Hoppa till innehållet
HemBloggDe bästa tipsen på ett stressfritt och roligt födelsedagskalas

De bästa tipsen på ett stressfritt och roligt födelsedagskalas

Roligt födelsedagskalas

Att fylla år är en stor händelse i alla barns liv, och något som självklart bör firas med födelsedagskalas. De sista åren har temafödelsedagar varit populära, och kreativiteten hos föräldrarna är stor. Temafödelsedagar är poppis och kul för många, men ibland är den enkla ofta det bästa. Leta upp ballongerna, gör en enkel tårta, och plocka fram de gamla goda födeledagslekarna. Nu blir det party!

Vill du arrangera ett grävmaskinskalas, enhörningskalas, eller kalas med halloweentema? Det finns knappast några gränser för vilket tema man kan ha på kalaset, och med en bra idé är det kul att ordna fantasifullt pynt och arrangera lekar som går som en röd tråd genom kalaset.

Erfarna föräldrar vet dock med sig att ett lyckat födelsedagskalas inte behöver fyllas med pompa och ståt för att barnen ska ha roligt, och för att det ska bli en dag att minnas. Så innan du vänder upp och ner på himmel och jord, bör du fråga barnet vad det har för förväntningar på sig egen dag. Vad är favoritmaten och vilka lekar tycker barnet bäst om?

Var ska födelsedagskalaset arrangeras?

Planeringen startar som regel med att komma på var man ska ha kalaset. I många skolklasser har föräldrarna kommit överens om att man ska bjuda alla tjejer eller killar till kalaset, för att undvika att någon hamnar utanför. Även om tanken är bra, kan det vara svårt för familjer som bor trångt – speciellt om det är många elever i klassen.

Födelsedagskalas med barnen

En lösning kan vara att arrangera delar av, eller hela kalaset, utanför hemmet. Har ni kanske en fotbollsplan eller en lekplats i närheten, eller finns det lokaler i området som man kan hyra för en billig peng? Kom ihåg att utekalas med bollspel och hopprep ofta blir roligare än kalas inomhus, då barnen får mer plats till att leka fritt.

Ett alternativ är att undersöka möjligheten att fira tillsammans med någon annan i klassen som fyller år vid ungefär samma tid. I en skolklass blir det ofta fullt med kalas under ett år, så chansen är stor att andra föräldrar blir tacksamma över möjligheten.

Den enkla kalasmaten är ofta den bästa

Bilder av imponerande födelsedagskalas i sociala medier kan både inspirera och skapa press på föräldrar. Men även om en av höjdpunkterna på kalaset är att blåsa ut tårtljusen, så behöver inte själva tårtan vara så komplicerad.

I stället för att lägga timmar på att göra den perfekta tårtan, som ändå inte blir uppäten eftersom barnen föredrar muffins, kan du satsa på en enklare variant.

Ätbara tårtbilder är ett hett tips för alla som inte är experter på bakning. Önskar barnet till exempel en Lego-tårta kan du beställa en tårtbild på nätet, som du enkelt lägger på toppen av födelsedagstårtan.

Kom ihåg att ta hänsyn till matallergier

Mat kan vara en utmaning på födelsedagskalas, och innan kalaset bör du ta reda på om det finns några allergier, intoleranser, eller religion att ta hänsyn till. Det kan du göra redan på inbjudningskortet.

Det är inte lätt att komma på mat som passar alla, men så långt det går bör du försöka att göra samma mat till alla barn. Om ett av barnen till exempel är allergiskt mot ägg, gör du en födelsedagstårta utan ägg till alla barn.

Korv är en klassiker på födelsedagskalas och idag finns både gluten- och mjölkfri, samt kycklingkorv, kalkonkorv eller halal för dem som inte äter griskött.

Tacos faller de flesta i smaken, och det är enkelt att servera till lite äldre barn som själva har koll på vad de kan äta. Se till att ha ett stot utbud och att tortillaböden och nachochipsen är glutenfria, om någon inte tål det, så att alla kan plocka det de själva vill.

Godispåsar med godis som alla kan äta

Godispåsar är vanligt på födelsedagskalas, men även här kan det vara svårt att hitta något som passar alla.

