Hoppa till innehållet
HemBloggRäddningen på tråkiga innedagar: Roliga inomhusaktiviteter för barn

Räddningen på tråkiga innedagar: Roliga inomhusaktiviteter för barn

inomhusaktiviteter för barn

Det spelar ingen roll hur många leksaker barnen har på sitt rum. På dagar med mycket tid inomhus tar det inte lång tid innan man får höra den välkända klagosången ”jag har tråkigt”. Så här får du ungarna i aktivitet!

Enligt experterna kan barn må bra av att ha det lite tråkigt då och då. Det kan faktiskt leda till att de blir mer kreativa. Ibland kan det ändå vara bra med lite hjälp från oss vuxna för att komma igång med leken. På tråkiga innedagar är det därför väldigt praktiskt att kunna hämta fram ett gäng förslag till aktiviteter.  Här är några av våra bästa tips till roliga inomhusaktiviteter för barn.

Arrangera en inomhusskattjakt

Arrangera en inomhusskattjakt

Skattjakt är en populär inomhuslek för barn i alla åldrar och kan utformas på många olika sätt.

Ett av de enklaste sätten att arrangera skattjakt på er att du tar en runda runt i hemmet och skriver ner olika objekt som barnen ska hitta. Det skulle till exempel kunna vara ”en röd strumpa”, ”något som gör ljud” eller ”en bok om en elefant”. Sedan ger du listan till barnen så att de kan ta den med sig på skattjakten och kryssa av när de hittar objekten. 

Om du vill göra skattjakten lite svårare för de äldsta barnen kan du använda vagare beskrivningar. En blomkruka med ränder kan till exempel beskrivas som ”något runt med ränder”. Ni kan också göra upptäcktsfärden lite mer avancerad genom att barnen ska ta bilder av allt de hittar för att sedan visa dig sina fynd efteråt. 

Gömma nyckeln

”Gömma nyckeln” är en annan enkel skattjaktslek som går ut på att den som letar får ledtrådar allt eftersom. Leken börjar med att personen som ska leta går ut ur rummet medan ett föremål göms. Innan letandet börjar får den som ska leta veta om föremålet är fågel (gömt högt upp), fisk (gömt på golvnivå) eller mittemellan. 

Under letandet får också den som letar veta att det blir varmare när de närmar sig föremålet och kallare när de letar i fel riktning. När letaren är riktigt nära säger den som gömt föremålet att det ”bränns”. 

Skattjakt med uppgifter

Har du tid och lust att göra mer förberedelser är en skattjakt med uppgifter som ska lösas populärt hos äldre barn. Uppgifterna kan vara allt från gåtor och ledtrådar till rebusar, bildkorsord och labyrinter. Varje lösning visar vägen till nästa del i jakten, helt till barnet kommer fram till skatten. För att göra den sista delen extra spännande kan du låsa in skatten med ett hänglås och låta koden vara svaret på den sista uppgiften. 

Många roliga aktiviteter med tejp

Roliga inomhusaktiviteter för barn

Washitejp är en typ av dekorativ maskeringstejp som de sista åren har blivit väldigt populär att använda i olika hobbyprojekt. De är helt geniala att ha i bakfickan när barn har tråkigt, likaså annan färgrik dekortejp som är lätt att ta av och på. 

Washitejp har oändliga möjligheter med tanke på kreativa uttryck men en av de enklaste aktiviteterna för de minsta barnen är att snurra tejp runt enkla objekt. Barnen kan till exempel försöka göra egna ”byggklossar”. Innan ni börjar är det bra om du samlat olika pappkartonger i små storlekar, som till exempel tomma tablettaskar eller hudkrämskartonger, toarullar, tändsticksaskar och liknande. Dessa kan barnet dekorera med tejp i olika färger och mönster.  

Har du inte en massa småkartonger liggande finns det många andra saker som kan få nytt liv med Washitejp. Större barn kan få pynta tråkiga blyertspennor och färgpennor, eller så kanske du har en gammal anteckningsbok eller kalender som behöver en make-over?  

Eftersom den inte lämnar märken och är lätt att ta bort kan Washitejp också användas till att ”teckna” med. Barnen kan till exempel få lov att göra en bilbana med parkeringsplats på golvet eller en skyskrapa på väggen. Här är det bara fantasin och golvplatsen som sätter gränser.  

Inomhusolympiad

Inomhusolympiad

Det låter kanske extremt, men om du har plats till det (och inte alltför lydkänsliga grannar!) är det fullt möjligt att arrangera en olympiad inomhus. Inomhuslek blir lätt väldigt stillasittande så det är därför bara bra att ge barnen några fysiska utmaningar. Det kan i och för sig vara en fördel att välja ”idrotter” av det lite lugnare slaget, och ge premier till alla tävlande för att undvika syskonbråk.  

