudet. Kom ihåg att prinsar även ofta har mantlar och fina medaljer på bröstet.

Har du förresten sett våra smarta tips på hur du arrangerar ett enhörningskalas?

Robotdräkt: För att tillverka den här dräkten behöver du en ganska stor pappkartong, då den bör kunna täcka barnets överkropp. Klipp ett stort hål på den ena kortsidan av pappkartongen. Hålet ska vara stort nog för att barnet ska kunna sticka huvudet igenom det. Den andra kortsidan låter du vara helt öppen. Klipp därefter ett hål på var långsida av kartongen, så att barnen kan trä igenom armarna genom de hålen.

Måla asken grå eller använd silvertejp för att få det metalliska robotutseendet. På framisdan av kartongen (barnets mage) kan du klistra på “knappar” i olika färger, det kan till exempel vara plastkorkar från pet-flaskor.

Tillverka en egen utklädningslåda

Många förknippar utklädningskläder med temakalas och tillfällen som halloween och maskerad, men att klä ut sig kan man göra året runt. Forskning visar nämligen att rollek är viktigt för barns utveckling, bland annat när det gäller språk och empati. Genom att ge barnen tillgång till utklädningskläder, stimulerar du till den här typen av lek.

Ett tips är att fylla en korg eller kista med olika utklädningskläder. Det behöver inte bli en dyr historia. Kanske har du själv något plagg som inte passar längre? Barn älskar att klä ut sig till mamma och pappa.

glasögon och slipts till utklädningslåda

Skjortor, västar, kjolar, halssdukar, skärp, gamla glasögon och skor passar perfekt till utklädningslådan. Fråga gärna familj och vänner om de har något de kan avvara. Vad är väl roligare att ha än morfars gamla hatt och mormors konstiga väska.

Second hand- butiker är för övrigt rena skattkammaren för utklädningskläder. Ofta är det så att de billigaste plaggen, de mer speciella som butikerna sliter med att få sålt, är de roligaste att använda till utklädning.

Sista inlägget på bloggen