Popcorn är ett bra tips, då det i regel är något alla barn kan äta. Godispåsar med popcorn blir extra roligt om ni använder genomskinliga påsar och till exempel ritar ögon, näsa och mun på påsen. Om du poppar popcornen själv kan du ha i lite olika sorters karamellfärg, så att det blir popcorn i regnbågens alla färger.

popcorn till födelsedagskalas

Gelégodis är också något som de flesta barn kan äta, men var uppmärksam på att många av dessa innehåller gelatin från gris så att de inte kan ätas av veganer, eller av religiösa skäl. Många välsorterade livsmedelsbutiker säljer veganskt gelégodis, så leta efter det i godishyllan.

Låt barnen vara med och pynta till födelsedagskalas

Pyntet på ett födelssedagskalas behöver inte vara så avancerat. Du kan till exempel blåsa upp några ballonger och pynta med färgglada servetter. Om du vill göra det extra enkelt, kan du använda engångstallrikar i papp, och pappermugar. Använd muggarna som placeringskort genom att skriva barnens namn på dem med spritpenna. På så vis blir det också enklare för barnen att se vilken mugg som är deras.

Lite äldre barn vill gärna delta i planeringen och förberedelserna till kalaset. Barnet kan till exempel få vara med och bestämma servetter, ballonger och inbjudningskort, samt hjälpa till att dekorera födelsedagstårtan eller muffinsen.

dekor till kalas

Ett roligt tips är att lägga brunt omslagspapper på hela bordet, istället för duk, och lägga ut färgpennor så att barnen kan rita det de vill. Resultatet blir en billigt, unik och färglad dekoration, som också håller barnen lugna vid bordet.

Födelsedagslekarna som framkallar mycket skratt

När vi tänker tillbaka på våra egna födelsedagskalas, är det oftast de roliga lekarna vi kommer ihåg bäst. Klassiker som blindbock, snurra flaskan och hela havet stormar, är minst lika underhållande för barn idag som de var för 20-30 år sedan. Ibland kan det vara smart att inte planera för mycket, utan låta barnen få styra födelsedagskalaset själva. Men ha ändå några lekar i bakfickan om det skulle uppstå behov av det.

Adjektivberättelser är roliga, men kräver lite förberedelser. Det hela går ut på att man i förhand skriver en historia och så ska barnen, i tur och ordning, komma på adjektiv som du skriver in i historien. Barn kan antingen hitta på adjkektiv själva, eller så kan du skriva lappar med adjektiv på och låter alla få dra var sin lapp. Till slut läser du berättelsen högt, till stor glädje för barnen.

Om du är osäker på hur du gör, finns det flera mallar på nätet som kan vara till stor hjälp. Adjektivberättelsen behöver inte vara speciellt spännande, eller ha en bra slutpoäng för att barnen ska tycka att den är rolig. Men det kan vara smart att inkludera personer som barnen känner till, (exempelvis lärare, kändisar eller andra vuxna) eller se till att alla barn på kalaset nämns minst en gång. Det gör berättelsen så mycket roligare.

Födelsedagslekarna

Om du har en balkong, trappa eller annat ställe som passar, är fiskedamm med godispåsar något som många barn tycker är kul. Allt du behöver är ett fiskespö (eller en pinne med ett snöre) och saker som barnen kan få på kroken. Leken arrangeras lättast om ni är två vuxna, en person som håller ordning på de som ska fiska, så att alla får fiska i tur och ordning, och en person som står i “sjön” och tar emot fiskespön.

Det roligase med denna leken är allt det konstiga barnen får på kroken innan man slutligen får sin godispåse. Det kan vara allt från pappas långkalsonger till lillebrors blöjor, här är det bara fanasin som sätter stopp!

Blir det lite för mycket stoj i huset? Då är viskleken genial! Det hela går ut på att alla deltagarna sätter sig i en ring. Den som börjar viskar en kort historia till den som sitter bredvid, som i sin tur ska berätta historien till den som sitter på nästa sida. Historien går från person till person, tills den kommer till sista personen som då ska berätta historien högt. En lek som garanterat framkallar mycket skratt.

Sista inlägget på bloggen