De plympiska grenarna kan vara så enkla som att knyta sina skosnören på kortast tid, bygga det högsta legotornet eller lägga pussel snabbast. Andra mer fysiska grenar an vara att rocka rockring, hoppa hopprep och stå i plankan. 

Balanslekar är en annan fin fysisk aktivitet. Till exempel att balansera med en bok på huvudet, krypa runt med ett gosedjur på ryggen eller det goda gamla ägg-racet. Dela gärna ut extrapoäng för snygg stil!  

Inomhusbowlingbana

Att laga en egen inomhusbowlingbana är också en rolig och enkel aktivitet på tråkiga innedagar. Käglorna kan vara tomma läskflaskor fyllda med vatten (skruva fast korken ordentligt) eller leksaker som nallar och dockor. Sätt upp dem i en triangelform och se vem som kan slå ner flest flaskor. För att göra tävlingen rättvis mellan barn i olika åldrar kan du ge de äldsta barnen en tennisboll och en större boll till de yngsta barnen.  

Hinderbana i många varianter

Hinderbana för barn

Få aktiviteter är så roliga som en ordentlig hinderbana, och som bonus får barnen både fysisk aktivitet och hjärngympa.  

Hinderbanor kan bestå av saker du redan har hemma, som stolar, bord, soffkuddar, förvaringslådor, bollar och rockringar. Sätt upp de olika hindren på så sätt att barnet måste krypa under och över objekt, balansera, hoppa, kasta eller lösa gåtor. Här finns det många möjligheter.  

Du kan också använda Washitejp för att märka upp hinderbanan på golvet eller skapa invecklade varianter av den goda, gamla ”hoppa hage”. 

En annan rolig inomhuslek är att fästa ullgarn kors och tvärs över ett litet rum så att det liknar på laserstrålar. Här är målet att komma från den ena sidan av rummet till den andra utan att nudda garnet.  

Gör din egen modell-lera

Att skapa fina figurer eller bilder av lera är alltid roligt och enligt experterna kan det ha en lugnande effekt på barn. Det är med andra ord en helt perfekt aktivitet på tråkiga innedagar.  

Trolldeg är klassikern och det som är så bra med denna lera är att ni kan göra den av ingredienser de flesta av oss redan har hemma; två delar mjöl, en del salt och en del vatten. Rör ihop allt till en fast deg som sedan ska knådas i cirka 15 minuter. Efter att figurerna är färdiga kan de placeras på en plåt med bakplåtspapper och gräddas i ugnen på 70–80 grader. Hur länge de ska gräddas beror på tjockleken på figurerna.  

Men visste du att du också kan göra din egen modell-lera? Fördelen med modell-lera, eller plastellina som det också kallas, är att den håller sig mjuk så att den kan användas flera gånger. För att den inte ska torka ut är det viktigt att den bevaras i en lufttät behållare.  

För att göra modell-lera behöver du: 

modell-lera

Vinsten (cream of tartar på engelska) används som stabilisator i suffléer och maränger, och kan köpas i välsorterade bakutrustningsbutiker, till exempel online. Det är inte nödvändigt att använda det i modell-leran, men det ger bättre elasticitet. Om du vill att modell-leran också ska lukta gott kan du tillsätta eteriska oljor. 

Tillvägagångssättet för att göra modell-leran är enkel; allt blandas i en stor kastrull och så värmer du blandningen på låg värme samtidigt som du rör om. Så småningom kommer degen få en konsistens som påminner om potatismos. När degen lossnar från kanterna kan du ta av kastrullen från värmen och låta svalna.  

Den färdiga blandningen ska kännas torr och vara lätt att jobba med, som en helt vanlig modell-lera. Om du tycker att degen är för kladdig kan du värma den mer, den blir då torrare.  

Sedan är det dags att knåda, du kan dessutom tillsätta olika matfärger. Till slut är det bara att låta barnen få forma det de vill. Hjälpmedel såsom vitlökspress, pepparkaksformar, sax och tandpetare är bra till detaljarbetet. Kanske blir det insekter, olika maträtter, bokstäver eller en liten stad? 

inomhusaktiviteter för barn

Vi hoppas att du har fått några bra tips på roliga inomhusaktiviteter för barn. Det är också kul att göra sina egna såpbubblor. Du hittar recept på hemmagjorda såpbubblor här. 

PsstDet är lätt att bli hungrig när man rör på sig. Här hittar du tre favoritrecept på olika typer av våfflor. 

 

 

Sista inlägget på bloggen